• Agra 2016
  • 22.08.2016. 13:30

Otvorena 54. Agra u Gornjoj Radgoni

Od 20. do 25. avgusta ove godine održava se Poljoprivredni sajam u Gornjoj Radgoni.

  • 270
  • 19
  • 0

Ovogodišnja Agra, u Gornjoj Radgoni, u Sloveniji, u blizini granice sa Hrvatskom, Austrijom i Mađarskom otvorila je svoja vrata za posetioce u subotu 20. avgusta. Na površini koja zauzima preko 7 hektara, tokom trajanja sajma, predstaviće se gotovo 1.800 izlagača, iz 30 zemalja.

Sajam traje do 25. avgusta. Država partner Agre2016 je Mađarska, a predstavljanje na sajmu su osigurale: Belorusija, Poljska, Hrvatska i Srbija kroz nastup Autonomne pokrajine Vojvodine. Agra će predstaviti u svetu najpoznatije robne marke poljoprivredne mehanizacije, kao i sve ono što je potrebno za proizvodnju zdrave hrane, na način koji nije štetan za životnu sredinu, ali i vrhunske prehrambene proizvode, hranu i vino iz Slovenije.

Velika ponuda mehanizacije, životinja i biljaka

Na jednom mestu može se videti respektabilna ponuda traktora, kombajna i druge poljoprivredne mehanizacije. Na izložbi najkvalitetnijih rasplodnih bikova, junadi i krava biće predstavljena kolekcija svih značajnih mlečnih i mesnih rasa u Sloveniji i pet goveda iz Austrije. Na izložbi izvornih rasa domaćih životinja, koja promoviše autohtone slovenačke pasmine, posetioci mogu da vide posavskog konja, istarsku pramenku, krškopoljsku svinju, kranjsku pčelu i štajersku kokošku. Osim toga, biće organizovana i prezentacija šišanja ovaca, čuvanje i vođenje životinja uz pomoć kraškog ovčara, ali i izložbe malih životinja, pa sve do riba u ribnjaku.

Agru je prošle godine posetilo 129.000 ljudi!

Ovaj sajam obeležava izložba biljaka u permakulturnoj bašti i sajamskoj njivi gde se osim sadnica mogu pogledati i razne vrste trava za uređenje vrta, kukuruz, industrijska konoplja, kao i začinsko i aromatično bilje.

Permakulturni vrt vodi se trima načelima koji pokazuju održiv okvir i samoodržive poljoprivredne sisteme izgrađene na bazi prirodnih ekosistema:

  • briga za Zemlju
  • briga za ljude
  • povratak viškova

Oaza zelene poslovne mogućnosti prikazaće zasad hmelja, slovenačkog izbora sadnica vinove loze, stare vrste jablana, kao i šumske zasade i sadnice za parkove.

Specijalizovane komercijalne izložbe

Mnogi stručni skupovi kao i komercijalne prezentacije, svakoga dana, posetiocima nude izuzetno zanimljiv sadržaj. I ovogodišnja Agra čuva kontinuitet obima sadržaja i jedan je od retkih sajmova u regionu koji iz godine u godinu raste i razvija se uz primetan trud organizatora da ponudi što bogatiji program. To potvrđuje i broj posetilaca kojih je prošle godine bilo oko 129.000.

Animatori, muzika (od polke na harmonici, do šidskih trubača), kao i raznovrsna ugostiteljska ponuda stvaraju okruženje u kojem se može i sklopiti posao i zabaviti na istom mestu u istom danu.


Foto prilog


Tagovi

Agra Gornja Radgona Sajam Poljoprivreda Pomurski sejem Agra2016 Mehanizacija Izložbe


Autor

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)