Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruže Lipolista 2018
  • 29.06.2018. 16:30

Širi se proizvodnja ruža u Srbiji

Mačvanska klima, koja ima dovoljno sunčanih dana, pruža mogućnost da se ruže beru od 1. maja do 31. novembra, pa je rezano cveće iz ovog kraja sve traženije.

Foto: Facebook / Festival cveća Ruže Lipolista
  • 445
  • 16
  • 0

Porodica Topalović (naslovna fotografija), koja ima istoimeni plastenik u selu Lipolist, drugu godinu zaredom, pobednica je festivala "Ruže Lipolista". Uzgojem cveća bave se već 63 godina. Ukrasno bilje i voćne sadnice danas gaje na više od 22 hektara, a ruže zauzimaju površinu od oko 10 hektara. Ove godine proizvešće oko 300.000 sadnica ruža, a plan im je da sledeće godine dostignu proizvodnju od pola miliona!

"Srce nam je puno, jer je produkcija ruža izuzetna ovoga juna. Gosti su mogli da se uvere da smo proizveli nove, divne sorte, za koje smo licencu dobili od jedne renomirane nemačke kuće, prepoznatljive baš po selekciji ruža. Među novim ružama ima penjačica, čajevki, grmolikih", rekao je za Novosti Milan Topalović

Lipolist - selo od milion ruža

Od ruža može lepo da se živi

Svojim cvećem se pohvalila i Snežana Marinković iz Lipolista. Ona je počela sa 5.000 sadnica, a sada ih ima 30.000. Ovaj posao joj je omogućio da iškoluje sina, pa želi da proširi proizvodnju. "Od ruža može lepo da se živi, ali ima i dosta posla, od sadnje i kalemljenja, preko okopavanja, vađenja. Muž ja vredno radimo i još moramo da plaćamo dodatnu radnu snagu. Proizvodimo za firmu iz Beograda, a oni nešto plasiraju u Rusiju, nešto u Holandiju", rekla je Snežana.

Ruže iz Mačve sve traženije

Posebnu pažnju privukao je Slobodan Džagić iz Šapca, koji je auto "bubu"prekrio ružinim pupoljcima. Njegova porodica se bavi proizvodnjom nameštaja, ali on se opredelio za cveće.

Buba
Buba okićena cvećem izazvala je veliku pažnju

"Imam 2.500 sadnica koje režem, a u avgustu ću kalemiti još 2.000, tako da ću na sledeće leto imati 4.500 ruža", priča Slobodan.

Mačvanska klima, koja ima dovoljno sunčanih dana, pruža mogućnost da se ruže beru od 1. maja do 31. novembra, pa je rezano cveće iz ovog kraja sve traženije.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Lipolist Festival cveća 2018 Ruže Milan Topalović Snežana Marinković Slobodan Džagić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.