Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agra 2019
  • 28.08.2019. 12:00
  • Gornja Radgona, Slovenija

Sajam u Gornjoj Radgoni okupio blizu dve hiljade izlagača iz 32 države

Očuvanje biodiverziteta i autohtonih sorti i rasa, digitalizacija u biljnoj proizvodnji i stočarstvu kao i puna podrška mladima obeležilo je ovogodišnju Agru u Gornjoj Radgoni.

Foto: Vedran Stapić
  • 169
  • 36
  • 0

Na 24.500 m2 izložbenog prostora u sajamskim halama je 1.850 izlagača iz 32 države, a 29.000 m2 izložbenog prostora je na otvorenom, od kojih su na 3.000 m2 izložene životinje. Tu je i 15.300 m2 oglednih zasada, 220 akreditovanih novinara. 

Sajam Agra u Gornjoj Radgoni u Sloveniji jednostavno morate obići, da bi osetili koliko je ljubavi uloženo u agrarnu manifestaciju, koja je jedna od dominantnih tog tipa u ovom delu Evrope. Da nije tako sajam ne bi trajao čitavih 57 godina, a organizatori ove godine očekuju da se premaši lanjskih 120.000 posetilaca. Organizatori su dobro izbalansirali kongresni, izložbeni i gastronomsko-zabavni program.

Fil Hogan uveličao ministarsku konferenciju

Da bi sajam bio visoko ocenjen potreban mu je dobar konferencijski deo. Mnoštvo programa predvodila je ministarska konferencija zemalja članica EU, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata. "Šlag na tortu" bilo je prisustvo Fila Hogana, evropskog komesara za poljoprivredu. Na konferenciji je govoreno koliko je važno ulaganje u istraživanje i inovacije kako bi se prevazišli izazovi u biljnoj proizvodnji i stočarstvu.

Od mehanizacije prisutni su svi najvažniji svetski brendovi pogonske i priključne mehanizacije

Na izložbi - sve na svom mestu

Ograničen prostor Pomurskog sajma organizatorima je bio izazov sa kojima su se odlično izborili. Racionalno su iskoristili prostor i napravili dobar odnos izložene mehanizacije, stoke, prehrambene industrije, zasada vinove loze, cveća i permakulture.

Od mehanizacije prisutni su svi najvažniji svetski brendovi pogonske i priključne mehanizacije. Iz godine u godinu sve dominantnija je izložena oprema namenjena digitalnoj poljoprivredi i to ne samo u biljnoj proizvodnji, već su ponuđena i zanimljiva rešenja u stočarstvu.

Kada je reč o izložbi stoke, grla su u dobroj kondiciji, dobro pripremljena za sajam, a i ambijentalni uslovi u kojima su životinje smeštene su više nego dobri. Puno se insistira i na očuvanju autohtonih rasa životinja, a sve veća je zainteresovanost za prerađevinama od njih. Posebna priča su preponska konjička takmičenja.

Prikazano deset sorti industrijske konoplje

Već godinama kada govorimo o razlikama između poljoprivrednih sajmova u Novom Sadu i Gornjoj Radgoni, prevagu, kada je reč o prehrambenoj industriju uveliko imaju Slovenci. Više je nego primetna strategija, da se što se u Sloveniji proizvede i preradi, kako u prehrambenoj industriji tako i kod, uslovno rečeno, malih gazdinstava. 

Posebno je zanimljiva permakulturna izložba lekovitog, začinskog bilja kao i povrća. Ove godine je prikazano i 10 sorti industrijske konoplje sa stručnim preporukama, koje sorte gajiti za koje namene.

U Gornjoj Radgoni je iz godine u godinu sve bolja i posećenija izložba vina. Prisutno je mnoštvo vinarija, puno etiketa, odličan servis što privlači mnogobrojnu publiku.

Od pratećih programa puno se insistira na podršci mladima i ohrabrivanju očeva da svoja imanja prodaju naslednicima. Ceo proces obilato je pomognut iz budžeta Evropske unije.

Grla su u dobroj kondiciji, dobro pripremljena za sajam

U restoranima - bez slobodnog mesta

Jednom će se, valjda, neko dosetiti da na Agri u periodu od 12 do 14 sati snimi ugostiteljske objekte. U tom periodu gotovo je nemoguće naći slobodno mesto. Vri kao u košnici. 

Šta obići u okolini Gornje Radgone?

Nadugačko i naširoko bi se moglo pisati o sajmu Agra u Gornjoj Radgoni. Zašto bi "glavu razbijali", kad jednostavno možete doći na ovu manifestaciju. Od Srbije autoputem do Zagreba i od prestonice Hrvatske za dva sata ste na sajamskom prostoru.

Ulaznica i parking za sajam od osam evra opravdavaju svaki uloženi cent. Kada se već nađete u ovom kraju, trebalo bi da obiđete i divne vinograde u Radgoni i Lendavi, vinski podrum Radgonske gorice sa degustacijom vina ispod malog vodopada, divotu reke Mure sa tradicionalnim mlinovima, stari zamak u Negovi, i na kraju terme Radenci, Moravske Toplice i Banovci.

U foto-galeriji ispod pogledajte kako je na ovogodišnjem Sajmu koji traje još sutra 29. avgusta. 


Foto prilog


Tagovi

Sajam Agra Gornja Radgona Fil Hogan Autohtone sorte Digitalizacija u biljnoj proizvodnji


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u