Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cernik 2023
  • 01.03.2023. 16:30
  • Cernik

Razmena plemki i semenja starih sorti kod komšija - evo i programa

Osim zaljubljenika iz cele Hrvatske svoj dolazak najavili su i čuvari starih sorti iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 96
  • 12
  • 0

Ovogodišnja razmena plemki starih sorti voća i šumskih vrsta te semenja starih sorti povrća, začinskog i lekovitog bilja pod nazivom "Sačuvajmo stare sorte 2023." održaće se u subotu, 4. marta u Društvenom domu u Cerniku (HR) sa početkom u 10 sati.

"Već prema do sada iskazanom zanimanju zaljubljenika u stare sorte, a među kojima ima i sve više mladih, i ove godine očekujemo puno lepih štandova sa bogatom ponudom raznovrsnih sorti, naravno uz ugodna druženja i razgovore kao i razmene iskustava", kažu organizatori.

Osim zaljubljenika iz cele Hrvatske svoj dolazak najavili su i čuvari starih sorti iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Evo i programa:

U 10 sati kreće razmjena plemki i semenja.

Od 12 sati održaće se stručno-edukativna predavanja:

  • "Program on Farm očuvanja i održivog korištenja biljnih genetskih izvora - saradnja Nacionalne banke gena i poljoprivrednika" -  dipl. ing. agr. Sunčana Pešak, programska koordinatorica Hrvatskog saveza ekoloških proizvođača i Nacionalne banke gena
  • "Inovativni način poljoprivredne proizvodnje - biodinamička poljoprivreda" - Snježana Pešut Pilon, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede
  • "Kontrola vegetativnog rasta i rodnosti voćaka sa naglaskom na rezidbu" - Dominik Vuković, šef Odseka za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek.

Od 14 sati sledi razmena poljoprivrednih proizvoda članova Građanske inicijative Snaga Slavonije i predavanje: "Proizvodnja hrane za vlastite potrebe i za potrebe razmene te marketing i distribucija poljoprivrednih proizvoda" kojeg će održati univerzitetski specijalista ekonomije i vlasnik PPG-a Predrag Livak iz Požege.

Inače, razmenu plemki i semenja starih sorti voća i povrća organizuje Udruženje vinogradara i voćara Cernik, Opština Cernik i OPG Hudolin iz Dragalića uz podršku Brodsko-posavske županije, Ministarstva poljoprivrede i članica Udruge "Živa zemlja" iz Nove Gradiške.


Tagovi

Cernik Stare sorte Program Sačuvajmo stare sorte Razmena plemki Razmena semena


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!