Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stari običaji
  • 17.02.2017. 12:30

"Revena" u Bagremari uz pečenog bika

Krajiška "Revena" po ugledu na stare običaje okuplja ljude na zajednički ručak i sve se svodi na druženje uz bogatu trpezu, igru pesmu. I ove godine atrakcija je bio specijalitet od pola tone - vo na ražnju.

Foto: Rada Milišić
  • 1.478
  • 161
  • 0

Tradicionalna manifestacija "Revena" održana je osmu godinu zaredom povodom Sretenja u šumi Bagremara kraj Bačke Palanke, gde je okupila više od 1500 posetilaca. Ova krajiška manifestacija, po ugledu na stare običaje, okuplja ljude na zajednički ručak i sve se svodi na druženje uz bogatu trpezu, igru i pesmu.

Druženje uz bogatu trpezu

I ove godine učesnici su pripremali tradicionalna jela ispod sača, a svi posetioci mogli su da degustiraju razne pite, proje, jela sa roštilja, a po tradiciji glavna atrakcija, pored jagnjetine, prasetine i jaretine, bio je bik na ražnju.

"Drago nam je što se okupilo više od 1500 ljudi da zajedno uz igru, pesmu, iće i piće negujemo naše običaje. Pre osam godina na ovom istom mestu bilo je samo 49 ljudi, godinama smo gradili svoje ime , postajali prepoznatljivi, mnogi su prihvatili našu ideju tako da su nam ove godine stigli gosti iz mnogih gradova Srbije i Republike Srpske. Kod nas nema takmičenja i svi su dobro došli", rekao nam je jedan od osnivača udruženja "Revena" i organizatora Miro Mijatović.

Druženje uz hranu, piće, igru i pesmu

Specijalitet težak pola tone

Kako je pečeni bik na ražnju atrakcija na svim manifestacijama i događajima, jer posetioci vole da posmatraju sam tok pripreme mesa a kasnije i da degustiraju, za dobar kvalitet pečenja bio je zadužen majstor svog zanata - mesar iz Mladenova Mišo Smiljanić, koji je na daleko poznat po svom umeću pečenja.

"Sa pečenjem bika počeli smo ujutru , a prvo sečenje moguće je tek nakon sedam sati okretanja na ražnju i premazivanja. Težak je to i odgovoran posao, jer treba podesiti temperaturu vatre i žara i napraviti dobar preliv za meso, kako bi bilo ukusno i sočno, a upravo je u tome tajna moga rada", rekao je Smiljanić, koji se posetiocima ove manifestacije pohvalio da je do sada više od sto puta na ovaj način pripremao pečenje.

Dodao je da je tajne zanata naučio u Vrsaru pre 38 godina. Od tada gotovo da nema manifestacije gde nije bio, a ovom prilikom pripremao je specijalitet težak pola tone.

Nekoliko pevačkih grupa, koje neguju krajiški izvorni melos, i ove godine bili su rado slušani, a organizatori su se potrudili da svojim gostima i posetiocima podele brojne suvenire.

Foto: Rada Milišić


Tagovi

Revena Bagremara MIRO Mijatović Mišo Smiljanić Ražanj Običaji


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta