Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 21.05.2017. 09:00

Poljoprivredni sajam uspešniji nego lanjski

Zadovoljni organizatori, čelnici Ministarstva poljoprivrede i izlagači koji su javno iznosili utiske o 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.042
  • 100
  • 0

Uz Poljoprivredni sajam slobodno možete "vezati" niz brojeva 10-10-10, a da pri tome ne pogrešite. Naime, prema informacijama sa Novosadskog sajma 10% izložbenog prostora više je zakupljeno 2016. u odnosu na 2015. Zatim, 10% više kvadrata u 2017. u odnosu na 2016. I na kraju, prema sajamskoj statistici, poseta je ove godine 10 % veća u odnosu na lane.

I Novi Sad se dobro "opario" od 84. Međunarodnog Poljoprivrednog sajma, ali za to bi dobro došla jedna ekonomska studija. Prezadovoljni su i činovnici Ministarstva poljoprivrede, a i izlagači koji su se o tome izjašnjavali. Reč kritike se tek sporadično čula. Ostaje nada da optimizam ima uporište u činjenicama.

Nadlukač: Na sajmu sklopljeni značajni poslovi

Prvu "digest" ocenu organizatori, po tradiciji, daju poslednjeg dana Sajma. Izvršni direktor za sajamsku delatnost Boris Nadlukač je rekao "da su ostvareni poslovni rezultati na vrlo visokom nivou":

"Kroz kapije Sajma prošlo je više od 130.000 posetilaca, što je 10% više u odnosu na prethodnu godinu. Poslovni rezultati mere se iznosom od više desetina miliona evra. Članice udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije tokom sajma su ostvarile promet od 15 miliona evra, što je 1/5 prometa koji su ostvarili prošle godine".

Nadlukač kaže da je zadovoljno i 28 kompanija koje su objedinjeno nastupale na štandu Bosne i Hercegovine. Zatim, pozitivno je ocenio Nacionalnu izložbu stoke, koju je Sajam upriličio u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i dodao: "Ona je veća u odnosu na prošlu godinu, i gotovo svi izloženi primerci su našli put do kupaca".

Novitet za pohvalu je svakako i po prvi put upriličena aukcija stoke. Nadlukač je pohvalio i izložbu organskih i proizvoda sa geografskim poreklom, kao i 10 kolektivnih izložbi.

Katanić: Dugogodišnji izlagači mi kažu da izložba stoke nikada nije bila bolja

Naročito zadovoljan ovogodišnjim sajmom je bio pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić:

"Ocena nas iz Ministarstva je da je ovogodišnji sajam mnogo bolji nego prošli. Po ocenama mnogih koji učestvuju preko 40 godina na Sajmu, izložba stoke nikada nije bila bolja. Hala sa organskim i proizvodima sa oznakom geoporekla je bila prepuna. Podržali smo i tu izložbu a za sledeću godinu ćemo potražiti veći prostor".

Mehanizatori: Izdali smo "brdopredračuna

Godinama je izložba poljomehanizacije najznačajniji segment Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Zbog konkursa za subvencionsanu kupovinu poljomehanizacije, mnogobrojni prodavci su nam se žalili da "ko šta radi, mi pišemo predračun", konstatujući pri tome da su ih uzimali i oni "kojima realno traktor nije potreban, niti nameravaju da ga kupe".

Slično nam je rekao i menadžer prodaje u "Agrovojvodina mehanizaciji", Nikola Miladinović:

"Veliko je interesovanje za 'low cost' YTO traktore zbog konkursa države. Uzimaju predračune za traktore do 100 kW i čekaju rezultate Konkursa. Završna prodaja na Sajmu je mala. Ima i profesionalnih proizvođača koji nemaju vremena da čekaju državne subvencije i oni kupuju mehanizaciju".

Da je više poljoprivrednika na skupovima u Masteru

U Master centru, kao i svake godine, upriličeno je mnoštvo značajnih skupova. Taj segment je za svaku pohvalu uz neizostavnu sugestiju da bi više pažnje trebalo pokloniti "tajmingu" da se važni događaji ne bi "preklapali". Organizatori imaju godinu dana da osmisle način kako da u Master privuku više poljoprivrednika, jer je njihova prisutnost evidentno bila - mala.

Cena ulaznice opravdana

Kada je reč o Poljoprivrednom sajmu, u široj javnosti se uglavnom pitanja postavljaju o tome ko će otvoriti Sajam, pošto su ulaznice, i ko je u nagradnoj igri dobio traktor. Prvi potpresednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ove godine nije zakasnio da otvori Sajam, cena ulaznice od 600 dinara, opravdala je izložene sadržaje na Sajmu, a traktor Belarus 82.1 dobila je Marija Sunajko iz Kule.

Foto: Vedran Stapić


Tagovi

Poljoprivredni sajam Boris Nadlukač Nenad Katanić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner