Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrosym
  • 27.10.2015. 16:00

Razmena iskustava tokom sprovođenja FADN-a

Na VI. Međunarodnom Poljoprivrednom Simpozijumu "Agrosym" na Jahorini prezentovano je iskustvo tokom sprovođenja FADN sistema u Republici Srbiji.

Foto: depositphotos.com
  • 182
  • 12
  • 0

FADN (Farm Accountancy Data Network) predstavlja sistem računovodstvenih i mikroekonomskih podataka sa poljoprivrednih gazdinstava koji je nedavno uspostavljen u Republici Srbiji. Utisci tokom sprovođenja projekta prezentovani su na VI. Međunarodnom Poljoprivrednom Simpozijumu "Agrosym 2015", koji je nedavno održan na Jahorini u Bosni i Hercegovini.

Razmena iskustava kao cilj prezentovanja

Vladimir Jovanović, lokalni ekspert za analitičko praćenje poljoprivrednih gazdinstava i koordinator za obuku, prezentovao je utiske sa sprovođenja projekta. Njegova uloga u sprovođenju FADN-a ogledala se u razvoju metodologije za prikupljanje podataka i obuci poljoprivrednih savetodavaca, koje je pretočio u naučni rad. "Drago mi je da sam imao priliku da na međunarodnom simpozijumu "Agrosym 2015" predstavim iskustva uspostavljanja FADN sistema u Srbiji, kao i da razmenim iskustva sa kolegama iz zemalja članica EU. Čini mi se da je naša prezentacija naišla na dobar prijem i interesovanje istraživača iz više zemalja. Zajednički zaključak sa diskusije koja je pratila prezentaciju bio je neophodnost korišćenja FADN podataka, kako u svrhe ocene i unapređenja agrarne politike, tako i u naučne svrhe", istako je Jovanović.

Projekat je finansiran od strane EU

Projekat "Uspostavljanje sistema računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima u Republici Srbiji - FADN" finansiran je od strane Evropske unije sa 3,5 miliona evra. Značaj ovog projekta ogleda se u uspostavljanju FADN organizacije u Srbiji, koja čini deo evropske mreže prikupljanja podataka u poljoprivredi, što predstavlja važan uslov u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. FADN organizaciju u Srbiji čine: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, Institut za primenu nauke u poljoprivredi, Republički zavod za statistiku, poljoprivredni fakulteti i poljoprivredne i savetodavne stručne službe.

Izazov - pridobiti poverenje poljoprivrednih proizvođača

Projekat je između ostalog podrazumevao i prikupljanje računovodstvenih podataka sa skoro 1.000 poljoprivrednih gazdinstava, koje je prikupilo 100 poljoprivrednih savetodavaca iz svih krajeva Srbije za obračunsku 2014. godinu. "U toku projekta (od kraja 2011. do oktobra 2015. godine), dosta vremena sam proveo na terenu, u radu sa poljoprivrednim proizvođačima. U početku, najveći izazov bio je pridobiti njihovo poverenje i ubediti ih u koristi koje proizilaze iz učešća u ovakvom sistemu. U tom procesu najznačajniju ulogu odigrali su savetodavci iz poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi, koji već dugo rade sa tim ljudima i koji su sa njima izgradili jedan profesionalni, ali i prijateljski odnos koji se odlikuje značajnim nivoom poverenja. Imam utisak da su danas poljoprivredni proizvođači koji učestvuju u FADN sistemu dobrim delom svesni koristi od ovog sistema, kako u dobijanju detaljnih rezultata svog poslovanja, tako i kroz potencijalan uticaj na agrarnu politiku. Međutim, evidentna je značajna doza skepse po pitanju kapaciteta nacionalnih institucija da sistem zaživi na pravi način, kao i dalje slabog poverenja u Ministarstvo", prenosi svoje utiske Jovanović.

Zaključci sa savetovanja

Ovaj sistem postoji od 1965. godine u Evropskoj uniji, a sa sličinim problemima u sprovođenju susrele su se i zemlje u okruženju. "Činjenica da su se zemlje u okruženju susretale sa sličnim problemima kao i mi, uliva mi dozu optimizma da će sistem zaživeti u Srbiji, kao što je zaživeo na primer u Hrvatskoj i Bugarskoj. Ipak, da bismo došli do tog cilja, potrebno je da konstantno radimo na njegovom dostizanju i da redovno koristimo podatke iz sistema, kako bismo otkrivali moguće nedostatke i otklanjali ih na vreme. Mislim da ovde važi "koncept bicikla", gde konstantno morate "okretati pedale", jer ako ne idete napred, onda padate. Dakle, da bi FADN sistem zaživeo u Srbiji, nacionalne institucije moraju koristiti već postojeća bogata iskustva iz drugih zemalja, ali i neprestano raditi na korišćenju i unapređenju sistema" za kraj poručuje Jovanović.

Foto: depositphotos.com; kasto


Tagovi

FADN sistem Republika Srbija Evropska unija Poljoprivredni proizvođači Savetovanje Agrosym Naučni rad Jahorina BiH Poljoprivredna gazdinstva Vladimir Jovanović Računovodstveni podaci Poljoprivredni simpozij


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer