Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski sajam Dunavskog regiona
  • 13.11.2017. 10:00

Pčelari napunili Master centar

Odličan stručni program, kompletna ponuda opreme za pčelarstvo, solidna poseta, najkraća je ocena Prvog pčelarskog sajma Dunavskog regiona.

Foto: Đorđe Simović
  • 673
  • 35
  • 0

Savez pčelarskih organizacija i Novosadski sajam zaslužuju sve pohvale za organizaciju Prvog pčelarskog sajma Dunavskog regiona. Kada je reč o izlagačko-prodajnom segmentu u hali "Master", prikazani su oprema i repromaterijal za pčelarstvo - košnice, satne osnove, dimilice, vrcaljke i oprema za vrcanje meda, sredstva za prehranu i zaštitu pčela, lekovi i stimulativna sredstva, ambalaža, medonosne biljke, ambalaža, med, pčelinji proizvodi i kozmetički preparati.

Na 2.000 m2 opremu i repromaterijal predstavilo je 50 izlagača. Za građane je prvog dana upriličena tribina sa temom "Pravilna upotreba pčelinjih proizvoda kao preduslov za unapređenje zdravlja", a drugog dana program je bio dinamičniji i tipski namenjen pčelarima.

Na Prvi pčelarski sajam Dunavskog regiona pčelari su organozovano došli kako iz cele Srbije tako i iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine.

Država najavila unapređene Pravilnika i donošenje Nacionalnog programa

Tribina o podršci države pčelarstvu Srbije bila je izuzetno posećena. U Ministarstvu poljoprivrede očekuju punu podršku pčelarskih udruženja, kako bi kroz nacionalni program razvoja pčelarstva definisali sve ono što bi poboljšalo ovu već rastuću oblast poljoprivrede.

Tomislav Topalović iz sektora za poljoprivrednu politiku rekao je da pčelari mogu da očekuju pomoć države u mnogobrojnim segmentima i da će Nacionalni program razvoja pčelarstva biti donet po ugledu na slična rešenja u EU:

"Nacionalni program se donosi na tri godine. Za svaku meru se donosi pojedinačni budžet. Na svakoj državi je da odluči koju će od osam mera da stavi u nacionalni program: tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, suzbijanje uzročnika bolesti pčela, naročito varoe, racionalizacija troškova selidbe pčela, mere za podršku laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda, obnavljanje pčelinjeg fonda, primenjena istraživanja u pčelarstvu, praćenje tržišta i poboljšanje kvaliteta proizvoda sa ciljem iskorištenja potencijala proizvoda na tržištu".

Janjatović i Topalović (drugi i treći s leva) na posećenoj tribini

Mnogobrojnim pčelarima, okupljenim u Kongresnom centru Novosadskog sajma, obratio se i pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj, Zoran Janjatović. On je najavio povećanje direktnih plaćanja po košnici.

"Ove godine Ministarstvo poljoprivrede planira da napravi poseban Pravilnik za pčelare i zbog visine investicija i zbog specifičnosti proizvodnje. Pravilnik, koji je do sada važio, važiće i za ovu godinu po pitanju primarne proizvodnje. Kada je reč o preradi, imamo jednu novinu. Obezbedićemo mogućnost dorade, prerade, skladištenja, na samom gazdinstvu i taj Pravilnik je već bio u nacrtu, a ovom prilikom vas pozivam da ga zajedno razradimo da bi bio aktivan već u januaru sledeće godine", dodao je Janjatović.

Olakšana pčelinja paša na Fruškoj gori

Na Dunavskom sajmu potpisan je Sporazum o poslovno - tehničkoj saradnji Saveza pčelarskih organizacija Srbije i Nacionalnog parka Fruška Gora. Potpisnici su predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Rodoljub Živadinović i direktor Nacionalnog parka Fruška Gora, Radoslav Krunić. Jedan od rezultata tog Sporazuma trebalo bi da bude uspostavljanje inovativnog sistema praćenja korišćenja pašnih potencijala Fruške gore, kroz zajedničko određivanje lokacija za bezbedno postavljanje košnica članova SPOS-a.

SPOS se već duže vreme bori za ukidanje naknade za postavljanje košnica pčela u nacionalnim parkovima Srbije (među pčelarima nazvana "pašarina"). O tome je bilo pozitivnih razgovora i sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem, kao i sa nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije.

Foto galeriju pogledajte ispod teksta, kao i ovde.

SPOS će sa NP "Fruška gora" raditi na formiranju Centra za pčelarstvo i pčelarski turizam u sklopu ciljeva "Strategije održivog turizma Nacionalnog parka Fruška gora sa akcionim planom 2015-2019. godina". Zajednički će se raditi na promociji i brendiranju fruškogorskog lipovog meda. Na sajmu se govorilo i o neophodnosti donošenja propisa o plasmanu pčelinjeg otrova, koji je među najkvalitetnijima u Evropi. Pčelari su pozvani da što pre daju inicijativu i da zajedno sa Ministarstvom naprave Pravilnik kojim bi taj plasman bio definisan.

Mrkić: Rešiti brojne probleme pčelara

Predsedavajući Skupštine saveza pčelarskih organizacija Srbije Đorđe Mrkić pohvaljuje značajna ulaganja države u pčelarstvo, ali i konstatuje da brojni problemi pogađaju pčelare:

Mrkić: Očekujemo ozbiljno angažovanje države

"To je, pre svega, falsifikovanje meda. Očekujemo vrlo brzo menjanje propisa o kvalitetu meda, ali i zakona koji regulišu tu oblast. Falsifikatori, kada i budu uhvaćeni, nemaju nekih ozbiljnih sankcija, pa nastavljaju da se bave tim istim poslom. Sa tim mora da se završi. Neko ko bude uhvaćen u prevari, ne bi smeo da nastavi da se bavi tom delatnošću. Treba da se uredi registracija vozila. Očekujemo da se država, ozbiljnije angažuje na sprečavanju krađa".

S tim u vezi održana je i tribina o suzbijanju krađa pčela. Na njoj su predstavljeni rezultati rada Operativnog tima SPOS-a za suzbijanje krađa pčela. Pčelarima su predočena uputstva za još kvalitetniju borbu protiv lopova.

Foto: Đorđe Simović


Foto prilog


Tagovi

Đorđe Mrkić Miloš Janjatov Tomislav Topalović Rodoljub Živadinović Radoslav Krunić Pčele Pčelari Sajam Novosadski Sajam


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.