• PAgra 2021
  • 12.08.2021. 10:00
  • Gornja Radgona, Slovenija

Pomurski sajam u Gornjoj Radgoni otvara svoja vrata

Uz široku paletu ponude opreme za poljoprivredu, šumarstvo i hranu, na sajmu ćemo se svaki dan "vakcinisati" zdravom i prirodnom hranom, nagrađivanim vinima i dobrim raspoloženjem, kažu iz kompanije Pomurski sejem.

Foto: Pomurski sejem d.d.
  • 155
  • 8
  • 0

Na ukupno 53.800 kvadratnih metara sajamske površine od kojih 19.000 m2 zatvorenog izložbenog prostora svoje će proizvode od 21. do 26. avgusta ove godine na 59. Međunarodnom poljoprivredno-prehrambenom sajmu AGRA 2021. u Gornjoj Radgoni, u Sloveniji, predstaviti 1.100 izlagača iz 29 zemalja.

Organizatori, kompanija Pomurski sejem d.d., ističu zadovoljstvo što se, nakon prošlogodišnje internet verzije, ova manifestacija vraća u tradicionalne "sajamske aktivnosti i zdravo druženje". 

Ove godine zemlja partner je Francuska, koja je nastup na sajmu i prezentaciju svojih proizvoda najavila sloganom "Okusite Francusku".

Od inovacija do autohtonih rasa

U bogatom programu dešavanja, kao posebne adute, organizatori ističu predstavljanje inovacija među kojima su prskalice sa senzorskim sistemom za preciznu primenu sredstava za zaštitu bilja, kao i integrisanim sistemom za pročišćavanje otpadnih voda.

U duhu obeležavanja Međunarodne godine voća i povrća, stavljaju naglasak na organsku poljoprivredu, stare slovenačke sorte jabuka i grožđa, kao i hranu lokalnih proizvođača, odnosno proizvoda njihovih farmi, posebno mladih poljoprivrednika i lokalnih akcijskih grupa.

Veliko interesovanje posetoca privući će i ogledni zasadi na 15.300 m2 kao i izložba životinja na čak 3.000 m2, uvereni su iz Pomurskog sajma. Predstaviće se autohtone slovenačke rase domaćih životinja, njihovi mlečni i mesni proizvodi kao i proizvodi od vune. Biće tu zanimljivih prezentacija iz pčelarstva, medonosnih biljaka i visokotehnološkog pčelinjaka, ali i onih malih životinja, pa čak i riba, pa i autohtoni psi kraški ovčari.

Ljubitelji hortikulture moći će da saznaju kako bi trebalo da izgleda savršena kućna bašta uz stručno vođstvo u postavljenom prikazu vrta sa više od 300 biljnih uzoraka, a oni koji preferiraju organski uzgoj saznaće sve o održivom vrtlarstvu i permakulturi.

Na dosadašnjim sajmovima veliko interesovanje bilo je za i šišanje ovaca

Naravno, slovenački sajam ne bi bio potpun bez segmenta šumarstva u kojem će biti stavljen naglasak na zaštitu šuma kroz racionalnu upotrebu drva. Posetioci će otkriti i tajne sajamske poučne šumske staze pa videti prikaz bezbednog rada sa motornom testerom.

Na sajmu će biti zastupljene i aktivne institucije Evropske unije koje povezuju vlasnike poljoprivrednog zemljišta, trgovinu stokom i mesom, i svakako, vodeće slovenačke institucije iz područja poljoprivrede, hrane i gazdinstva na čelu sa tamošnjim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i hrane čiji će zaposleni voditi stručna predavanja, prezentacije i konsultacije za posetioce.

Ocenjivanje kvaliteta i degustacije delikatesa

Na kraju valja dodati kako će u bogatom sajamskom programu svoje mesto naći i međunarodna ocenjivanja kvaliteta proizvoda i to mesa i mesnih prerađevina; mleka i mlečnih proizvoda; voćnih sokova i bezalkoholnih pića. Svoj će epilog, najavljuju organizatori, ovde dobiti i Otvoreno državno ocenjivanje vina Vino Slovenija Gornja Radgona i Ocenjivanje meda sa međunarodnim učestvovanjem.

Nakon svečane dodele priznanja biće upriličene i degustacije nagrađenih proizvoda, koji će moći da se kupe po prihvatljivim sajamskim cenama. 

"Uz široku paletu ponude opreme za poljoprivredu, šumarstvo i hranu, na sajmu ćemo se svaki dan 'vakcinisati' zdravom i prirodnom hranom, nagrađivanim vinima i dobrim raspoloženjem“, najavljuju u svom saopštenju iz Pomurskog sajma.


Tagovi

Poljoprivredni sajam Pomurski sejem Gornja Radgona Pojoprivredno-prehrambeni proizvodi


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad dođu hladni dani, pa se "zagrejemo" uz rakiju, beli luk i slaninu - zime nema. A da li ste se nekad pitali kako nastaje dimljena slanina? Uskoro, više na Agroklubu!