• Biomasa
  • 03.01.2016. 12:00

Pajtić - biomasa je najvažnija ruda u Srbiji!

Prošle su sedmice u rad pušteni kotlovi na biomasu u ustanovi "Dr Milorad Pavlović", a vrednost investicije iznosila je 9 miliona dinara.

Foto: vojvodina.gov.rs
  • 104
  • 11
  • 0

Bojan Pajtić, predsednik Pokrajinske vlade 30. decembra pustio je u rad kotlove na biomasu u Ustanovi za decu i omladinu u Sremskoj Kamenici. Ugrađeno je 11 pogona za proizvodnju toplotne energije na biomasu, a cela investicija je iznosila devet miliona dinara.

Smatra se da će se uloženi iznos isplatiti za samo četiri godine, a na ovaj je način osigurana ušteda ustanovi "Dr Milorad Pavlović" u vrednosti od pet do šest miliona dinara.

Ovaj projekat pokazuje važnost i velike mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u institucijama.

"Ova investicija ukazuje ogroman potencijal u biomasi. U Vojvodini može da se iskoristiti oko 10 miliona tona biomase godišnje, ali koristi se još uvek svega oko milion. U narednim godinama ćemo da nastojimo u sve institucije da ugradimo ovakvu vrstu grejanja. Na ovaj način smanjujemo emisiju štetnih gasova i pomažemo uštedu novca. I dalje ćemo preko raznih izvora podsticati ovakve projekte, jer biomasa je naša najvažnija ruda u Srbiji", zaključuje predsednik Pajtić.

Foto: vojvodina.gov.rs


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Bojan Pajtić Pokrajinska vlada Ulaganje Investicija Sremska Kamenica Kotlovi na biomasu Biomasa Milorad Pavlović


Autorka

Marina Bošnjak

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.