Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabor proizvođača
  • 15.12.2018. 12:30

Plasman poljoprivrednih proizvoda - problem broj 1

Jedino jaka udruženja i ujedinjena u odluci i predlozima mogu izvršiti pritisak na nadležne vlasti i zaista i opstati na tržištu, rečeno je na Saboru proizvođača agroprivrede Srbije u Topoli.

Foto: Julijana El Omari
  • 293
  • 11
  • 0

Članovi Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) okupljaju se već 8. put, a u Topoli su govorili o jednom od najvažnijih problema koji muči srpsku poljoprivredu - plasmanu poljoprivrednih proizvoda. Pored reči o teškoćama u poljoprivrednoj proizvodnji i problema u ostvarivanju subvencija, predsednik Upravnog odbora SPAS-a Zoran Milićević ističe da je uzrok niskih cena i slabe prodaje "uvozničko-izvoznički lobi".

"Upravo država treba da nas pomogne u tome. Dajte da rešimo taj problem nakupaca, jer određeni broj pojedinica, konkretno, uvoze mleko i mlečne proizvode i meso i mesne prerađevine, a izvozi onaj ko ima pare da otkupi, pa ucenjuje manje, a i veće proizvođače. Okosnica svih dešavanja, od poljoprivrednih do kulturnih, je zadruga. Oni koji nisu članovi nijednog udruženja ili zadruga, teško će sami uspeti, pa tako rešenje za plasman vidim u zadruživanju", predlaže Milićević.

Zoran
Milićević: Država bi trebalo da nas pomogne

Udruživanje nije donelo željene rezultate u stočarstvu

Ovaj Sabor, koji je osnovan 2012. godine, okuplja poljoprivredne proizvođače iz cele Srbije i iz svih poljoprivrednih delatnosti kako bi zajedno ostvarili niz pogodnosti i opstali na tržištu. Međutim, predsednik Odbora za svinjarstvo SPAS-a Ferenc Major iz Bačke Topole zapaža da udruživanje nije donelo željene rezultate kad je u pitanje plasman svinjskog mesa na tržište.

"Mislili smo da ćemo udruživanjem nešto više postići, međutim trgovci ubiraju značajan deo zarade, pa kad je reč o prometu stoke i plasmanu tovljenika, udruženja ne mogu doći do izražaja ,jer su tu velike klanice koje posluju sa trgovcima i preprodavcima", obratio se Major prisutnima.

Ferenc
Major:  Trgovci ubiraju značajan deo zarade

Spas - obustava izvoza čiste sirovine

Sa sličnim problemima bore se i zemlje iz okruženja. Dok Crnu Goru muči nekonkurentnost zbog nedovoljnih količina, udruženja poljoprivrednih proizvođača Bosne i Hercegovine uprkos atraktivim proizvodima bore se sa prodajom i daljim plasmanom robe. Kao stočar iz sela Žiča kod Kraljeva i predsednik Upravnog odbora SPAS-a, Milićević nagašava da je prvi korak u rešenju plasmana i svojevrstan "spas" obustava izvoza čiste sirovine i u povećanju stočnog fonda:

"Imamo mnogo toga da rešavamo, pa i u pitanju plasman za sledeću godinu. Nama je cilj da se sirovina ne izvozi. Mi moramo time da hranimo stoku i povećavamo stočni fond, jer kako ćete, na primer, zasnovati organsku proizvodnju, ako nemate čime da zađubrite".

Ključne reči osmog Sabora proizvođača agroprivrede Srbije u Topoli bile su da jedino jaka udruženja i ujedinjena u odluci i predlozima mogu izvršiti pritisak na nadležne vlasti i zaista i opstati na tržištu. 


Tagovi

Sabor proizvođača Topola Zoran Milićević Ferenc Major Zadruge Izvoz Plasman Tržište


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...