Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fieragricola Tech
  • 12.02.2023. 16:30
  • Verona, Italija

Posetili smo sajam Fieragricola Tech u Veroni, budućnost su i usevi ispod solarnih panela

Usprkos visokim cenama izazvanim ratom u Ukrajini i klimatskim promenama, sateliti i roboti stižu kako bi povećali poljoprivredne prinose i smanjili potrošnju goriva, vode, đubriva, istakli su na sajmu članovi udruženja "Coldiretti".

Foto: Damir Rukovanjski
  • 112
  • 14
  • 0

Čišći i zdraviji, ali i konkurentniji zahvaljujući dronovima, robotima i digitalizaciji. Tako bi ukratko mogli objasniti šta smo videli na sajmu "Fieragricola Tech" u Veroni, koji nam je predstavio mnoge inovacije za poboljšanje proizvodnje hrane te kako bi se poljoprivrede zemalja Evrope mogle nositi sa zemljama s niskim troškovima rada i repromaterijala.

I kada je u pitanju stočarstvo i ratarstvo, a posebno povrtarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo obiluje novostima u korišćenju savremene tehnologije. Na primer, svi znamo za postavljene solarne panele na njivama. Oni i kod nas stoje. Ali sada se mogu pokretati kako se sunce pomera i pratiti ga i svo vreme upijati maksimalnu količinu sunčeve energije. Ali, tu nije kraj. Svaki taj kolektor skuplja i kišnicu i koristi se u proizvodnji povrća u obližnjem povrtnjaku, a često i za zasad ispod samih kolektora. 

S vodom se upravlja digitalno, a ispod panela, kako vidite i na fotografijama, uzgaja se neka od kultura i bez problema se pomeraju da bi traktori, ali i kombajni mogli da rade ispod njih. Kako ide kombajn tako se podiže panel i kada prođe odmah iza njega se vrati u početni položaj.

Žele pogurati Italiju prema prehrambenoj samodovoljnosti

Mnogo toga smo tamo videli. Posebno kada je u pitanju rad na plantažama voća i vinogradima. Dakle, ipak onima koji su plantažno podignuti. Svaka mašina ide sama bez traktora i vozača. Kreće se prema mapi. Pa tako malčer tačno obiđe svaku stabljku i stub i besprekorno radi danima. Kako je rekao predstavnik jedne takve firme, isto kao što onaj okrugli usisavač pustite po sobi, tako radi i malčer. Na primer, sada se već došlo i do automatske berbe jabuka.

Koldireti je italijansko udruženje poljoprivrednika u kojemu ističu kako spajajući tehnološke inovacije postižu velike uspehe "Usprkos visokim cenama izazvanim ratom u Ukrajini i klimatskim promenama, sateliti i roboti stižu kako bi povećali poljoprivredne prinose i smanjili potrošnju goriva, vode, đubriva", naglasili su na otvaranju svojih predavanja.

Malčer koji obiđe svaku biljku na plantažama voća i u vinogradima

Inače, tokom dva dana u tri sale desetak sati su se izmenjivali predavači i svedočili smo stvarno velikom interesu italijanskih poljoprivrednika. Filozofija koja spaja ekologiju i ekonomiju jer reducira proizvodne faktore, takođe pozitivno utiče na bilans preduzeća, ističu na ovom sajmu, ili kongresu kako ga mnogi zovu. Cilj je osnovni: poljoprivredu napraviti sposobnom da se nosi s potresima na svetskim tržištima i pogurati Italiju prema prehrambenoj samodovoljnosti.

Koldireti je za tu priliku pripremio izveštaj "Agritech, budućnost hrane" s podacima i analizama o tehnološkim inovacijama u službi poljoprivrednika i potrošača za poboljšanje proizvodnje, odbranu proizvodnje hrane i garantovanje snabdevanja hranom.

Dronovi i roboti 

Dronovi vam, zahvaljujući detaljnom mapiranju, omogućuju planiranje potreba biljaka. Roboti su ti koji uz mehaničko uklanjanje korova omogućuju značajno smanjenje hemije. Ali potrebna je i čista energija, a na sajmu je prostor posvećen i mogućnostima proizvodnje energije na farmi. Korisno za poslovne aktivnosti i pogon bespilotnih letelica, robota, ali i da upotpunimo sliku i traktora i mašina za berbu voća kako bi se smanjile emisije i korišćenje ugljovodonika na selu.

Inače suorganizator, udruženja "Aiel" i "Esco Agroenergetica", predstavile su se na štandu napravljenom u potpunosti od recikliranog kartona koji se iznova može reciklirati u skladu sa smernicama dobre prakse. Prikazali su mogućnosti eko održivosti i cirkularne ekonomije u uzgoju maslina kao i mogućnosti berbe sa što je moguće manje radnika. Zanimljivo je bilo i pratiti predavanja na temu "Solarne i obnovljive tehnologije za smanjenje troškova energije na farmama". 

Kako se čulo na sajmu, sateliti i dronovi, roboti i senzori sposobni su danas upravljati usevima, ali i uštedom energije, pre svega vodnih resursa. Poljoprivreda je ta koja gleda u budućnost jače nego ikada.

"Romagna Impianti", mlada je i dinamična firma nastala u maju 2013. godine s idejom pružanja kvalitetnih usluga poljoprivrednim gazdinstvima s čijim smo se proizvodima upoznali na sajmu. Projektiranje i izgradnja vinograda, protugradni i sistemi navodnjavanja, zeleni menadžment kao i agrotehničko savetovanje. Njhov "eGreen system" oduševljava. Upravo ono šta smo govorili. Korišćenje energije sunca, kiše i zemljišta besprekorno.

Prirodnim neprijateljima protiv štetočina

Zanimljivi nastup je imala i firma "Koppert". 

"Kako bi naš svet bio održiviji, potrebna su nam rešenja za bezbedan i zdrav uzgoj biljaka. Verujemo kako odgovori na te poljoprivredne izazove leže u samoj prirodi. Pa smo postali partneri s prirodom. I pomažemo našoj planeti pronaći ravnotežu koristeći se prirodnim neprijateljima u borbi protiv štetočina, bumbarima za oprašivanje, mikroorganizmima i biostimulatorima koji pomažu, štite i jačaju useve, poboljšavajući zdravlje biljke iznad i ispod zemlje", ističu na njihovu štandu.

Bez dronova ne ide 

Ova je firma osnovana 1967. godine, a pokrenuo ju je holandski uzgajivač Jan Kopert s jasnom vizijom: Svetu je potrebna alternativa za hemijske pesticide.

Kako su naveli, činioci koji utiču na otpornost i snagu useva neprestano se razvijaju povećanjem potražnje korisnika. Odgovarajuća klima, dovoljna količina svetla, dobro navodnjavanje, odgovarajuća količina hranljivih materija biljke i integrisano upravljanje insektima primeri su pozitivnih uticaja. Daljim razvojem genetske tehnologije i različitim poboljšanjima potreba za optimizovanjem zdravlja i potencijala biljke i dalje će imati ključnu ulogu u održivoj poljoprivredi. Sada je u fokusu ove firme upotreba dronova u kontroli useva.


Tagovi

Verona Agricola Tech Sajam u Veroni Tehnologija u poljoprivredi Dronovi Roboti Digitalizacija Usevi pod solarnim panelima


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU agro info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnista Agrokluba od 2008. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da zahvaljujući Beeamond sistemu možete gajiti pčele u kući? Da, dobro ste pročitali.. Divna Marijana Dolašević je objasnila čitaocima Agroklub-a kako izgleda košnica i kako se koristi. Više o tome čitajte uskoro na Agroklub... Više [+]