Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam svinja
  • 09.09.2015. 12:00

Sremski stočari ohrabreni pozivom iz Mitrosa

U Kuzminu je održan tradicionalni, 15. po redu, Sajam svinja. Tokom dva dana održana su brojna predavanja za stočare, banke su predstavile svoje ponude kredita za poljoprivredu, predstavili su se i proizvođači poljoprivredne mehanizacije, a stočare je ponovo ohrabrio poziv iz Mitrosa.

  • 1.585
  • 472
  • 0

U Kuzminu kod Sremske Mitrovice održan je tradicionalni, 15. po redu, Sajam svinja. Tokom dva dana sajma održana su brojna predavanja za stočare, banke su predstavile svoje ponude kredita za poljoprivredu, predstavili su se i proizvođači poljoprivredne mehanizacije, kao i kulturno-umetnička društva i udruženja žena.

Cilj je omasoviti proizvodnju svinja

Kuzmin je nadaleko poznat po uzgoju svinja, a od 2001. godine, kada je osnovano Udruženje odgajivača svinja Graničar, organizuje se i Sajam, koji je iz godine u godinu sve posećeniji. "Krenuli smo sa željom da omasovimo proizvodnju svinja, da poboljšamo genetiku i pronađemo tržište", kaže Živorad Živković, predsednik kuzminskog udružneja odgajivača svinja. "Za 15 godina broj tovljenika se povećavao, a što se gentike tiče, tu smo uspeli u potpunsoti. Poznati smo po dobroj rasi i kvalitetnom mesu, jer koristimo i kvalitetnu stočnu hranu, a svaki odgajivač svinja tesno sarađuje sa Institutima i svim drugim relevantnim institucijama, kako bi ta proizvodnja bila što bolja", dodao je Živković.

Višedecenijska tradicija tova svinja

Slobodan Milojević
Slobodan Milojević, stočar iz Kuzmina

Posetioci su mogli da vide različite rase svinja, posebno one koje se gaje u Sremu. Kuzminci sa ponosom govore da im nema ravnih u čitavoj zemlji, kada je uzgoj svinja u pitanju. Svi imaju višedecenijsku tradiciju uzgoja, jer se tov svinja prenosi sa generacije na generaciju.

Jedan od uspešnijih stočara u Kuzminu je i Slobodan Milojević koji se tovom svinja bavi punih 30 godina. Kaže da je bilo i dobrih i loših trenutaka u stočarstvu, ali kada se sve sabere zadovoljan je. "Nekada moraš i da izgubiš, mada smo mi često gubili. Ipak, nisam odustajao. Znamo kako da radimo. Ja imam zatvoren ciklus, na njivi proizvodim soju, kukuruz i suncokret. To koristim za stočnu hranu i greške nema. Naravno koristim i struku jer bez saveta stručnjaka dobre proizvodnje nema, kaže Milojević.

I na ovom Sajmu organizovana su predavanja za stočare, a predavači su bili profesori sa Poljoprivrednih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu. Da su ova predavanja veoma potrebna potvrdio je i Živorad Živković, istakavši da su posebno značajna za mlade stočare koji tek treba da krče svoj put u proizvodnji koja je veoma nesigurna.

Cena je uvek problem

Nezaobilazna tema je, i ovog puta bilo tržište i otkupna cena. Tržište je zatvoreno, kažu Kuzminci i tako se treba i ponašati. Zameraju što država nije uvek uz njih i ne pomaže onda kada treba. Milojević smatra da trenutnih 165 dinara po kilogramu tovljenika jeste prihvatljiva cena, ali samo u odnosu na trenutnu cenu soje i kukuruza. "Zbog suše, rod soje i kukurza biće daleko manji nego prethodnih godina. Neminovno je i da cena tih žitarica bude viša, što znači da cena od 165 dinara nije dovoljna. Bilo bi dobro kada bi država nama u takvoj situaciji obezbedila subvencije za nabavku stočne hrane. Uglavnom, nama je cena uvek problem, jer sve je u velikom rascepu. Često smo bili samo na pozitivnoj nuli", objasnio je Milojević.

Nova nada za sremske stočare

Sa odgajivačima svinja u Kuzminu bio je i generalni direktor Mitros fleischwarena Ramo Adrović. Dogovorena je poseta odgajivača svinja objektima Mitrosa koji se uveliko rekonstruišu za obnovu proizvodnje nakon prodaje iz stečaja. Inače prodaja Mitrosa je za sve stočare u Sremu od velikog značaja, jer će ta kompanija sirovinu za svoju proizvodnju prvenstveno tražiti u Sremu. Poziv generalnog direkotra Mitrosa, ponovo je ohrabrio stočare. Oni iz Kuzmina kažu da od uzgoja ne odustaju, jer se za njih zna u čitavoj zemlji, a Sajam koji je održan petnaesti put postao je, ne samo brend Kuzmina i Sremske Mitrovice, nego i čitavog Srema.


Tagovi

Sajam Svinje Kuzmin Srem Sremska Mitrovica Cena Odgajivači Tržište Mitros Živora Živković Slobodan Milojević Saveti stručnjaka Predavanja Poljoprivredna mehanizacija Ramo Adrović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃