Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lorist 2019
  • 17.09.2019. 11:00

Ovogodišnji LORIST promoviše neraskidivu vezu prirode i čoveka

LORIST, sajam lova i ribolova, održava se od 2. do 6. oktobra na Novosadskom sajmu. Pozicioniran je kao centralni događaj za stručnu javnost i široku publiku u oblastima koje utiču na održivo upravljanje prirodnim resursima Dunavskog regiona, a to su turizam, lovstvo, ribarstvo, ekologija i sport.

Foto: Novosadski Sajam
  • 300
  • 13
  • 0

U 2019. godini, sajam posvećen lovu, ribolovu i ekologiji, biće održan od 2. do 6. oktobra, na Novosadskom sajmu. Sajam turizma je od 3. do 5, a Sajam sporta traje dan duže, odnosno, do 6. oktobra.

LORIST je pozicioniran kao centralni događaj za stručnu javnost i široku publiku u oblastima koje utiču na održivo upravljanje prirodnim resursima Dunavskog regiona, a to su turizam, lovstvo, ribarstvo, ekologija i sport.

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma - Mađaraska

Zemlja partner 52. međunarodnih sajmova LORIST je Mađarska, koja je bila i prva zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma 2010. godine, kada je to zvanje ustanovljeno.

Izlagači iz ove zemlje redovno učestvuju na Sajmovima LORIST, posebno u oblastima lova i turizma, a još su brojniji na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, a posetiocima će ponuditi opremu i pribor za lov i ribolov, kao i informacije o lovnom turizmu.

Povratak KRUŠIK - a na LORIST

U okviru ovogodišnjeg LORIST- a, biće najviše izlagača koji će ponuditi opremu i pribor za lov i ribolov, kao i informacije o lovnom turizmu.

Novina je povratak valjevske Holding korporacije Krušik AD, koja ove godine obeležava 80 godina uspešnog rada tokom kojih je izrasla u moćnu kompaniju za najsavremeniju proizvodnju vojne opreme i naoružanja. Pored vojnog programa u asortimanu Krušika je i civilni - protivgradni sistem, električni detonatori, kontejneri za skladištenje eksplozivnih materija, grebenaste sklopke, tehnički delovi od legura aluminijuma i bakra, kao i od termoreaktivnih smola, zatim tu je i izrada alata, usluga metrološke laboratorije, metaloprerade, termičke obrade i hemijske zaštite.

Nacionalna Izložba lovačkih trofeja 

Nacionalna Izložba lovačkih trofeja, tokom trajanja LORIST -a biće održana u Hali 1a. Biće izloženi trofeji jelena evropskog, vepra, muflona, jelena lopatara, divokoze, srndaća, vuka, medveda, risa, divlje mačke, lisice, šakala i brojne druge divljači. 

Jedan od ciljeva izložbe je i da se ukaže na vezu između čoveka i prirode i prikažu trofeji divljači, kao dela prirode, ali i značaj uticaja čoveka koji upravlja staništima i doprinosi razvijanju zapostavljene oblasti, odnosno, ekologije divljači. Osim ekološkog, na izložbi je značajan i kulturološki pristup jer je ovakav način izlaganja star koliko i sama civilizacija.

Lovni turizam "gura" proizvodnju stočne hrane

Veliki značaj trofejnog lova

Inače, Ujedinjene nacije prepoznale su trofejni lov kao alat za zaštitu populacije divljači i preporučeno je da se primenjuje u svim lovištima u svetu. Ideja je da se kroz mali odstrel, do 10 odsto populacije divljači, obezbede prihodi za koje se proporučuje da ostanu lokalnoj zajednici. Na taj način pozitivno se utiče i na razvoj lovstva, ali i na odnos lokalnog stanovništva prema divljači jer se pokazalo da ostvarivanje dodatnog prihoda u oblasti lova, smanjuje krivolov i trovanje životinja.

Kako se očekuje, lepota i kvalitet izloženih trofeja privući će veliku pažnju publike, lovaca, ali i radoznalih pojedinaca, a Izložba se organizuje u saradnji sa Lovačkim savezom Srbije. Generalni sponzor LORIST- a je Generali Osiguranje Srbija.

Na kraju sajma - Poklon igra

Ulaznice za Međunarodni sajam, LORIST, koštaju 300 dinara. Za one koji na sajam dođu u okviru kolektivne posete, u grupama većim od 15 osoba, cena je 200 dinara. Đaci i studenti, u organizovanim posetama, takođe plaćaju 200 dinara, koliko košta i ulaznica za penzionere i decu od 7 do 12 godina.

Porodični dan je petak, 4. oktobar. Tada kompletna porodica, sa decom do 16 godina, bez obzira na to koliko ih ima, događaj može da poseti uz jednu ulaznicu kupljenu za 300 dinara. Stalne ulaznice za ovaj sajam koštaju 1000 dinara.

Za sve posetioce sa kupljenim ulaznicama pripremljena je i Poklon - igra. Izvlačenje kupona sa imenima dobitnika biće organizovano u 15 sati, poslednjeg dana sajma, odnosno, u nedelju, 6. oktobra.


Tagovi

LORIST 2019 Sajam lova i ribolova Novosadski sajam Trofejni lov Sajam ekologije Vojna oprema Lovački trofeji


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.


Partner