Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Erdevik
  • 08.06.2016. 08:40

Sremska kulenijada - brend Sremskog regiona

U Erdeviku u opštini Šid već 17. put je organizovana Sremska kulenijada, manifestacija koja je postala brend Sremskog regiona, a Erdevik upisala u kartu veoma posećenih turističkih destinacija.

  • 717
  • 59
  • 0

U Erdeviku u opštini Šid već 17. put je organizovana Sremska kulenijada, manifestacija koja je postala brend Sremskog regiona, a Erdevik upisala u kartu veoma posećenih turističkih destinacija.

Ovakve manifestacije predstavljaju jedinstven doživljaj za posetioce kroz koji se ostvaruju želje za upoznavanjem kulture, za druženjem, neposrednim učešćem i zabavom. U okviru svojih aktivnosti na promociji i unapređenju kvaliteta i obogaćivanju sadržaja turističke ponude Regiona Srema, Sremska privredna komora i MZ Erdevik-Opština Šid, organizovale su kulenijadu.

Festival koji slavi najatraktivniji proizvod od svinjskog mesa - kulen

Đorđe Božić
Đorđe Božić

"Sremska kulenijada" je jedinstven festival za ceo Srem koji afirmiše sve kulturne raznolikosti regiona i njegove ekonomske potencijale kada su hrana i turizam u pitanju. U Sremu se godinama održavaju brojne manifestacije, ali nijedna nije posvećena autohtonom proizvodu tog područja - kulenu. Upravo zbog toga Sremska kulenijada u Erdeviku promoviše, neguje i slavi najvredniji i najatraktivniji proizvod od svinjskog mesa-kulen, kaže Đorđe Božić iz Sremske privredne komore.

"Veoma smo zadovoljni što smo ponovo u jednom veoma lepom mestu, sa divnim domaćinima. Još više raduje činjenica da je ove godine prijavljeno 125 takmičara, koji su vrsni proizvođači kulena. Stručna komisija za ocenjivanje neće imati nimalo lak posao. Ovde je sve organizovano baš onako kako treba. I evo već sada kažem da ćemo se i sledeće godine naći na ovom istom mestu i da će Privredna komora Srbije sledeće godine biti značajan partner organizatorima. Kulen kao brend ovog područja zaslužuje ovako jednu manifestaciju koja je po slobodnoj proceni, ovde u Erdeviku okupila više od 10 hiljada posetilaca", kaže Božić.

Mitrovčani najuspešniji

Dušan Ivošević
Dušan Ivošević

Kulenijada je takmičenje fizičkih i pravnih lica u tradicionalnoj proizvodnji kulena u prirodnom i veštačkom omotaču, sa bogatom ponudom crvenih i belih vina i celodnevnim kulturno-umetničkim programom. Takičenje za najbolji kulen kao nikada do sada. Ipak proglašeni su najbolji u dve kategorije. Za najukusniji kulen u veštačkom omotaču nagrade su dobili Dušan Ivošević iz Sremske Mitrovice, zatim Džmura Vladimir takođe iz Sremske Mitrovice, a treći je bio takože mitrovčanin Damir Džmura. U prirodnom omotaču najukusniji kulen spravio je mitrovčanin Dušan Ivošević, drugi je bio Konstantin Lemajić iz Šida, a treći Mladen Lemaić takođe iz Šida.

Kod kulena su i sitnice važne

Sremski kulen
Sremski kulen

Dušan Ivošević, koji je osvojio dva prva mesta i definitivnoi postao najbolji proizvođač kulena u Sremu kaže da je očekivao ovakav rezultat. "Svako od nas se trudi da proizvede najukusniji kulen. Moram da kažem da nije lako biti najbolji, ali ovom proizvodnjom se bavim dugo godina i smatram da znam dosta toga. Svako od nas ima neki svoj recept koji koristi, ali u principu sve je isto. U pitanju su samo nijanse", kaže kroz smešak ovogodišnji dvostruki pobednik kulenijade i dodaje: "kvaliteno meso i dobar odnos začina, su veoma važni. Naravno treba znati i kako sušiti kulen, koliko dugo ga držati na promaji. Ima tu još sto sitnica koje su veoma važne."

Veliki broj ljubitelja dobre hrane i pića posetio je proteklog vikenda Erdevik. Bilo je za svakoga po nešto. Pored slanih đakonija poput šunke, slanine, kobasica i čvaraka mogli su se probati i slatki specijaliteti ovdašnjih domaćica. Niko iz Erdevika nije mogao otići gladan lili žedan, jer posle dobre hrane sve se moglo zaliti dobrim sremačkim vinom iz brojnih vinarija sa tog područja. Kulenijada je bila prilika i za brojna Kulturno umetnička društva koja su prikazala svoja igračke i pevačke sposobnosti.


Tagovi

Sremska kulenijada Erdevik Opština Šid Sremski kulen Đorđe Božić Takmičari Dušan Ivošević Vina Mladen Lemaić Konstantin Lemaić Damir Džumura Vladimir Džumura


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D