Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrednovanje događaja
  • 20.06.2017. 10:00

Pravilnik rangira "ijade"

Da li je bolja Kulenijada, Kobasicijada ili Slaninijada? Mišljenja su podeljena. Skoro donošenje Pravilnika o kategorizaciji manifestacija moglo bi da uredi tu oblast.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.394
  • 70
  • 0

Kao deo pratećeg programa 14. Interfesta - festivala vina koji je u Novom Sadu okupio 70 vinarija koje su predstavile bezmalo 400 etikata, u Skupštini grada Novog Sada upriličen je panel "Vrednovanje događaja kao potencijala za lokalni razvoj".

U Vojvodini se godišnje organizuje između 1.000 - 1.500 manifestacija različitog kvaliteta i obima. I tu nije kraj, pošto se broj povećava iz godine u godinu. Kvalitet ne prati ovu ekspanziju, pa postoji dobra namera nadležnih da ovu oblast urede.

Tamaš: Brendirati TOP 50 manifestacija

U toku je pisanje Pravilnika koji bi trebalo da pomogne u kategorizaciji manifestacija. Pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Sergej Tamaš, koji je zadužen za turizam i regionalno - privrednu saradnju kaže da aktivno učestvu u pisanju pravilnika, a da je jedan od ciljeva brendirati TOP 50 manifestacija u Vojvodini.

Konstatujući da su manifestacije u Vojvodini uglavnom u vezi sa gastronomijom, on je rekao da finalizuju konkurse koji će biti raspisani za sedam do 10 dana. U fokusu Sekretarijata za privredu i turizam biće manifestacije koje imaju regionalni karakter. Prema Tamaševoj oceni, trenutno oko 10 manifestacija ispunjava te kriterijume.

Petković: Na manifestacijama se vrednuje tržišnost ponuđenih proizvoda

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković kaže da Sekretarijat ove godine ima više novca nego ranijih i da ga kroz konkurse usmeravaju u intenzifikaciju poljoprivrede i u izgradnju ili adaptaciju preradnih kapaciteta.

Petković: Akcenat na legalizaciji

On je ocenio da su gastronomske manifestacije odlično mesto da se proizvođači prehrambenih proizvoda uvere kakav je odgovor tržišta na njihovu preradu. Kao apsurdan primer je naveo Kulenijadu u Erdeviku gde je, po njegovoj oceni: "99% ponuđenih kulena napravljeno u 'sivoj zoni', pa čak i pobednika na toj manifestaciji". On je pozvao poljoprivrednike da se jave na konkurse za preradne kapacitete i da tako sa svojom proizvodnjom uđu u legalne tokove.

Lazor: unapređivanje postojećih manifestacija

Marijeta Lazor na Novosadskom sajmu već 20 godina učestvuje u organizovanju najvećih manifestacija u našoj zemlji. Među najagilnijima je u pisanju Pravilnika o kategorizaciji manifestacija. Ona kaže da bi nakon javne rasprave bilo produktivno da on dobije nacionalni značaj. Dok se to ne dogodi, primenjivaće ga Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Lazor je navela da bi volela da se pravilnik doživi kao dokument koji će manifestacijama pomoći da budu bolje, a ne da se na njega gleda kao dokument prisile.

Na skupu se još moglo čuti da u Sekretarijatu za privredu i turizam rade na izmenama znaka "Najbolje iz Vojvodine". Kako vizuelnog, tako i uslova koji propisuju njegovo donošenje. S tim u vezi očekuje se da i manifestacije koje to zasluže, ponesu ovaj znak kojim se garantuje kvalitet.

Foto: Đorđe Simović


Foto prilog


Tagovi

Pravilnik Marijeta Lazor Mladen Petković Sergej Tamaš


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.