Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BeoWine 2015
  • 24.02.2015. 12:00

Srbija - vinarski potencijal

Srbija ima veliki potencijal u proizvodnji vina, no pomoć države u razvoju ove oblasti je presudna, zaključili su vinari na BeoWine festu koji se u Beogradu održao od 19. do 22. februara 2015.

  • 75
  • 3
  • 0

Od 19. do 22. februara 2015. u Beogradu se održao 6. Sajam vina na kojem su se, osim brojnih domaćih izlagača, predstavili i učesnici iz 11 zemalja, a kroz projekt Vina Croatia - Vina Mosaica, predstavilo se i 20 hrvatskih vinarija.

Premijerno se na Sajmu predstavilo i Udruženje vinara Šumadija, koje je osnovano 2013. godine zbog lakšeg i kvalitetnijeg poslovanja te registracije oznaka geografskog porekla, a danas okuplja 14 proizvođača vina iz ovog regiona. Šumadija poseduje sve predispozicije potrebne za nastanak kvalitetnih sorti vina i danas se može pohvaliti sa više od 1.100 hektara zasada pod vinogradima.

Kakva je vinarska budućnost Srbije?

Vinari Srbije na Sajmu vina su se složili da Srbija, uz pogodnu klimu i tlo, ima veliki privredni potencijal kada je u pitanju razvoj oblasti vinarstva. Srpska vina po kvalitetu ne zaostaju za najkvalitetnijim svetskim vinima, no ipak su površine pod vinogradima u Srbiji još uvek nedovoljne. Ovde je jako važna potpora države koja bi trebalo da pomogne u podizanju zasada vinove loze. S tim se slaže i vlasnik vinarije Aleksandrović, Božidar Aleksandrović, koji se požalio kako su srpski vinari prepušteni sami sebi, dok zemlje u okruženju ulažu velike napore za unapređenje ove oblasti. Kao primer naveo je vrlo agresivne kampanje hrvatskih i makedonskih vinarija.

Srpski vinari sve češće osvajaju priznanja na svetskim takmičenjima i izložbama od Londona, Beča, Praga pa do Brisela i cele Italije, što je veliko priznanje, ali i podsticaj ostalim vinarima, jer je to dokaz da Srbija može da proizvede vrhunsko vino.

Održan i BeoWine Challenge Cup

U sklopu Sajma vina održan je i BeoWine Challenge Cup koji je ove godine zabeležio 86 uzoraka za ocenjivanje, pristiglih iz 31 vinarije, od čega je čak njih 78 prešlo prag od 79 poena. Šampionsku su titulu ove godine ponela dva vina: beli Traminac mirisavi, Erdutski vinogradi te crveno vino Di shyras, Di Bonis vinarija.

Zlatnu medalju u kategoriji crvenih vina dobilo je 12 vrsta, a zlatom se okitilo 9 belih vina. Srebrna medalja dodeljena je za 14 crvenih i 19 belih vina, dok su se bronzanim odličjem okitila 4 crvena i 6 belih vina. Osim toga, ovom je prilikom nagrađeno i 6 roze vina kojima su pripale tri srebrne i tri bronzane medalje.


Tagovi

Sajam vina BeoWine Razvoj vinarstva Udruženje vinara Šumadija Vinogradi Potpora države Privredni potencijal Božidar Aleksandrović BeoWine Chllenge Cup Uzorci za ocenjivanje Erdutski vinogradi Di Bonis Di shyras Beli traminac Šampionska titul

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.