Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroRocks 2023
  • 08.09.2023. 12:00
  • Osijek

Šta čeka proizvodnju hrane u uslovima klimatskih promena i većih sigurnosnih rizika?

Šta je danas uopšte samoodrživost? Kako pomiriti ciljeve Zelenog plana i potreba tržišta? Na koji način s manjom potrošnjom pesticida zadržati konkurentnost, samo su neka od pitanja AgroRocks konferencije koja se za tačno nedelju dana održava u Osijeku u Hrvatskoj.

Foto: AK grafika
  • 96
  • 10
  • 0

Za nedelju dana održaće se konferencija AgroRocks 2023, koja će u Centru za posetioce Tvrđa okupiti poljoprivredne proizvođače, preduzetnike, međunarodne stručnjake, naučnu zajednicu, predstavnike regulatora i medije.

U Hrvatskoj - u Osijeku, na Svetski dan demokratije, 15. septembra 2023. analiziraće se goruće teme domaće proizvodnje hrane te tražiti nova rešenja i modeli održive poljoprivrede i ruralnog razvoja. U fokusu ovogodišnjeg AgroRocksa dve su vrlo aktuelne teme  - klimatske promene i sigurnosni izazovi

Meteorolog Zoran Vakula, ponudiće odgovor na pitanje kakvu prilagodbu agrara promena klime stvara, a kako se pripremiti na sve veće rizike u globalnoj trgovini poljoprivrednim robama pojasniće Robert Jurišić, agrarni analitičar. Kroz tri panel rasprave govoriće se o budućnosti i tehnologijama u najvažnijim sektorima poljoprivrede: žitaricama i uljaricama, mesu i mleku te voću i povrću.

Konferencija će moći da se prati uživo putem YouTube kanala Agrokluba

Neke od tema su: Šta je danas uopšte samoodrživost? Kako pomiriti ciljeve Zelenog plana i potreba tržišta? Na koji način s manjom potrošnjom pesticida zadržati konkurentnost? Koliku ulogu u današnjoj proizvodnji mesa i mleka imaju IT rešenja? Zašto u sledljivosti hrane još uvek ne koristimo "blockchain" tehnologiju? Hoće li robotika rešiti problem manjka radne snage? 

Stručnjaci sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i Agrokluba predstaviće rezultate istraživanja onlajn servisa baziranih na satelitskim fotografijama za potrebe domaćih proizvođača hrane.

U sklopu AgroRocksa održaće se veliko finale konkursa RuralFoto 2023 - proglašenje pobednika i dodela nagrada za najbolje ruralne fotografije. Na ovaj javni poziv nominovano je više od 1.200 fotografija od kojih će najbolje biti izložene na ovom skupu.

Ulaznice za konferenciju još je uvek moguće nabaviti putem sistema Eventim, po ceni od 50EUR-a. Ista uključuje celodnevno praćenje programa uživo, "snack" i kafu u pauzi, bufe-ručak i prigodni poklon paket.

Organizatori konferencije AgroRocks 2023. su informacioni sistem Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i Evropskog parlamenta.

Sponzori konferencije su: Agro Invest Grupa d.o.o. (PP Orahovica, PPK Valpovo, Vinarija Orahovica i Panona Mare), YOPS, Novocommerce International d.o.o., HBOR, Enna fruit d.o.o., Vindija d.d., Syngenta Agro d.o.o. i Belje plus d.o.o.


Foto prilog


Tagovi

AgroRocks Konferencija Proizvodnja hrane RuralFoto 2023 Ulaznice Paneli Klimatske promene


Autorka

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistar politikologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj