Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savetovanje mlekara
  • 28.02.2024. 10:30
  • Gradiška

"Sve je propalo, ali mi se držimo" - kako je mlekarima u regionu?

Počela je dvodnevna manifestacija posvećena mlekarstvu! U Gradišku stigli farmeri iz cele BiH, ali i regiona.

Foto: Mario Raletić
  • 145
  • 70
  • 0

Mlekarski sektor u Republici Srpskoj (BiH) čuva najmanje 12.000 radnih mesta, a proizvodnja prelazi 400.000 tona mleka na godišnjem nivou, rečeno je na otvaranju 9. Savetovanja i sajma mlekara RS. Ova dvodnevna manifestacija okupila je u Gradiški brojne predavače i preduzeća, kako iz zemlja regiona, tako i Evrope, a prisutni su i poljoprivredni proizvođači iz cele BiH i susednih država, među kojima je i Srbija.

Ispred Agrorazvoja, preduzeća koje je osnovao grad Valjevo, Snežana Birčanin, najavila je ulaganje u govedarstvo u toj lokalnoj zajednici. Do sada su, kako je navela, radili na razvoju ovčarstva te se pohvalila sa brojkom oko 40.000 sjeničke pramenke.

"Ove godine ulažemo u govedarstvo i uvozimo 100 junica iz Nemačke, simentalske rase, gde ćemo 50 odsto mi sufinansirati, a ostatak nosioci poljoprivrednih gazdinstava", kazala je Birčanin.

Gorući problemi u agraru

Počasni predsednik i osnivač Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mlekara RS Vladimir Usorac, ocenio je proteklu godinu vrlo teškom gde su pojedini proizvođači bili prinuđeni po tri puta da seju kukuruz.

Proizvodnja je na evropskom nivou, kaže Usorac

"Sve je propalo, ali mi se držimo. Proizvodnja mleka je 5.600 za simentalca, 7.500 za holštajna, to je na evropskom nivou“, rekao je Usorac, dodavši kako ima obećanje ministra da će sa „vrhom mlekarstva" održati sastanak o kompletnoj problematici u poljoprivredi.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić istakao je kako će podrška Vlade RS ostati u svim nivoima kada je u pitanju priplodni podmladak, steone junice, kapitalne investicije i muzni roboti, s tim što će dodati još jednu meru, a ona se odnosi na ugradnju solarnih panela za vlastitu proizvodnju, kako bi farmeri imali jedan deo učešća obnovljivih izvora u svojoj proizvodnji.

Moramo se fokusirati na preradu, poručio je ministar

Definisao je i tri glavna problema, a to su, kako je rekao nepredvidivost proizvodnje, nedostatak radne snage i nekontrolisani uvoz. Istakao je da oko 3.800 stranih državljana trenutno rade u RS te da će ta kvota će za ovu godinu na nivou BiH, biti povećana za 30 posto.

Nije dobro ni u EU

Loša je prošla godina bila i za evropske proizvođače, ocenio je predsednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holštajn goveda iz Hrvatske Branko Kolak, kazavši kako je trend pada otkupne cene mleka bio prisutan sve do februara ove godine.

"Sada je, prvi put nakon 14 meseci, otkupna cena stala ili počela blago rasti. Predviđanja su da će ta cena u članicama Evropske unije, tokom godine, ići gore", naveo je Kolak, kazavši i kako su u hrvatskoj zabeležili pad proizvodnje od šest odsto, odnosno prvi put su zaronili nešto ispod 400 miliona litara mleka, s tim da se evidencija pada usporava. Trenutna otkupna cena mleka u toj zemlji je oko 48 evro centi.

Zelene politike nameću rigorozne mere, kaže Kolak

Osvrnuo se i na proteste koji potresaju skoro celu Evropu, kazavši kako razlog nisu otkupne cene, ali jesu zelene politike EU, administracija koju su nametnuli u novom sedmogodišnjem razdoblju, gde proizvođači jednostavno moraju imaju zaposlenu osobu koja bi se time bavila.

"Brdo zelenih politika, brdo papirologije i svega onoga što mi moramo raditi. Ljudi se masovno bune u svim zemljama članicama i mislim da je za 17. mart najavljen generalni štrajk, jer te zelene politike nameću rigorozne mere i kada je u pitanju proizvodnja mleka i svih žitarica", dodao je istakavši da s druge strane Evropski parlament dopušta previše uvoza posebno iz Ukrajine.

Situacija je, kako je naveo, bolja nego pre par godina, ali sigurno još uvek "nikako nije dobra".


Tagovi

Gradiška Milorad Arsenić Vladimir Usorac Savo Minić Branko Kolak Snežana Birčanin Savetovanje mlekara


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.