Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pršutijada
  • 13.02.2023. 10:30
  • Zlatiborski okrug, Mačkat

Pršutijada u Mačkatu: Malo izlagača, ali ponuda na vrhu kvaliteta

Za proizvodnju najbolje svinjske pršute proglašen je Aleksandar Radojičić, a najbolji proizvođač goveđe pršute je Dragoljub Šopalović, obojica iz Mačkata.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 275
  • 34
  • 0

Nije veliki sneg, ali temperatura je pala na -11 stepeni. Bez obzira na hladnoću u porti crkve Svetog Ilije u zlatiborskom selu Mačkat već u jutarnjim satima sve vrvi. Postavljaju se tezge sa svim i svačim, od gunjeva i vunenih čarapa, proizvodima od meda, šajkače, svilene bombone i liciderska srca, a prema akcentima koji se čuju, reklo bi se - da su došli iz svih krajeva Srbije.  

Pre nego što se uđe pod veliku belu šatru, mora se proći pored roštilja, gde se okreću prase i jagnje na ražnju, a preko puta pod sačem krčka kupus i kolenica, a u drugom sarma. Služe se, u pored improvizovanoj kafani, ispod druge šatre. Očigledno je za one sa dubljim džepom, jer je samo jedna obična kafa 200 dinara, dok je kilogram jagnjećeg pečenja 3.000 dinara, a prasećeg 2.500 dinara. Porcija od dve sarme ili porcija kupusa sa kolenicom je 600 dinara.

Sajam suhomesnatih proizvoda

Zbog epidemije koronom "Pršutijada" se nije održavala dve godine, pa sada ovakva manifestacija dobro dođe. Ipak, ne zna se tačno razlog, ali ovogodišnja je malo siromašnija sa brojem izlagača, dok kvalitet svakako nije izostao, možda najbolji do sada. Svoje suhomesnate đakonije izložilo je 12 proizvođača iz Zlatiborskog okruga.

Svi prisutni su sa nestrpljenjem iščekivali proglašenje najboljih proizvođača svinjske i goveđe pršute. Stručni žiri odlučio je da za najbolju goveđu pršuti proglasi proizvođača Dragoljuba Šopalovića iz Mačkata, a nagrada za najbolju svinjsku pršutu je otišla u ruke Aleksandra Radojičića iz istog mesta.

Ponosna na nagradu, Jovana Radojičić iz domaćinstva koje je proglašeno za proizvodnju najbolje svinjske pršute, kaže da ovo priznanje mnogo znači.

"Od malih nogu sam u ovom poslu. Dvojica braće, sestra i ja pomažemo roditeljima. Moj pradeda Velimir je počeo da se bavi proizvodnjom, pa deda Živorad, tata Aleksandar i sada mi ćemo sigurno nastaviti da proizvodimo pršute i kobasice", kaže Jovana.

Nagrada za najbolju svinjsku pršutu otišla je u porodicu Radojičić

Dragoljub Šopalović je prepustio sinu Petru da priča sa novinarima.

"Nema ovde loše pršute, sve su dobre. Možda se moja izdvojila zbog dobre sirovine, što je najvažnije kod pršute, a i dobro usoljena, ne mnogo, i nije presušena. Proces sušenja traje preko 30 dana", kaže Petar Šopalović.

S kolena na koleno

Proizvodnju pršute u ovom domaćinstvu je započeo Dragoljubov otac Petar, a naslediće je sinovi Petar i Ivan, kao i njihova deca.

"Imamo naše bikove. Deda više nije živ, ali od njega je sve počelo. Mi nastavljamo tradiciju, a nadam se da će i naša deca Lazar i Iva nastaviti. Najbolja goveđa pršuta, leđnjača, od metar, prodaje se za 3.500 dinara, a od buta od 2.500 do 2.800 dinara", kaže Petar Šopalović.

Specijalnu nagradu za proizvodnju suhomesnatih proizvoda i posvećenost "Pršutijadi" dobio je Milija Brković iz Kačera. A da zlatiborska sela žive, kaže zamenik predsednika SO Čajetina Miloje Rajović.

"Ovo je prilika da se ponovo suhomesnati proizvodi nadaleko čuju. Kao opština dosta ulažemo u turizam i poljoprivredu", rekao je Rajović.

Štandovi su puni

Turisti polako pristižu i pazare pršute, čvarke, slanine i sve što se moglo naći na štandovima.

"Bili smo i ranijih godina na ovom sajmu, jer mi zimi dolazimo na Zlatibor. Uvek smo kupovali dobru pršutu, slaninu i čvarke. Tako i sada. Probao sam i sviđa mi se. Čini mi se da su ovde jedinstveni ukusi", kaže Janko iz Novog Sada i dodaje da su samo cene malo veće.

Turisti su stigli iz svih krjeva Srbije

Cene suvomesnatih đakonija iako je sajam, nisu ništa manje nego na pijacama u Užicu i Zlatiboru. Za kilogram goveđe pršute treba izdvojiti od 2.500 do 2.800 dinara, za svinjsku pršutu 1.600 dinara, slaninu 1.000 do 1.400 dinara, kobasice od 1.600 do 1.800 dinara, čvarke od 1.300 do 1.800 dinara, a za ovčiju stelju od 1.600 do 1.800 dinara.


Foto prilog


Tagovi

Pršutijada Aleksandar Radojičić Dragoljub Šopalović Svinsjka pršuta Goveđa pršuta Mačkat Petar Šopalović Sajam suhomesnatih proizvoda Jovana Radojičić


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.