• Mostarski sajam
  • 11.03.2020. 16:00

Otkazan Mostarski sajam - razlog moguće širenje koronavirusa

Sigurnost i zdravlje osoblja, izlagača i posetioca nam je na prvom mestu i poštujemo smernice merodavnih institucija te svemu pristupamo vrlo ozbiljno, poručuju iz Uprave Mostarskog sajma.

Foto: Vedran Stapić
  • 66
  • 3
  • 0

Mostarski sajam odlaže se do daljnjeg iz predostrožnosti i odgovornosti prema, izlagačima, posetiocima i osoblju, stoji u saopštenju njihove zvanične stranice.

Kako pojašnjavaju, skladno preporukama ministarstva zdravstva Federacije BiH i ostalih nadležnih institucija u vezi sa javnim okupljanjima i uz nove okolnosti oko širenja korona virusa (COVID-19) kod nas i u svetu, 23. Međunarodni sajam privrede u Mostaru, koji je trebalo biti održan od 31. 3. do 4. 4. 2020. godine, odlaže se do daljnjeg.

Otkazani sajmovi u Hrvatskoj i Sloveniji zbog opasnosti od širenja korona virusa

"Imajući u vidu otkazivanje nekoliko sajmova duž Evrope, do poslednjeg trenutka ipak smo se nadali da ćemo uspeti održati Sajam u Mostaru. No, sigurnost i zdravlje osoblja, izlagača i posetioca nam je na prvom mestu i poštujemo smernice merodavnih institucija te svemu pristupamo vrlo ozbiljno. Situaciju oko korona virusa pomno pratimo, a o novom datumu održavanja Mostarskog sajma, naše klijente i javnost obavestićemo pravovremeno", stoji u obrazloženju Uprave Mostarskog sajma.

Kina na Mostarskom sajmu htela da ostvari plodnije rezultate

Podsetimo, ove se godine očekivao rekordan broj izlagača iz različitih zemalja sveta. Ovogodišnji partner sajma je Mađarska, a značajno je trebalo biti i sudelovanje izlagača iz NR Kine koja je prošle godine bila u svojstvu Zemlje partnera.

Upravo Kini Mostarski sajam predstavlja važnu kariku za ekonomsku saradnju te zemlje sa zemljama Zapadnog Balkana. Susretima u Mostaru su želeli ostvariti plodnije rezultate, a bilo je govora i o dodatnom smanjenju uvoznih tarifa, što je trebala biti velika prilika za BIH ekonomiju. 

Veliki potencijal u ovom partnerstvu videli su i vinari. Kineski uvoznici pokazali su dobar interes za vina sorti Blatina, Žilavka i Trnjak, u intervjuu za Agroklub rekao je Bernard Kozina, predsednik ocenjivačke komisije Mostarskog sajma. 

"Tržište NR Kine u zadnjih deset do petnaest godina najinteresantnije je i najvažnije tržište za izvoz svim svetskim zemljama proizvođačima vina, a prema nekim mišljenjima, ceo 21. vek biće obeleženo tim trendom, iako treba naglasiti da i sama NR Kina značajno razvija vlastiti vinogradarsko vinarski sektor", komentarisao je pre samo tri sedmice. 

U kratkom vremenu situacija se značajno promenila, a kakave će posledice ostaviti na BiH ekonomiju, tek će vreme pokazati. 


Tagovi

Otkazan sajam Međunarodni sajam privrede Mostarski sajam Korona virus Mere predostrožnosti Otkazano


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/