Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slankamenački Vinogradi
  • 28.08.2018. 16:15

Pudarski dani - vino, tradicija i običaji Slovaka

Manifestacija nastoji da otrgne od zaborava davnašnji način gajenja vinove loze - pudarenje. Ako ne znate o čemu je reč, saznajte u tekstu!

Foto: Zlatko Markovinović
  • 313
  • 11
  • 0

Svako selo u Sremu ima neku svoju manifestaciju u želji da sačuva tradiciju i običaje svog kraja. Tako je i u malom selu pored Dunava, Slankamenačkim Vinogradima, u kojem živi oko 200 Slovaka. Meštani ovog inđijskog sela i danas nose tradicionalnu nošnju, zanimljivu i prepoznatljivu po svom bogatstvu boja i ručnom vezu. Oni su održali tradicionalnu manifestaciju 15. Pudarski dani.

Pudarski dani čuvaju od zaborava davnašnji način gajenja vinove loze

Manifestacija Pudarski dani, koja se održava svakog avgusta okuplja veliki broj Slovaka, ali i drugih posetilaca. To je prilika da svi zainteresovani bolje upoznaju specifičnu kulturu ovog naroda. Manifestacija nastoji da otrgne od zaborava davnašnji način gajenja vinove loze. Pudarenje, čuvanje vinograda, imalo je prvenstveni cilj da sačuva rod od ptica grabljivica.

Pudari danas predstavljaju retko zanimanje, jer je malo onih koji neguju ovu. Pudar je čovek koji čuva vinograd, a bavi se poslovima koji mogu da obezbede dobar rod grožđa kao sto su orezivanje, prskanje, okopavanje. Pudar obično stanuje u kući sa okućnicom u samom vinogradu. U toj kući živi i njegova porodica, a žena mu je pudaruša. Reč pudar dolazi od glagola pudati ili puditi što znači terati ili plasiti. Pudar mora biti poštena i plemenita osoba. Naoružan je klepetušama i trubama, jer tako čuva vinograd od njegovih najvećih neprijatelja - ptica, ali i od ostalih nepoželjnih gostiju u vinogradu.  

Danas pudara najčešće ima tek za neku manifestaciju poput ove u Slankamenačkim vinogradima. Srećemo ih i na Pudarskim danima u Irigu, koji se svake godine održavaju u septembru.

Gurmanluci i kulturno - umetnički program

Organizator, Mesna zajednica Slankamenački Vinogradi i ove godine pripremila je bogat program. Već po tradiciji održano je takmičenje u kuvanju najbolje riblje čorbe, zatim za najbolje vino i najlepši pudarski štap - pudarku. Ove godine takmičara je bilo daleko manje. Iako se riblja čorba krčkala u dva kotlića, kvalitet nije izostao.

Pudarski dani
 Iako se riblja čorba krčkala u dva kotlića, kvalitet nije izostao.

Kao i svake godine, pa tako i ove, održana je služba u seoskom hramu, nakon koje su mnogobrojni gosti mogli da uživaju u nastupima KUD-ova iz Slankamenačkih Vinograda, Stare Pazove i Bačkog Petrovca.

"Mi smo i ove godine došli da prikažemo ono što najbolje radimo. Naše kulturno-umetničko društvo nastupa po celoj Vojvodini i za to što radimo dobijamo samo pohvale. Takođe, mi smo poznati i po izradi slovačke narodne nošnje, koju smo prikazali i prisutnima na Pudarskim danima u Slankamenačkim Vinogradima gde se, uvek, rado odazovemo", istakla je Ruženka Červenski iz SKUD-a "Heroj Janko Čmelik" iz Stare Pazove.

Udruženja žena sa teritorije opštine Inđija, u okviru Etno izložbe, prikazala su sve čari različitosti srpske i slovačke kulture i starih zanata. Nije izostao ni tradicionalni vatromet, nakon čega su prisutni do kasnih večernjih sati uživali u koncertu zabavne muzike.

Skromno, ali lepo druženje

Kao i svih proteklih godina, pokrovitelji i ovih 15. Pudarskih dana su bile Opština Inđija, Turistička organizacija opštine Inđija i javna preduzeća.

"Ove godine je nešto skromnija organizacija Pudarskih dana, ali se nadamo da će sledeće biti mnogo bolje. Kada je program u pitanju, tu ništa nismo menjali godinama unazad. Takmičenja u kuvanju riblje čorbe, za najbolje vino i pudarski štap su tradicija od koje nećemo odustati ni tokom narednih godina", rekao je Janko Aleksa, predsednik MZ Slankamenački Vinogradi i dodao da su Pudarski dani dobar povod da u selo dođe što veći broj gostiju koji su željni druženja.

Tolerancija i duh zajedništva

Manifestaciju je otvorio predsednik Skupštine Opštine Inđija Milan Predojević, koji je istakao da su posebno ponosni na manifestacije koje neguju tradiciju:

"Tradiciju je neophodno očuvati, pogotovo u sredinama gde žive nacionalne manjine. Ta tolerancija i duh zajedništva je nešto što negujemo i što trajemože. Opština Inđija će uvek dati sve od sebe da očuva tu tradiciju. Vodimo računa o svakoj mesnoj zajednici i dajemo sve od sebe da obezbedimo dobre uslove za život svim našim sugrađanima".


Tagovi

Pudarski dani 2018 Slankamenački Vinogradi Milan Predojević Janko Aleksa Pudarenje Pudarka


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".