Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tašmajdanski sajam
  • 09.10.2019. 17:30
  • Grad Beograd, Beograd

Pčelarska oprema jeftinija u Srbiji - dokazao 45. Međunarodni sajam pčelarstva na Tašmajdanu

Prilika za razgovor, razmenu iskustava i dogovora za saradnju nije falilo, jedna tema veže sve pčelare i očito ta tema ne poznaje granice, a to su klimatski problemi.

Foto: Adi Pašačić
  • 475
  • 22
  • 0

Pčelari i posetioci iz Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i drugih zemalja iz regije, svojim pčelinjim proizvodima i opremom uveličali su ovogodišnji 45. Međunarodni sajam pčelarstva na Tašmajdanu - Beograd. Svi na jednom mestu, balkanski pčelarski miks, harmonija kao u košnici, prema procenama organizatora, oko 150.000 posetilaca imalo je priliku da od 2. do 6. oktobra poseti, razgovara, kupi na Tašmajdanu sve vezano za pčelarstvo, od proizvoda do opreme.

250 izlagača na Tašmajdanu

145 izlagača pčelinjih proizvoda i 105 izlagača pčelarske opreme imali su šta ponuditi, naročito pčelarske opreme. Jesenji dani pred zimski period i mirovanje pčelinjih društava, idealni su za popravke i nadogradnju košnica i druge pčelarske opreme. Vrcaljke, zaštitna oprema, odela, žice, ramovi, košnice, teglice i još mnogo toga predstavljali su bogat izložbeni program. Osim domaćih kupaca i posetilaca, veliki broj grupa pčelara stizao je iz drugih zemalja iz okruženja. U razgovoru svi zaključuju, širok asortiman pčelarske opreme i cene koje su mnogo jeftinije nego u BiH, Hrvatskoj ili Sloveniji razlog su stalnog dolaska iz godine u godinu na tašmajdanski pčelarski sajam. Međutim, kada je reč o medu i pčelinjim proizvodima, domaćini su prednjačili sa cenama, med je ipak za 2-3 evra jeftiniji u BiH nego u Srbiji.

vdf
250 izlagača pčelarske opreme i pčelinjih proizvoda na Tašmajdanu

Ne baš idealna pčelarska godina

Prilika za razgovor, razmenu iskustava i dogovora za saradnju nije falilo, jedna tema veže sve pčelare i očito ta tema ne poznaje granice, a to su klimatski problemi. Velika temperaturna oscilacija i razdoblja sa kišnim danima u proleće i početak cvetanja uzrok su sve češćih slabijih prinosa meda i loših pčelarskih godina. Ne može pčela da podnese tako velika i brza previranja vremena i temperature, danas sunčano i lepo, sutra već kiša i desetak stepeni manje remeti pčelinju ispašu kaže Nebojša Veličković iz Male Moštanice, posetilac sajma u potrazi za specijalnom inoks žicom, kako bi kako kaže spremio nove ramove za košnice.

Niz predavanja i edukacija za pčelare

Važnost očuvanja i zaštite pčele su u prvom planu ovogodišnjeg sajma, pored izložbeno prodajnog karaktera održano je i nekoliko edukacija za pčelare ali i sve zainteresovane posetioce. Tako je u okviru Dana evropske baštine održano i predavanje na temu "Gde su pčele tu je i zdravlje". Jedinstvena i široka poruka ovogodišnjeg tašmajdanskog sajma je prilika da spoznaju o važnosti pčela u ekosistemu i generalno u životu, osim pčelara usvoje i svi drugi i poljoprivrednici, ali i svi građani. Pčele ne rade samo za sebe, let sa cveta na cvet kao rezultat ima oprašivanje koje prema procenama FAO-a osigura trećinu zaliha svetske hrane tokom godine.


Foto prilog


Tagovi

Sajam pčelarstva Beograd Pčelarska oprema Pčelinji proizvodi


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta