Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savetovanje "Inovacije u voćarstvu"
  • 05.02.2017. 12:45

Primena bioregulatora u voćarstvu

Bioregulatori su moćno oružje kojima se mogu usmeriti fiziološki procesi u voćkama u željenom pravcu kako bi se dobili što kvalitetniji plodovi i tako ostvario i začajniji prihod.

Foto: Đorđe Simović
  • 4.627
  • 723
  • 0

Voćare iz cele Srbije privukao je stručni skup nazvan "Primena bioregulatora u voćarstvu", koji je održan u punom amfiteataru Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Uostalom tako je manje-više uvek na skupovima koji se objedinjeno nazivaju "Inovacije u voćarstvu".

Na savetovanju su prezentovana najnovija saznanja u primeni bioregulatora, kao i iskustava u njihovoj primeni u proizvodnji sadnica voćaka, u regulaciji bujnosti i rodnosti u proizvodnim zasadima kao i poboljšanju kvaliteta i skladišne sposobnosti plodova. Promovisani su i najnoviji bioregulatori kao i efekti njihovog kombinovanja sa mehanizmima delovanja. Govorilo se i o regulaciji bujnosti sorti trešnje kombinovanom primenom bioregulatora kao i regulaciji rodnosti šljive u proizvodnim zasadima primenom različitih strategija. Skup je imao i međunarodni karakter, pošto su četiri predavača došla iz inostranstva.

Radivojević: Da upravljamo fiziološkim procesima u voćkama i tako podignemo kvalitet i dobit

Uvodno predavanje "Primena biljnih regulatora kod kontinentalnih vrsta voćaka" održao je profesor Poljoprivrednog fakulteta Dragan Radivojević.

Pod biljnim regulatorima rasta ili bioregulatorima podrazumevamo hormone ili hormonima slične supstance koji podstiču ili inhibiraju biološke ili biohemijske procese u biljkama.

Ocenio je da su bioregulatori moćno oružje kojima voćari mogu usmeriti fiziološke procese u željenom pravcu kako bi voćarsku proizvodnju podigli na što veći nivo i kako bi je intenzivirali. Sumirajući polusatno predavanje Radivojević je rekao i ovo:

Dragan Radivojević

"Sada na tržištu imamo dovoljno biregulatora koji su dozvoljeni i nema potrebe da koristimo one koji su zabranjeni, posebno kada je u pitanju karbamil. Isti učinak možemo da postignemo i sa onim sredstvima koja nemaju štetni efekat bilo na potrošača ili životnu sredinu. Ako biregulatore nestručno primenjujemo možemo imati katastrofalne posledice na ekonomičnost proizvodnje. Apelovao bih da se na našem tržištu registruju i bioregulatori koji su se već pokazali u razvijenim voćarskim zemljama".

Radisavljević: U primeni bioregulatora ne sme se improvizovati

Izložbeni štand na savetovanju posvećenom primeni bioregulatora u voćarstvu imala je i beogradska firma "ATP Irrrigation". Direktor Mile Radisavljević kaže da je tema savetovanja izuzetno važna za profesionalne voćare:

"Voćari uviđaju da moraju da 'hvataju koraк' sa zapadnoevropskim kolegama, a tu je između ostalog neophodna upotreba biostimulatora. To je neophodno kako bi se postigao što bolji kvalitet plodova, a samim tim i ostvarila najveća moguća cena. Sa sve većom konkurencijom samo vrhunski kvalitet može da nađe pravog kupca. Takvi plodovi se prvi prodaju i po najboljoj ceni. Mi ovde izlažemo zato što na ovakve skupove dolaze najbolji od najboljih".

Mile Radisavljević

Radisavljević dodaje da je puno izazova u primeni bioregulatora u voćarstvu:

"Za primenu bioregulatora je potrebno veliko znanje. Oni su veoma efikasni pošto pojeftinjuju proizvodnju. U njihovoj primeni ne može se improvizovati. Veoma je važan momenat primene bioregulatora. Ako voćari u tome nemaju iskustvo, potrebno je da konsultuju eksperte u toj oblasti. Mogu da upropaste celu sezonu, ili da imaju dodatne radove, to jest ručno proređivanje plodova ako stave manju koncentraciju, ili tretiraju u pogrešno vreme".

Treba znati i to da se svaka sorta u cilju proređivanja plodova tretira različitom koncentracijom bioregulatora.

Sorta ajdared se lako proređuje bioregulatorima, dok sa sortom fudži to nije slučaj .

Primena bioregulatora iziskuje i upotrebu savremenih mašina za zaštitu bilja kako bi oni ravnomerno bili upotrebljeni po visini i zapremini krošnje voćaka.

Foto: Đorđe Simović


Foto prilog


Tagovi

Bioregulatori Inovacije Voćarstvo Mile Radisavljević Dragan Radivojević Proređivanje Plodova


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."