Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cernik 2023
  • 01.03.2023. 16:30
  • Cernik

Razmena plemki i semenja starih sorti kod komšija - evo i programa

Osim zaljubljenika iz cele Hrvatske svoj dolazak najavili su i čuvari starih sorti iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 92
  • 12
  • 0

Ovogodišnja razmena plemki starih sorti voća i šumskih vrsta te semenja starih sorti povrća, začinskog i lekovitog bilja pod nazivom "Sačuvajmo stare sorte 2023." održaće se u subotu, 4. marta u Društvenom domu u Cerniku (HR) sa početkom u 10 sati.

"Već prema do sada iskazanom zanimanju zaljubljenika u stare sorte, a među kojima ima i sve više mladih, i ove godine očekujemo puno lepih štandova sa bogatom ponudom raznovrsnih sorti, naravno uz ugodna druženja i razgovore kao i razmene iskustava", kažu organizatori.

Osim zaljubljenika iz cele Hrvatske svoj dolazak najavili su i čuvari starih sorti iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Evo i programa:

U 10 sati kreće razmjena plemki i semenja.

Od 12 sati održaće se stručno-edukativna predavanja:

  • "Program on Farm očuvanja i održivog korištenja biljnih genetskih izvora - saradnja Nacionalne banke gena i poljoprivrednika" -  dipl. ing. agr. Sunčana Pešak, programska koordinatorica Hrvatskog saveza ekoloških proizvođača i Nacionalne banke gena
  • "Inovativni način poljoprivredne proizvodnje - biodinamička poljoprivreda" - Snježana Pešut Pilon, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede
  • "Kontrola vegetativnog rasta i rodnosti voćaka sa naglaskom na rezidbu" - Dominik Vuković, šef Odseka za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek.

Od 14 sati sledi razmena poljoprivrednih proizvoda članova Građanske inicijative Snaga Slavonije i predavanje: "Proizvodnja hrane za vlastite potrebe i za potrebe razmene te marketing i distribucija poljoprivrednih proizvoda" kojeg će održati univerzitetski specijalista ekonomije i vlasnik PPG-a Predrag Livak iz Požege.

Inače, razmenu plemki i semenja starih sorti voća i povrća organizuje Udruženje vinogradara i voćara Cernik, Opština Cernik i OPG Hudolin iz Dragalića uz podršku Brodsko-posavske županije, Ministarstva poljoprivrede i članica Udruge "Živa zemlja" iz Nove Gradiške.


Tagovi

Cernik Stare sorte Program Sačuvajmo stare sorte Razmena plemki Razmena semena


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.