Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 17.05.2023. 13:30

Šta su novine 90. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu?

Već je otvorena izložba "Pšenica - od njive do trpeze" na kojoj će se moći videti evolucija ratarstva. Novina je "Urbani salaš" gde će biti promovisano kako na malom prostoru uzgajati biljne kulture. Naročito zanimljivost biće šest tovnih meleza ukrštenih rasa.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 241
  • 15
  • 2

Jubilarni 90. Međunarodni sajam poljoprivrede održaće se od 20. do 26. maja kada će se obeležiti i 100 godina postojanja Novosadskog sajma. Velika godina donela je i velike ambicije, te se prema rečima direktora Sajma Slobodana Cvetkovića očekuje 1.100 izlagača iz 26 zemalja sveta.

"Italija je treći put zemlja partner koja će imati nastup na preko 500 kvadrata. Na samom otvaranju će biti prisutan ministar poljoprivrede Italije Frančesko Lolobriđida, a dobili smo potvrdu da sa naše strane dolazi predsednica Vlade Ana Brnabić", najavio je Cvetković na pres konferenciji.

Italija je i ove godine na Sajmu, najavio je Ventreska

"Ovaj sajam ne smatramo samo pukom izložbom već i pokretačem raznih aktivnosti. Veran smo gost i treći put partner, posle 2016. i 2019. godine, i to baš u ovoj jubilarnoj godini. Organizovaćemo dva seminara, a što se tiče naše dve zemlje, moguća je saradnja u tehničkom i sektoru inovacija", rekao je direktor Instituta za spoljnu trgovinu Italije (ITA) za Srbiju i Crnu Goru Antonio Ventreska.

Najskuplji traktor i najveća torta

Centralni deo sajmišta biti poljoprivredna mehanizacija sa atraktivnim mašinama, a među njima i najskuplji traktor - CASE IH Steiger 500 čija je vrednost 462.000 evra bez PDV-a.

"Tu će biti i specijalni kombajn ITN Group - Grimme REX 6200 za šećernu repu i korenasto povrće čija je vrednost 670.000 evra bez PDV-a, ali i žitni kombajn Fendt Ideal 8 od 700.000 evra."

Već je otvorena izložba "Pšenica - od njive do trpeze" na kojoj će se moći videti evolucija ratarstva u Hali 6. Novina je "Urbani salaš" gde će na otvorenom prostoru kod Hale 22 biti promovisano kako na malom prostoru uzgajati biljne kulture. Naročito zanimljivost biće šest tovnih meleza ukrštenih rasa.

Već je prodato 12.000 ulaznica

"Sajam će imati i humanitarni karakter, a u vezi je sa akcijom "Human i sladak" gde će firma Stamevski donirati tortu od 70 metara, a koju će naši posetioci moći da konzumiraju i svako koliko ko može da pomogne - imaće priliku", najavio je direktor Novosadskog sajma.

Kao i svake godine pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke i izložbe genetskih potencijala biće Ministarstvo poljoprivrede. U štalama i na manježu biće prikazana najbolja grla goveda, konja, ovaca, koza...ali će zbog afričke kuge i ove godine biti izostavljene svinje. Sama izložba je prodajnog karaktera, a kako je rekla pomoćnica u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović, Sajam će biti prilika za uspostavljene i diplomatskih i privrednih veza.

Akcije i specijalni popusti

Generalni spoznor, sa kojim je ove godine potpisano trogodišnje strateško partnerstvo je Globos osiguranje, koje je za posetioce ima u ponudi sveobuhvatan paket osiguranja, te na taj proizvod odobravaju dodatnih 10 odsto popusta. Ovaj i štand banke Poštanske štedionice koja je banka partner biće otvoren za sve zainteresovane. Zlatni sponzor je Al Dahra koja je uložila značajnu sumu u srpsku poljoprivredu kupivši PKB, a sada poseban akcenat stavlja na kadrove.

"Čast nam je što smo deo ove manifestacije gde za kratko vreme možemo da vidimo mnogo lokalnih i međunarodnih eksperata i čujemo nešto novo iz sveta agrara", rekao je direktor biljne proizvodnje Al Dahre Predrag Klepić.

U potrazi smo za kadrovima, kaže Klepić iz Al Dahre

Podršku organizovanju ovog događaja dao je i Grad Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu koji će imati svoje štandove dostupne za posetioce. Prvi put će nastupiti novosadski vinari i mala porodična poljoprivredna gazdinstva koja se bave preradom.

Mogući poklon uz kupljenu ulaznicu

Naročito značajno za sve posetioce jeste poklon igra uz popunjenu kupljenu ulaznicu. Darodavac firma "MBV" spremila je sejalicu Ozduman i prskalicu Badilli 600 l, dok firma KITE daruje John Deeere-ov traktor 5045D, a Agropanonka Belarusov 820 i rasipač XMC-A 1000.

"Poklonili smo do sada 27 traktora, a izložićemo 21 različit model. Sajamske akcije će se kretati između 500 i 1.000 evra na traktore, a na priključne mašine do osam odsto. Pored toga, imaćemo i akciju staro za novo", rekao je Aleksandar Švonja, zamenik direktora u Agropanonci.

Izlažemo veliki dijapazon traktora, najavljuje Mišković iz KITE-a

"Izložićemo traktore točkaše od 45 do 450 konjiskih snaga ali i guseničare do 590 KS. Imaćemo i priključne mašine prskalice, balirke.. a od tehničkih inovacija prikazaćemo i opremu za negovanje travnih terena i drugo. Pripremamo i mi popuste koji se kreću od tri odsto, pa nadalje", najavio je izvšni direktor kompanije KITE Đorđe Mišković.

U pretprodaji već je "otišlo" 12.000 karata. Cena pojedinačne je 700 dinara, kolektivnih 500, dok su za đake i studente, penzionere i decu od 7 do 14 godina 350 dinara. Porodični dan je sreda - 24. maj.


Tagovi

Novosadski sajam 90. Međunarodni sajam poljoprivrede Slobodan Cvetković Predrag Klepić Aleksandar Švonja Poklon igra Zemlja partner Italija Antonio Ventreska Cena ulaznice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.