Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fieragricola Tech
  • 12.02.2023. 16:30
  • Verona, Italija

Posetili smo sajam Fieragricola Tech u Veroni, budućnost su i usevi ispod solarnih panela

Usprkos visokim cenama izazvanim ratom u Ukrajini i klimatskim promenama, sateliti i roboti stižu kako bi povećali poljoprivredne prinose i smanjili potrošnju goriva, vode, đubriva, istakli su na sajmu članovi udruženja "Coldiretti".

Foto: Damir Rukovanjski
  • 104
  • 14
  • 0

Čišći i zdraviji, ali i konkurentniji zahvaljujući dronovima, robotima i digitalizaciji. Tako bi ukratko mogli objasniti šta smo videli na sajmu "Fieragricola Tech" u Veroni, koji nam je predstavio mnoge inovacije za poboljšanje proizvodnje hrane te kako bi se poljoprivrede zemalja Evrope mogle nositi sa zemljama s niskim troškovima rada i repromaterijala.

I kada je u pitanju stočarstvo i ratarstvo, a posebno povrtarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo obiluje novostima u korišćenju savremene tehnologije. Na primer, svi znamo za postavljene solarne panele na njivama. Oni i kod nas stoje. Ali sada se mogu pokretati kako se sunce pomera i pratiti ga i svo vreme upijati maksimalnu količinu sunčeve energije. Ali, tu nije kraj. Svaki taj kolektor skuplja i kišnicu i koristi se u proizvodnji povrća u obližnjem povrtnjaku, a često i za zasad ispod samih kolektora. 

S vodom se upravlja digitalno, a ispod panela, kako vidite i na fotografijama, uzgaja se neka od kultura i bez problema se pomeraju da bi traktori, ali i kombajni mogli da rade ispod njih. Kako ide kombajn tako se podiže panel i kada prođe odmah iza njega se vrati u početni položaj.

Žele pogurati Italiju prema prehrambenoj samodovoljnosti

Mnogo toga smo tamo videli. Posebno kada je u pitanju rad na plantažama voća i vinogradima. Dakle, ipak onima koji su plantažno podignuti. Svaka mašina ide sama bez traktora i vozača. Kreće se prema mapi. Pa tako malčer tačno obiđe svaku stabljku i stub i besprekorno radi danima. Kako je rekao predstavnik jedne takve firme, isto kao što onaj okrugli usisavač pustite po sobi, tako radi i malčer. Na primer, sada se već došlo i do automatske berbe jabuka.

Koldireti je italijansko udruženje poljoprivrednika u kojemu ističu kako spajajući tehnološke inovacije postižu velike uspehe "Usprkos visokim cenama izazvanim ratom u Ukrajini i klimatskim promenama, sateliti i roboti stižu kako bi povećali poljoprivredne prinose i smanjili potrošnju goriva, vode, đubriva", naglasili su na otvaranju svojih predavanja.

Malčer koji obiđe svaku biljku na plantažama voća i u vinogradima

Inače, tokom dva dana u tri sale desetak sati su se izmenjivali predavači i svedočili smo stvarno velikom interesu italijanskih poljoprivrednika. Filozofija koja spaja ekologiju i ekonomiju jer reducira proizvodne faktore, takođe pozitivno utiče na bilans preduzeća, ističu na ovom sajmu, ili kongresu kako ga mnogi zovu. Cilj je osnovni: poljoprivredu napraviti sposobnom da se nosi s potresima na svetskim tržištima i pogurati Italiju prema prehrambenoj samodovoljnosti.

Koldireti je za tu priliku pripremio izveštaj "Agritech, budućnost hrane" s podacima i analizama o tehnološkim inovacijama u službi poljoprivrednika i potrošača za poboljšanje proizvodnje, odbranu proizvodnje hrane i garantovanje snabdevanja hranom.

Dronovi i roboti 

Dronovi vam, zahvaljujući detaljnom mapiranju, omogućuju planiranje potreba biljaka. Roboti su ti koji uz mehaničko uklanjanje korova omogućuju značajno smanjenje hemije. Ali potrebna je i čista energija, a na sajmu je prostor posvećen i mogućnostima proizvodnje energije na farmi. Korisno za poslovne aktivnosti i pogon bespilotnih letelica, robota, ali i da upotpunimo sliku i traktora i mašina za berbu voća kako bi se smanjile emisije i korišćenje ugljovodonika na selu.

Inače suorganizator, udruženja "Aiel" i "Esco Agroenergetica", predstavile su se na štandu napravljenom u potpunosti od recikliranog kartona koji se iznova može reciklirati u skladu sa smernicama dobre prakse. Prikazali su mogućnosti eko održivosti i cirkularne ekonomije u uzgoju maslina kao i mogućnosti berbe sa što je moguće manje radnika. Zanimljivo je bilo i pratiti predavanja na temu "Solarne i obnovljive tehnologije za smanjenje troškova energije na farmama". 

Kako se čulo na sajmu, sateliti i dronovi, roboti i senzori sposobni su danas upravljati usevima, ali i uštedom energije, pre svega vodnih resursa. Poljoprivreda je ta koja gleda u budućnost jače nego ikada.

"Romagna Impianti", mlada je i dinamična firma nastala u maju 2013. godine s idejom pružanja kvalitetnih usluga poljoprivrednim gazdinstvima s čijim smo se proizvodima upoznali na sajmu. Projektiranje i izgradnja vinograda, protugradni i sistemi navodnjavanja, zeleni menadžment kao i agrotehničko savetovanje. Njhov "eGreen system" oduševljava. Upravo ono šta smo govorili. Korišćenje energije sunca, kiše i zemljišta besprekorno.

Prirodnim neprijateljima protiv štetočina

Zanimljivi nastup je imala i firma "Koppert". 

"Kako bi naš svet bio održiviji, potrebna su nam rešenja za bezbedan i zdrav uzgoj biljaka. Verujemo kako odgovori na te poljoprivredne izazove leže u samoj prirodi. Pa smo postali partneri s prirodom. I pomažemo našoj planeti pronaći ravnotežu koristeći se prirodnim neprijateljima u borbi protiv štetočina, bumbarima za oprašivanje, mikroorganizmima i biostimulatorima koji pomažu, štite i jačaju useve, poboljšavajući zdravlje biljke iznad i ispod zemlje", ističu na njihovu štandu.

Bez dronova ne ide 

Ova je firma osnovana 1967. godine, a pokrenuo ju je holandski uzgajivač Jan Kopert s jasnom vizijom: Svetu je potrebna alternativa za hemijske pesticide.

Kako su naveli, činioci koji utiču na otpornost i snagu useva neprestano se razvijaju povećanjem potražnje korisnika. Odgovarajuća klima, dovoljna količina svetla, dobro navodnjavanje, odgovarajuća količina hranljivih materija biljke i integrisano upravljanje insektima primeri su pozitivnih uticaja. Daljim razvojem genetske tehnologije i različitim poboljšanjima potreba za optimizovanjem zdravlja i potencijala biljke i dalje će imati ključnu ulogu u održivoj poljoprivredi. Sada je u fokusu ove firme upotreba dronova u kontroli useva.


Tagovi

Verona Agricola Tech Sajam u Veroni Tehnologija u poljoprivredi Dronovi Roboti Digitalizacija Usevi pod solarnim panelima


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU agro info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnista Agrokluba od 2008. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vodopija ili cikorija