Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SIMA 2019
  • 27.02.2019. 15:00
  • Pariz

Sajam SIMA sluša priče i snove farmera iz cele Evrope

Međunarodni poljoprivredno-poslovni sajam SIMA koji se održava od 24. do 28. februara u Parizu ispunjava zahteve svih poljoprivrednika, bez obzira na veličinu farme ili metodu proizvodnje.

Foto: Facebook/SIMA Paris
  • 131
  • 24
  • 0

Čak 1.800 kompanija iz 42 zemlje u 15 izložbenih sektora te 232.000 posetilaca iz 135 zemalja - brojevi su koji obeležavaju Međunarodni poljoprivredno-poslovni sajam SIMA koji se održava od 24. do 28. februara u Parizu. 

SIMA je značajna manifestacija na kojoj se predstavljaju nove tehnologije i rešenja za savremenu i održivu poljoprivrednu proizvodnju.

Organizatori naglašavaju kako sajam SIMA ispunjava zahteve svih poljoprivrednika, bez obzira na veličinu farme ili metodu proizvodnje, a obuhvata detaljan asortiman proizvoda iz ratarstva, stočarstva i specijalnih useva, a to znači prezentaciju najnovije mehanizacije, obrade zemljišta, zaštite bilja, navodnjavanja, transporta, mlečne i prehrambene industrije uopšte te mnoge druge segmente koji su vezani uz poljoprivredu. 

Takođe, tu su i okrugli stolovi koji se fokusiraju na održivu proizvodnju useva koja za cilj ima povećanje proizvodnog učinka i smanjenje uticaja na okolinu, što predstavlja velik izazov za današnjeg poljoprivrednika. Govoreći o toj temi, ne može se zaobići digitalna tehnologija koja je, kako na svojim stranicama pišu, uzdrmala čitav lanac vrednosti u poljoprivredi. 

Pametna poljoprivreda omogućila je tri ključna elementa: prikupljanje, pohranjivanje i obradu informacija poljoprivrednih proizvoda; precizna poljoprivreda koja ima potencijal smanjiti negativan uticaj na okolinu te automatizacija i robotizacija. Ciljevi ovog inovativnog pristupa su poboljšane ekonomske i ekološke održivosti poljoprivrede i poljoprivrednih gazdinstva, optimizacija kvaliteta i samim tim poboljšanje kvalitete života poljoprivrednika što ovu struku čini atraktivnijom. 

Uz mnoge izložbe i sadržaje od kojih smo spomenuli tek mali deo, drugi dan sajma održana je večera za farmere, osmišljena kao inovativno društveno iskustvo u kojem su se delile priče i snovi. Cilj ovoga susreta bio je stvoriti veze između poljoprivrednika iz cele Evrope sa drugim učesnicima jer, kako kažu u SIMA-i, poljoprivrednici su akteri, a ne samo posmatrači i oni su ti koje moraju poslušati predstavnici politike i svi oni koji se bave sekundarnim delatnostima u poljoprivredi. 

Bogat sadržaj na sajmu SIMA pogledajte u galeriji fotografija ispod teksta
 


Foto prilog


Tagovi

SIMA 2019 Sajam Pariz Pametna poljoprivreda Digitalna tehnologija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić