Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Terra Madre Balkans 2018
  • 29.04.2018. 10:00

Terra Madre Balkans ove godine u Briselu

Peta po redu manifestacija Terra Madre Balkans okuplja prehrambene zajednice iz Jugoistočne Evrope.

Foto: Facebook / Slow Food Italia
  • 225
  • 9
  • 0

Peta po redu manifestacija Terra Madre Balkans okuplja prehrambene zajednice iz Jugoistočne Evrope. Više od 100 delegata iz devet zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo*, Crna Gora, Republika Makedonija, Rumunija i Srbija) okupiće se u Briselu od 21. do 23. maja 2018. godine.

Regionalna mreža

Terra Madre Balkans je duboko ukorenjena regionalna mreža sa hiljadama onih koji je podržavaju, 24 Slow Food Presidia, preko 100 prehrambenih zajednica, 50 glavnih kuvara i 15 edukativnih programa o hranljivosti namirnica i ukusu, kažu organizatori. Manifestacija će obuhvatiti niz događaja koji za cilj imaju da pokažu skriveni potencijal Balkana, počev od debata o politici do degustacije hrane i "umrežavanja" sa proizvođačima domaćih prehrambenih proizvoda iz regiona.

Ključna tačka manifestacije

Ključna tačka ovogodišnje manifestacije će biti konferencija o potencijalu zapadnog Balkana za održivi ruralni razvoj kao pokretač integracije u EU. Održaće se u utorak 22. maja u Evropskom parlamentu , a ulogu domaćina deli pet članova Evropskog parlamenta: Vladimir Urutčev i Andrej Kovatčev (Bugarska), Adina-Ioana Vălean (Rumunija) i Dubravka Šuica i Ivana Maletić (Hrvatska).

Degustacija bogatog balkanskog gastronomskog nasleđa

Međunarodni dan biodiverziteta, 22. maj, obeležiće se izložbom i sesijom degustacije hrane, koja predstavlja biodiverzitet Balkana ispred kantine Parlamenta. Uveće će restorani iz udruženja kuvara Slow Food u Briselu prirediti niz večera, na kojima će među zvanicama biti gostujući kuvari sa Balkana. Zajedno će uspostaviti partnerstvo, u kreiranju ad hoc menija, predstavljajući bogatstvo balkanskog gastronomskog nasleđa, koje je još uvek mnogima nepoznato.

Otkrivanje potencijala Balkana

Konferencija "Budućnost balkanskog prehrambenog nasleđa", koja će se održati 23. maja, dalje će otkriti potrebe, ograničenja i potencijal balkanskih proizvođača domaćih proizvoda da povećaju vrednost svojih prehrambenih proizvoda kroz šeme kvaliteta na nivou EU (ZOP/ZOGP).

Peto okupljanje Terra Madre Balkans organizuje Slow Food Balkans, zajedno sa članovima ENP-a u Evropskom parlamentu iz Bugarske, Hrvatske i Rumunije koji učestvuju u delegacijama EP-a za odnose sa zemljama zapadnog Balkana; a omogućeno je uz doprinos Evropske komisije i stalno predstavništvo Republike Bugarske pri EU.


Tagovi

Slow Food Terra Madre Balkans 2018 Gastronomija Balkan Održivi ruralni razvoj Ad hoc meni


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.