Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voganj
  • 07.12.2018. 08:00

Sremski svinjokolj za razvoj seoskog turizma

Voganj je nekada bio najpoznatije mesto u Srbiji po uzgoju svinja. Svaka kuća je imala po više od stotinu tovljenika. Upravo zbog starih vremena, Voganjci su odlučili da održe svinjokolj i kada u oborima nema toliko svinja.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 400
  • 17
  • 0

Nije slučajno da se u sremskom selu Voganj već 26. put održala manifestacija Sremski svinjokolj. Ovo selo nekada je bilo najpoznatije mesto u Srbiji po uzgoju svinja. Svaka kuća je imala po više od stotinu tovljenika. Upravo zbog starih vremena, Voganjci su odlučili da održe ovu manifestaciju i kada u oborima nema toliko svinja.

Ništa lepše od svežih kobasica i vrućih čvaraka

Ipak za svinjokolj uvek ima, tako da je i ovoga puta u centru sela bilo nekoliko ekipa koje su došle da pokažu svoje mesarsko umeće. Pobeda jeste važna, ali nije u prvom planu kažu učesnici, među kojima su i Stejanovčani, koji svinjokolj ne propuštaju.

"Naravno da nismo propustili ni ovaj svinjokolj. Skoro 15 godina dolazimo ovde, prvenstveno zbog dobrog druženja, ali i tradicije. Mi Sremci volimo svinjokolj u svom dvorištu, a ovo je prilika i da pokažemo kakvi smo majstori. Mislim da nema ništa lepše od svežih kobasica i vrućih čvaraka što posetioci ove manifestacije mogu da probaju, ali i da kupe po nešto pristupačnijim cenama nego što je to u prodavnicama", kaže Žika Ninković iz stejanovačke ekipe.

Isto nam pričaju i Šašinčani iz ekipe JOKS, koji su takođe redovni učesnici sremskog svinjokolja. Oni su se pripremili nekoliko dana ranije, pa su na prodaju, ali i probanje, doneli kobasicu sušenu na jednom dimu, džigernjaču i slaninu. Domaćini su imali nekoliko ekipa koje su bile veoma uspešne u svim disciplinama koje su bile u takmičarskom delu.

Delikates
Specijaliteti iz Srema

Nagrađeni najbolji

Komisija koja je ocenjivala takmičare nije imala lak zadatak. Ipak, odabrani su najbolji. Najbolja amaterska ekipa bila iz Vognja. Najukusniju sremsku kobasicu spremila je ekipa Žika iz Bešenova, a džigernjaču JOKS iz Šašinaca. Najbolje čvarke i mast imali su članovi ekipe Nektar iz Stejanovaca, koji su dobili i nagradu za autentičnost. Orginalan nastup imala je ekipa Kumovi iz Vognja.

Za tradicionalni prikaz šurenja paljenjem slamom nagrađena je ekipa Mladena Gavrilovića iz Vognja. Upravo je prikaz ovakvog načina šurenja i ove godine izazvao posebnu pažnju. Na sreću, mladi su ovaj način šurenja naučili od starijih i sačuvali ga od zaborava. Njihov učitelj deda Belja sada samo kontroliše kako se radi.

"Više ni sam ne znam koliko sam godina učestvovao na Sremskom svinjokolju. Ovaj način šurenja paljenjem slamom uvek je bio interesantan, ali tako se nekada radilo. Nismo nekada meso dizali na rem, nego smo celokupan posoa radili na vratima od svinjca. Bilo je to pravo uživanje. Sada je sve drugačije i lakše. Kada se pali, mora se voditi računa kakva će biti vatra, treba dosta vremena da se očisti svinja kako treba, uglavnom više posla nego sada. Sećam se jedne godine kada je bila komisija iz Novog Sada, pa od nas tražila francusku obradu. Nismo hteli da im ispunim želju uz obrazloženje da pre 50-tak godina kada se ovako radilo ovde nije bilo Francuza, pa ni francuske obrade", ispričao nam deda Belja.

Slama
Tradicionalno paljenje slame

Razvoj poljoprivrede i turizma

I ovogodišnju manifestaciju na kojoj je organizovan i Bazar mesa podržala je Opština Ruma. Oživljavanje sela, ali i razvoj poljoprivrede i turizma prioriteti su te sremske lokalne samouprave.

"Lepo je kad neka manifestacija traje 26 godina, kao ova. Upravo zbog toga Opština Ruma ima obavezu da bude uz Voganjce, ali i da pored države pomogne razvoj stočarstva, jer ovo je kraj koji je nekada bio prepoznat po tovu svinja. Ukoliko ovde oživi stočarstvo, živeće i selo, a samim tim možemo računati i na razvoj seoskog turizma, jer ovaj kraj Srema ima mnogo toga da ponudi", kaže Stevan Kovačević predsednik Skupštine Opštine Ruma.

Kao i prethodnih godina, i učenici tamošnje škole imali su svoje aktivnosti u okviru svinjokolja. Naravno, pokazali su svoje spretnosti i veštine u raznim igrama, a organizovan je i bogat kulturno zabavni program.


Foto prilog


Tagovi

Sremski svinjokolj Ruma Voganj Kobasica Čvarci Šurenje Paljenje Bazar mesa Stevan Kovačević Žika Ninković


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!