Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival meda
  • 16.10.2015. 14:00

Pčelari apeluju - čuvajte pčele!

Proizvođači meda apelovali su na sve, a posebno poljoprivredne proizvođače da ne koriste pesticide i uništavaju pčele.

Foto: zrenjanin.rs
  • 87
  • 3
  • 0

U Zrenjaninu je danas otvoren 11. Festival meda, na kome učestvuje oko 30 izlagača iz Srbije, koji su apelovali na sve, a posebno poljoprivredne proizvođače da ne koriste pesticide i uništavaju pčele.

Predsednik organizacionog odbora Milenko Milošević istakao je da proizvođači meda ovu godinu ocenjuju kao osrednju i da je bilo mnogo problema u suncokretovoj paši. "Mnogi su pčelari izgubili pčelinja društva i zbog toga još jednom apelujemo na poljoprivrednike da se pažljivije odnose pri tretiranju poljoprivrednih kultura. Mnogi od nas imaju velike štete", rekao je Milošević.

Veći dio otkupljenog meda biće izvezen

Govoreći o otkupu meda, Milošević je istakao da su otkupljivači zainteresovani za domaći med, a da će veliki deo otkupljenog meda biti izvezen na strana tržišta. Govoreći o republičkim subvencijama namenjenih pčelarima, istakao je da nije reč o velikom iznosu, ali da je za pčelare značajan i ujedno predstavlja podršku i potvrdu da ih država nije zaboravila.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je otvorio festival, kazao je da će grad Zrenjanin, iz agrarnog budžeta za 2016. godinu, izdvojiti sredstva za nabavku košnica i pčela kako bi pospešili pčelarsku proizvodnju.

Festival meda od 2005. godine u Zrenjaninu organizuju Pčelarsko društvo "Milivoj Bugarski" iz Zrenjanina i Pčelarsko društvo "AKAC" iz Mužlje, a na njemu se okupljaju izlagači - proizvođači meda i produkata od meda, kao i izlagači opreme i pribora za pčelarstvo iz svih krajeva Srbije.

Festival će u centru Zrenjanina trajati do 18. oktobra.

Foto: zrenjanin.rs


Izvori

beta.rs


Tagovi

Zrenjanin Agrarni budžet Saša Santovac Festival meda Otkup meda Pesticidi Pčele Pčelari Milenko Milošević Suncokretova paša