Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sekreterijat za pojoprivredu
  • 21.05.2017. 11:30

Potpisani ugovori na osnovu Konkursa

Jedna od sajamskih aktivnosti Sekreterijata za poljoprivredu bila je i potpisivanje ugovora sa vlasnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koji su konkurisali za opremanje stočarskih farmi, nabavku opreme za navodnjavanje, izgradnju ekspoatacionih bunara, intenziviranje korišćenja poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažu poljoprivredne škole.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 1.582
  • 76
  • 0

Borivoje Milenković iz Mošorina konkurisao je za sredstva koja su mu potrebna za objekat prasilišta i tova svinja. Kaže da su uslovi Konkursa bili uobičajeni.

Jedina razlika je u tome što je ove godine bilo jednostavnije odraditi celu proceduru, jer je značajan deo uverenja i potvrda Sekreterijat nabavljao po službenoj dužnosti.

"Mi smo, u principu, trebali da izdvojimo vreme za manji deo obrazaca koji smo morali lično da donesemo, poput potvrde iz banke i slično. Povraćaj je 50 posto, a moja investicija je milion i 200.000 dinara. Onaj deo bez poreza i sa povraćajem sredsatava od 500.000 dinara je lepa cifra. Ovaj novac će biti uložen u prasilište i farmu kapaciteta do 1.000 tovljenika godišnje. I ranije sam učestvovao na konkursima, ali sam sada prvi put prošao", kaže Milenković.

Dodaje da je jako lepo što Republika i Pokrajina izlaze u susret, ali i da bi takođe bilo jako lepo kada bi se neko potrudio da stabilizuje tržište:

"U Vojvodini ratari i stočari mogu da proizvedu sve. Problem je prodati. A to znači - pomozite nam da prodamo, da proizvedemo znamo i sami".

Borivoje Milenković je prvi put dobio sredstva

Mladi zainteresovani za stočarstvo

Ovom prilikom ugovore je potpisalo osam stočara za opremanje pet govedarskih i tri svinjarske farme.

"Ukupna vrednost potpisanih ugovora i investicija je oko 13,5 miliona dinara. Od toga je učešće Sekreterijata za poljoprivredu 50 posto, odnosno nepunih sedam miliona dinara. Moram da napomenem da trenutno u obradi imamo 40 pristiglih prijava, tako da očekujemo da realizujemo sva sredstva koja su opredeljena po ovom konkursu. Moram da napomenem da je polovina ovih poljoprivrednika mlađa od 40 godina. To je još jedan parametar koji ukazuje da se mladi sve više okreću intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Sa ovih osam, do sada imamo ukupno potpisana 23 ugovora zbirne vrednosti 27 miliona dinara", rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.

Najavio je da će i rebalansom budžeta, koji se očekuje u junu, biti obezbeđena dodatna sredstva za opremanje stočarskih farmi.

Važno je napomenuti da sva registrovana poljoprivredna gazdinstva, koja imaju izmirene obaveze prema državnim organima, mogu da konkurišu.

Kroz reblans budžeta biće izmenjen i godišnji program po kojem će se povećati broj grla kada je u pitanju limit korisnika. Povećanje broja grla biće uslov za konkurisanje kod Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu.

Za navodnjavanje 52 ugovora

Uručeni su i ugovori korisnicima bespovratnih sredstava koji su ostvarili to pravo po osnovu dva konkursa namenjena intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Reč je o sufinansiranju nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara. Ukupna vrednost investicija ovde je veća od 76 miliona dinara, a učešće Pokrajinske vlade je 39 miliona.

"Sa ovim investicijama pod sistemima za navodnjavanje biće još 260 ha. Maksimalni povraćaj od 70 odsto od realizovane investicije za poljoprivrednike mlađe od 40 godina, žene, i za one koji rade u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, a takvih je ovom prilikom 19, je novina u radu Sekreterijata. To je ukupno 207 do sada potpisanih ugovora, čija je ukupna vrednost 106 miliona dinara, što je više od 1.100 ha pod sistemima za navodnjavanje. Ovi konkursi će biti nastavljeni", rekao je Radojević.

Uručenje ugovora

Pomoć poljoprivrednim školama

Na finansiranje intenziviranja korišćenja poljoprivrednog zemljišta, kojim raspolažu srednje poljoprivredne škole, a putem nabavke opreme, odnosilo se šest ugovora. Na ovaj način pomaže se dualni sistem obrazovanja.

Obezbeđenim sredstvima nabavlja se neophodna oprema i mehanizacija kako bi đaci mogli da i u teoretskom i u praktičnom delu nastave imaju optimalne uslove. Za ponuđena sredstva konkurisalo je osam poljoprivrednih škola, ali, šest je ispunilo uslove. Reč je o poljoprivrednim školama iz Bača, Futoga, Zrenjanina, Sombora, Bačke Topole i Kanjiže. Ovim školama dodeljeno je 12 miliona dinara, a najveće interesovanje iskazano je za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opremanje farmi i hladnjače.

Foto: Jasna Bajšanski


Tagovi

Borivoje Milenković Vuk Radojević Konkurs Poljoprivredni sajam Stočarstvo Navodnjavanje Poljoprivredne škole


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin