Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 07.10.2019. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Raznim manifestacijama do promocije poljoprivrednih proizvođača

Cvetna pijaca i Noćni bazar imaju višestruku korist kako za izlagače, tako i za kupce, jer na jednom mestu za svakog može da se nađe po nešto od organske hrane, preko sadnica, do meda i sapuna, pa sve do rukotvorina.

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 173
  • 11
  • 0

Novi Sad je grad koji veoma vodi računa o ljudima koji se bave poljoprivredom proizvodnjom, kao i proizvodnjom cveća i zdrave hrane i starih zanata. Ove priredbe imaju višestruku korist kako za izlagače, tako i za kupce, jer na jednom mestu za svakog može da se nađe po nešto od organske hrane, preko sadnica, do meda i sapuna, pa sve do rukotvorina... 

Zato ne treba da čudi, što su se minulog vikenda održale dve takve manifestacije, Novosadska jesenja cvetna pijaca i Novosadski noćni bazar. 

Da li malim preduzetnicima učešće na sajmu znači i veći broj kupaca?!

Od proizvođača sadnica do umetnina 

Ljuditelji cveća, baštovanstva, ali i oni koji vole zdravu hranu, domaći med i stare zanate mogli su da uživaju u kupovini zahvaljujući Pokretu gorana Novog Sada koji blizu dve decenije organizuju Cvetne pijace. 

Tako je bilo i predhodnog vikenda kada je blizu 60 proizvođača sadnica, cveća i zimzelenog drveća predstavilo svoje proizvode, a sugrađani su mogli na platou ispred Spensa da kupe sve što im treba za uređenje balkona, terase, bašte, a takođe mogli su da uzmu i saksijsko cveće koje će im tokom zimskih dana oplemeniti dom. 

Osim sadnica i cveća, sugrađani su mogli da kupe i opremu za hortikulturu, ali i uživaju i u ukusima zdrave domaće hrane, jer su se predstavili i proizvođači koji su prodavali med i ekološki uzgajano voće i povrće. Naravno, zaštitni znak svake prodaje organske hrane je i porodica Vozar iz Kisača, koji su zaslužni za trend organske proizvodnje koji je zahvatio celu Srbiju.  

Svaku cvetnu pijacu poseti više od 10.000 posetilaca

Za obožavaoce umetnina, bilo je i predstavnika umetničkih i starih zanata koji su izlagali svoja mala remek dela. Organizatori naglašavaju da su veoma zadovoljni brojem dosadašnjih kupaca i izlagača. 

"Novosadska cvetna pijaca postoji od 2003. godine. Reč je o dvodnevnim manifestacijama koje se održavaju tokom proleća i jeseni kada nudimo građanima sve na jednom mestu. Oni mogu da pronađu sve što je potrebno u vezi sa cvećem i uređenjem zelenih površina i bašta. Pijaca ovog tipa održava se i do 10 puta godišnje, a u proseku svaku cvetnu pijacu poseti više od 10.000 posetilaca. To znači da se na godišnjem nivou na njima proda više stotina hiljada različitih biljnih vrsta," ističu u Pokretu gorana. 

Pored prodaje i korisni saveti oko nege cveća

Dodaju da je cilj organizovanja ovog tipa pijace promocija malih proizvođača, gde žele da omoguće da oni predstave svoje proizvode. Kroz ovakvu promociju izlagačima i proizvođačima različitih profila omogućavaju kažu da unaprede svoju ponudu i da na što bolji način plasiraju proizvode. Takođe, imaju priliku da ostvare saradnju sa ostalim proizvođačima, koji takođe imaju sličnu ili istu delatnost. 

Izlagači su se kao i svaki put potrudili, da kupcima prikažu i neke nove vrste biljaka, ali i da im daju korisne savete oko nege određene vrste cveća. 

Kada je reč o cenama begonije i petunije su koštale 100 dinara, bakop je bio 400, a nevestin veo 250 dinara. Za ukrasnu koprivu potrebno je izdvojiti oko 200 do 250 dinara, zimske ruže su 300 dinara, krasula je bila 300, a kaktusi su se prodavali po ceni od 200- 600 dinara. Cena agave je 500 dinara, muškatle su od 150 do 200 dinara, dok je za puzavice bile oko 250.

Na ovoj manifetaciji prodavalo se i začinsko bilje, pa oni koji vole da uživaju u ukusima i mirisima začina, za nanu su trebali da izdvoje 150 dinara, za bosiljak 120, majčina dušica je stajala 150, peršun 120, dok sadnica lovora košta 500 dinara.

U Novom Sadu raste broj malih proizvođača

Sugrađani koji nisu stigli da posete Cvetnu pijacu, tokom večernjih sati mogli su da uživaju u još jednoj veoma popularnoj manifestaciji na 14. Noćnom bazaru, na Ribljoj pijaci u Novom Sadu. 

Ova priredba u gradu postoji duže od dve godine, gde se Novosađanima i Novosađankama pruža mogućnost da kupe i degustiraju raznovrsne delicije - od sira, preko veganskih proizvoda do domaćih piva, vina i rakije, kao i da kupe nešto od umetničkih proizvoda. 

Svoje proizvode predstavilo je i poljoprivredno gazdinstvo "Naša mala kozica" iz Ledinaca

Manifestacija se bazira na promociji malih proizvođača, gde njihov broj iz godine u godinu raste. 

Na početku se na noćnom bazaru predstavljalo oko 160 izlagača, a danas ta brojka prelazi 330 ljudi. Procenjuje se da tokom dve noći manifestaciju poseti oko 4.000 ljudi i svako od njih nađe svoje mesto da uživa u hrani i piću, umetničkim delima, unikatnoj garderobi i obući, nakitu i nameštaju.

Svoje proizvode predstavilo je i poljoprivredno gazdinstvo "Naša mala kozica" iz Ledinaca, koji imaju sada već stalne mušterije na svojim prodajnim mestima. 

Farma koza: Od straha do ljubavi

"Gajimo koze i pravimo mladi kozji sir. U ponudi imamo polu-tvrdi i kuvani, zatim parmezan, a za ljubitelje istančanog ukusa nudimo i marinirani sir u maslinovom ulju sa raznim začinima: vlašac, beli luk, tucana paprika kurkuma. Takođe u ponudi imamo sir sa brusnicom i orasima," kaže Tatjana Stojadinović.

Upravo njihovi proizvodi ih odvajaju od drugih proizvođača, jer ne prodaju po radnjama, pošto bi kako sagovornica kaže, tada morali da stavljaju aditive, a to ne žele. Zato smatra da su manifestacije ovog tipa idealne za promociju srednjih i malih proizvođača.   


Foto prilog


Tagovi

Promocija malih proizvođača Mali proizvođači Naša mala kozica Cvetna pijaca Noćni bazar Pokret gorana Tatjana Stojadinović


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.