Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Concours Mondial
  • 13.04.2023. 15:00
  • Zagreb, Hrvatska

Poreč spreman za najprestižnije svetsko ocenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles

Među 350 ocenjivača je deset odsto somelijera, 12 odsto trgovaca i distributera vina, 18 odsto enologa, a čak 60 odsto eno-gastro novinara koji će nakon poseta Istri o svojim utiscima pisati u relevantnim svetskim medijima, rečeno je na predstavljanju Concurs Mondial de Bruxelles u Zagrebu.

Foto: Concours Mondial de Bruxelles
  • 75
  • 7
  • 0

Više od 10 hiljada uzoraka vina iz 50 zemalja u tri dana, od 12. do 14. maja, ocenjivaće 350 stručnjaka iz čitavog sveta. U Poreču je sve spremno za najveće svetsko ocenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles, koji ima najznačajniji uticaj na globalnu vinsku scenu, rečeno je u zagrebačkom hotelu Esplanade na predstavljanju programa ovog izuzetno cenjenog događanja.

Inače, takmičenje je prvi put organizovano 1994., a od 2006. menja lokaciju svake godine te se do sada održalo u 15 poznatih vinskih regija između ostalog u švajcarskom Aigleu, češkom Brnu, Luksemburgu, italijanskoj Kalabriji u kojoj je prošle godine svečano objavljeno domaćinstvo Istre koja se time našla u odabranom društvu.

"Oduševljeni smo što naš 30. Concours Mondial de Bruxelles održavamo u Istri. U Hrvatskoj smo uz važnost porodičnih vinarija otkrili i autentične vinograde u skladnom prirodnom okruženju. Tamo je vino sastavni deo turizma, a svojih ćemo 350 sudija iz celog sveta upoznati sa regijom u kojoj se spajaju veličanstven krajolik, gurmanska ponuda i kvalitetna vina", poručio je predsednik ovog ocenjivanja Bodva Ho

Biće 350 ocenjivača

"Ponosni smo što će Istra biti srce Evrope te verujem da će to biti sjajna promotivna vinska i turistička priča o Hrvatskoj. Plava Laguna srećna je što ima priliku biti deo te sjajne priče", rekao je Emil Perdec, menadžer poznate porečke hotelijerske kompanije, dugogodišnjeg partnera Vinistre.

Predsednik Vinistre Luka Rosi istakao je kako je među 350 ocenjivača deset odsto someliera, 12 odsto trgovaca i distributera vina, 18 odsto enologa, a čak 60 odsto eno-gastro novinara koji će nakon posete Istri o svojim utiscima pisati u relevantnim svetskim medijima.

"Ovo prestižno svetsko ocenjivanje direktno utiče na turistički, ekonomski i vinski sektor zbog svog globalnog značaja, a regija u kojoj se organizuje dobija marketinšku vidljivost na globalnom nivou. Za naše goste pripremili smo atraktivne izlete s posetom vinarijama i siguran sam da će uživati u svemu onom što će videti i doživeti", poručio je Rosi.

Predstavljanje najprestižnijeg ocenjivanja vina 

U Zagrebu su predstavljeni i ambasadori najpoznatijeg vinskog ocenjivanja. Tako će Švajcarac Pijer Tomas, Brazilka s britanskom adresom Luma Monteiro, Španac Alehandro Lopez Fakoro Padin, Nemac Tomas Brandl i Italijan Luiđi Salvo preneti utiske o Hrvatskoj na svojim govornim područjima.


Tagovi

Concours Mondial de Bruxelles Poreč Svetsko ocenjivanje vina Somelijeri Hvatska


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka, prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas izveštava za brojne medije. Predsednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.