Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jumto 2016
  • 03.12.2016. 15:00

Savremena agro-tehnika radi za farmere

U kom pravcu se kreće razvoj mehanizacije i kako savremena mehanizacija utiče na poljoprivrdnu proizvodnju, su samo neke od tema na kojima se govorilo na naučnom skupu "Razvoj traktora i primena obnovljivih izvora energije" održanom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu prvog decembarskog petka.

  • 1.280
  • 337
  • 0

U kom pravcu se kreće razvoj mehanizacije i kako savremena mehanizacija utiče na poljoprivrednu proizvodnju, su samo neke od tema na kojima se govorilo na naučnom skupu "Razvoj traktora i primena obnovljivih izvora energije" održanom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu prvog decembarskog petka.

Skup, koji je održan 23. put upriličili su kao glavni organizatori Društvo za pogonske mašine, traktore i održavanje-Jumto i Društvo za razvoj i korišćenje biogoriva-Bigo uz podršku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Departmana za poljoprivrednu tehniku.

Savremena mehanizacija na više načina pomaže farmere

Pravci razvoja savremene poljoprivredne tehnike najbolje su mogli da se sagledaju na nedavno održanom sajmu poljoprivredne tehnike EIMA u Bolonji , rekao je prof dr. Lazar Savin s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Na sajmu je bilo prisutno oko 1.900 izlagača iz celog sveta, a značaj mehanizacije i njenu ulogu najbolje je opisalo Evropsko udruženje proizvođača mehanizacije-CEMA, koja navodi da savremena mehanizacija pomaže poljoprivrednicima na više načina.

Učesnici 23. naučnog skupa "Razvoj traktora i primena obnovljivih izvora energije"

Cilj - maksimalni prinosi

Između ostalog pomaže u efikasnom korišćenju oskudnih poljoprivrednih površina, maksimizira rezultate ubiranja, obezbeđuje prihranu biljke sa tačno određenim količinama đubriva kao i sprovođenje zaštite biljaka sa optimalnim dozama da bi se ostvarili maksimalni prinosi uz očuvanje životne sredine. Takođe savremena tehnička rešenja pomažu korisnicima da donesu odgovarajuće odluke uz pomoć informacija obezbeđenih elektronskim putem i na taj način obezbede efikasno upravljanje svojom farmom.

Neophodna primena precizne poljoprivrede

Da bi se sve ovo ostvarilo neophodna je primena precizne poljoprivrede koja s aspekta mehanizacije obuhvata upotrebu senzora i daljinskog očitavanja, korišćenje preciznog sistema za pozicioniranje visoke preciznosti, geomapiranje, automatske sisteme za upravljanje traktorima i kombajnima, tehnologiju promenljive norme i integrisanu elektronsku komunikaciju.

Cena traktora u poslednjih 15 godina porasla za trećinu

Savin je i naglasio da je primena savremene tehnologije dovela do porasta cena, a podaci navode da je zbog zadovoljenja zahteva definisanih u evropskim direktivama cena traktora u poslednjih 15 godina porasla za trećinu.

Tradicionalno, na naučnom skupu je predstavljen veliki broj radova, a izdato je i pet brojeva časopisa "Traktori i pogonske mašine" gde je publikovano 50 radova od kojih je 12 delo autora iz inostranstva. Skup "Razvoj traktora i primena obnovljivih izvora energije" imao je i međunarodni karakter, a značajno učešće imao je Poljoprivredni Univrzitet iz Nitre u Slovačkoj.


Tagovi

Savremena mehanizacija Jumto Bigo Poljoprivredni fakultet Lazar Savin Eima Maksimalni prinosi


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.