Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 25.03.2022. 10:30
  • Gudovac, Hrvatska

Prolećni bjelovarski sajam bez Kovid potvrda i testiranja

Očekuje se više od 400 izlagača i 30.000 posetilaca u Gudovcu gde će se obedinjeno održati 17. Međunarodni pčelarski sajam i 23. Prolećni međunarodni bjelovarski sajam.

Foto: Branka Sobodić
  • 79
  • 5
  • 0

Od 1. do 3. maja, na sajamskom prostoru u Gudovcu biće održan 17. Međunarodni pčelarski sajam i 23. Prolećni međunarodni bjelovarski sajam. Nakon što je prvi planirani termin Pčelarskog sajma morao biti otkazan zbog strogih epidemioloških mera, organizatori su skladno popuštanju mera odlučili ova dva velika događanja spojiti u jedno. 

"S izmenom termina složilo se oko 90 odosto pčelara izlagača koji će učestvovati na 17. sajmu, dok je svega nekoliko njih odustalo. Pčelari će biti smešteni u halama broj 1 i 9 i delomično u hali 2. Sve ono što se odvijalo tokom pređašnjih godina, organizovaćemo i sada. Mogu najaviti stručna predavanja, zanimljive okrugle stolove, kao i Izbornu skupštinu Hrvatskog pčelarskog saveza", kaže Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma. 

Na sajmu i predstavnici Ministarstva 

Što se tiče 23. Prolećnog međunarodnog Bjelovarskog sajma, organizacija ide prema planu, evidentiraju se prijave, dogovaraju izložbeni prostori, a neizostavna je i svakodnevna komunikacija s izlagačima koji ove godine pristižu iz ukupno deset država članica Europske unije, uključujući još i Bosnu i Hercegovinu kao i Srbiju

"U organizaciju smo krenuli početkom godine. Primetno je da su brojni izlagači čekali zadnji tren, jer je postojala neizvesnost u pogledu epidemioloških mera", rekao je Salaj. Kako dodaje, napokon smo dočekali delimični povratak na staro, ulaz na Bjelovarski sajam bez Kovid potvrda, merenja temperature i ostalog.

"Jedino na šta još uvek moramo pripaziti su distanca, nošenje zaštitnih maski u gužvi i redovitu dezinfekciju", napomenuo je. 

S popuštanjem epidemioloških mera, morali su, kaže on, ponovno kontaktirati određeni broj izlagača, od kojih su neki čak ostali bez robe, zbog prilično teške situacije na tržištu usled korona krize, pa i rata u Ukrajini.

"Moramo biti svesni da je i dosta toga u poslednjih nekoliko nedelja poskupelo", govori Salaj. 

Ulaz bez Kovid potvrda i merenja temperature, kaže Salaj

Tokom sajamskog vikenda očekuje se više od 400 izlagača i 30.000 posetilaca, uz trodnevno prisustvo predstavnika Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske koji će biti na raspolaganju, kako izlagačima, tako i posetiocima. Reč je o uobičajenoj praksi koju sprovode mnoge druge evropske zemlje. Iako će ova manifestacija proći bez zemlje partnera, već je za Jesenji međunarodni sajam dogovoreno da to bude Češka Republika. 

"Zamišljen je da posetiocima nudi sadnice, semensku robu, raznu opremu i poljoprivrednu mehanizaciju. Poljoprivrednici početkom aprila još uvek nisu na svojim poljima, već žurno završavaju pripreme za nadolazeći posao", pojasnio je direktor. Kako dodaje, kupovina svega potrebnog planira se upravo u prvim danima aprila, zbog čega smatra da su termin savršeno pogodili.

Dakle, dobar deo robe prodaje se unapred, a na sajmu biva samo izložen, pa će tako biti i ove godine.

"Uglavnom, očekujemo veliku, dobru i kvalitetnu sajamsku trgovinu", poručuje dodavši kako će tokom sva tri dana sajam biti otvoren do 18:00 sati. 

Ulaznice za odrasle 470 dinara

Iako još uvek nije službeno potvrđeno, očekuje se da sajam otvori Marija Vučković, ministarka poljoprivrede. Cene ulaznica ostaju iste, 20 kuna (310 dinara) za decu, penzionere i osobe s invaliditetom kao i grupne posete, dok će odrasli plaćati 30 kuna (470 dinara).

Kao i inače, parkiralište će za sve posetitelje u potpunosti biti besplatno. Posetioci koji u Gudovac ne žele ili ne mogu doći svojim prevozom, mogu da računaju na besplatne autobusne linije. Autobus će s Autobuske stanice Bjelovar kretati na pun sat, od devet do 17 sati. 


Tagovi

Sajam Proljetni sajam Pčelarski sajam Gudovac Bjelovar Zlatko Salaj


Autorka

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.