Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradačački Sajam
  • 28.08.2019. 18:10
  • Gradačac

Svečano otvoren 46. Sajam šljive u Gradačcu!

Danas je u Gradačcu svečano otvoren 46. sajam šljive, koji se u ovom mestu uz manje prekide održava već pet decenija, od 1969. godine! Direktor sajma Hašim Šabanović pozvao je sve zainteresovane da posete manifestaciju i na taj način podrže poljoprivrednike ovog kraja.

Foto: Vedran Stapić
  • 139
  • 21
  • 0

Danas je u Gradačcu svečano otvoren 46. sajam šljive, koji se u ovom mestu uz manje prekide održava već pet decenija, od 1969. godine. Zajedničkim presecanjem vrpce, premijer Vlade Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, izaslanik Vlade RH doc.dr.sc. Krunoslav Karalić i posebni prijatelj sajma, bivši predsednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić označili su početak sajmovanja koje se do subote, 31. avgusta 2019. odvija na 5.000 kvadratnih metara izložbene površine.

Direktor sajma Hašim Šabanović pozvao je sve zainteresovane da posete manifestaciju i na taj način podrže poljoprivrednike ovog kraja.

Na sajmu koji će trajati četiri dana svoje će proizvode i usluge prikazati oko 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i Evropske unije.
Premijer Vlade TK je u svom obraćanju istakao kako je izuzetno ponosan što gradačački Sajam šljive predstavlja jedan od podsticaja za privredu kako Gradačca, tako Tuzlanskog kantona, Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine.

Sajam briše granice i deluje kao jedan kohezioni faktor

"Ovaj sajam nije značajan samo za naš kanton, on je pojavljivanjem proizvođača iz Federacije BiH i Republike Srpske značajan za celu Bosnu i Hercegovinu, ali i širi region. Sajam svake godine pokazuje da zbližava ljude, briše granice i deluje kao jedan kohezioni faktor na ovom prostoru. U tom svetlu, ohrabruju nedavne informacije poredstavnika udruženja poljoprivrednih poroizvođača iz Federacije BiH i Republike Srpske za registraciju udruženja poljoprivrednika na državnom nivou. Time se šalje poruka kako nam je zajednička želja i potreba jedinstveno tržište u Bosni i Hercegovini i jedinstveni podsticaji za poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju. Godinama Sajam šljive snažno podstiče privredni razvoj, naročito u poljoprivredi i snažno podstiče rađanje novih preduzeća koja doprinose bržem društvenom razvoju. Danas treba istaknuti da imamo prirodno bogatu zemlju, jako vredne ljude koji uz malu podršku ostvaruju zavidne rezultate. To je preduslov da ne smemo da budemo zavisni od uvoza hrane u naše prostore. Neophodno je ulagati u objekte i opremu za sortiranje i skladištenje voća i povrća. Ako nam je cilj proizvodnja, prerada i plasman kvalitetnog voća i povrća bez infrastrukturnih projekata to ne možemo postići", rekao je Denijal Tulumović, premijer Vlade Tuzlanskog kantona.

Bogatu fotogaleriju s otvaranja Sajma pronađite ispod teksta!

Ovo je 24. sajam koji se održava u kontinuitetu od 1996. godine do danas, a osnovan je 1969. godine pod nazivom "Dan šljive" i najstarija je specijalizovana privredna manifestacija u Bosni i Hercegovini. 

I Stjepan Mesić, bivši predsednik Republike Hrvatske govorio je o integrativnim faktorima, ali i važnosti uključenja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

"Prvi organizatori ove sajamske priredbe nisu se ni nadali u kojoj će meri i kako će rasti ovaj sajam. Sajam šljive ima pre svega privredno značenje. Ali on je u izvesnom smislu i integrativni deo onih snaga koje žele Bosnu i Hercegovinu i razvoj Bosne i Hercegovine. Najbolja saradnja s Evopom će biti kada shvate u EU da Bosna i Hercegovina zavređuje da se ubrza njen ulazak u EU. Jer tek ulaskom u EU, Evropa će moći ići u krug onih velikih igrača koji su danas na svetu", poručio je Stjepan Mesić.

Prisutnima su se još obratili Mirka Jozić načelnica gradske službe za privredu, energetiku i zaštitu okoline grada Zagreba, Haris Bašić, ministar privrede Kantona Sarajevo i Damir Leko, direktor prodaje Petrokemija d.d. Kutina.

Prezentacije najnovijih proivoda i niz savetovanja

Na Sajmu šljive poetioci će imati priliku da vide prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Pored toga, će se na sajmu održati i tradicionalno stručno-naučno savetovanje za poljoprivrednike, kao i niz predavanja i prezentacija naučnih radova u oblasti šljivarstva, poljoprivredne proizvodnje i biznisa.

I ove godine Udruženje "Pčela" iz Gradačca organizuje sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda koji je drugu godinu sastavni deo ove privredno-turističke manifestacije.

Danas su uručene Plakete za afirmaciju i unapređenje Sajma šljive dugogodišnjim prijateljima, partnerima i pokroviteljima manifestacije Stjepanu Mesiću i Milanu Bandiću, Županiji Posavskoj i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te izlagačima i sponzorima Lactalis BH d.o.o. Gradačac, Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica i Meggle d.o.o. Posušje kao i medijskom pokrovitelju Radio televiziji Tuzlanskog kantona.

Bogatu fotogaleriju s otvaranja pronađite ispod teksta!


Foto prilog


Tagovi

Gradačački sajam Sajam šljive Otvaranje Poljoprivreda


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/