Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gruža agrar
  • 29.01.2019. 12:15

Savetovanje Gruže agrara ukazalo na veliki napredak u voćarstvu

Šest stotina najboljih voćara iz zemlje, ali i sveta, uz eminentne stručnjake, ukazali su na veliki napredak u proizvodnji, u odnosu na pre osam godina.

Foto: Facebook / Gruža agrar
  • 448
  • 20
  • 0

Uprkos lošim vremenskim uslovima, u Kniću se, osmi put po redu, okupilo šest stotina najboljih voćara iz zemlje, ali i sveta. Gruža agrar organizovala je tradicionalno savetovanje, na kome su učestvovali i eminentni stručnjaci. 

"S obzirom na to da pratimo sve svetske sajmove i inovacije u voćarstvu, i oblasti agrara, sve što vidimo i naučimo, trudimo se da primenimo kod nas, u porodičnim zasadima. Na kraju, to rado i delimo na ovakvim skupovima, s anašim drgaim prijateljima", rekli su organizatori za RTS.

Primetan veliki napredak

Predavači su bili iskusni stručnjaci i profesori sa poljoprivrednih fakulteta iz Srbije i regiona, iz oblasti savremene voćarske proizvodnje, navodnjavanja, prihrane voća, voćarske mehanizacije, opreme i sredstava za zaštitu, berbu, čuvanje, klasiranje i pakovanje voća.

"Od prvog do današnjeg savetovanja mislim da su neki napravili strašan korak, da su podigli proizvodnju 20, 30 tona i da su napravili puno bolji kvalitet nego pre osam godina. Tako da mislim da sva ta savetovanja imaju svoj smisao", rekao je prof. dr Franci Štampar sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Sve preporuke za hidroponski uzgoj borovnice

Učesnici skupa imali su priliku da čuju o praktičnim iskustvima proizvodnje jabuka i borovnica u Srbiji i regionu. Jedna od tema bila je hidroponski uzgoj borovnice u saksijama, što je primenjeno u Gruži. O njoj je govorila dr Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu:

"Imamo već podatke za dve godine i rezultati su zaista odlični. To je upravo podsticaj i drugim ljudima, koji žele da investiraju u ovakvu tehnologiju gajenja, da ona ima smisla".

Na cenu se ne može uticati, ali može na kvalitet

Govorilo se i o bezbednoj primeni pesticida u integralnoj zaštiti jabuke i najbitnijim aspektima najsavremenije voćarske tehnologije, mehanizacije i opreme. Kako kažu stručnjaci, ono na šta može da se utiče jeste da se popravi kvalitet voća i da se poveća proizvodnja. Kako napominju, na cenu se ne može uticati, ali se svi mogu prilagoditi, na taj način što će biti prepoznati po kvalitetu na domaćem, ali i inostranom tržištu.

Predstavljene inovacije

I ove godine je organizovana sadržajna izložba, gde je predstavljen niz zanimljivih inovacija. Jedna od njih je novi ekološki uređaj za odbranu od ptica štetočina "Scarybird" preduzeća EcKer.

"Naš uređaj je vrlo koristan ratarima, povrtarima, voćarima i vinogradarima, lubeničarima. Ljudi sa njim štite i cevi sistema za navodnjavanje kap po kap, koje ptice probiju da bi popile samo malo vode", rekao je direktor preduzeća Aleksandar Čerevicki.


Izvori

RTS


Tagovi

Gruža agrar Savetovanje 2019 Knić Scarybird Aleksandar Čerevicki Jasminka Milivojević Franci Štampar Voćari


Partner

Gruža Agrar

Balosava bb, 34230 Gruža, Srbija
tel: +381346515676, e-mail: info@gruzaagrar.rs web: http://www.gruzaagrar.rs

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer