Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donja Vrela
  • 06.06.2024. 16:00

Teškaši Omer i Zamfir Nenada Simića iz Valjeva pokorili prvu brodsku štraparijadu

Za manje od tri minuta prešli su stazu, a vlasnik je bio više nego zadovoljan.

Foto: Duško Vidić
  • 148
  • 18
  • 0

Proteklog vikenda po prvi put je održana štraparijada u opštini Brod u susednoj BiH, a domaćin je bio brodski preduzetnik Duško Vidić. U naselje Donja Vrela stigli su štrapari iz cele BiH, ali i iz Srbije i Hrvatske. Takmičilo se 50 parova konja podeljenih u kategorije pero laka, laka, srednja i teška, a odmerili su snage u vuči balvana na stazi.

U teškoj kategoriji najsnažniji su bili konji Omer i Zamfir porodice Simić iz Popučke kod Valjeva. Teškaši Nenada Simića, za manje od tri minuta prešli su vrelu stazu u Donjim Vrelima, a vlasnik je bio više nego zadovoljan.

"Prezadovoljan sam! Zahvalio bih se publici, organizatoru u kojeg smo vjrovali i koji je ispoštovao sve što je obećao. Nismo se plašili 'smrtnog tereta', spremali smo konje. Konkurencija je bila teška, ali kad imaš prave prijatelje uz sebe ništa nije teško", rekao nam je Simić.

Svi učesnici zadovoljni 

Iza njegovih, našli su konji Duška Lukića Ducelje iz Bosnaskog Petrovca, dok je treće mesto pripalo dobro poznatom i uspešnom štraparu Miloradu Stojanoviću Zisu čija su grla odnela pobedu u srednjoj kategoriji. 

"Prezadovoljan sam. Mislim da je ovo super za prvi put, a dogodine će biti duplo bolje. Možda mladi narod ovde nije navikao na konje, ali ima ih danas, a biće ih sledeće godine još više", kazao je Ducelja, tvorac štraparijada u BiH.

U pero lakoj kategoriji prvo mesto osvojili su konji Ognjena Janjića, dok su u lakoj kategoriji najboljim proglašeni Đukić i Babić. 

Iz Milanovca u Brod

Sa svojim konjima na prvu brodsku štraparijadu stigao je Uroš Njegović iz Boljkovaca kod Gornjeg Milanovca. Došao je sa dva para konja, lake i teške kategorije, a imao je samo reči hvale za  domaćine.

Navijači ispratili konje

"Pozitivno sam iznenađen ovim što sam vidio ovdje. Možda ovo nije najveća štraparijada, ali je veliki dan jer se Srbija sastala sa Bosnom, a Bosna je mnogo velika konkurencija", rekao je Njegović.

Priseća se Uroš i vremena kada se pomoću konja zarađivao hleb.

"Sa konjima je narod ranije zarađivao hleb, a danas su ostale štraparijade koje su jedan vid sporta koji je prilično skup. Ne može svako kupiti i istrenirati dobrog konja, a ni organizovati ovako veliku manifestaciju", poručio je.

Štraparijada opravdala očekivanja

Organizator, brodski preduzetnik i vlasnik ranča "Vidić" istakao je kako mu je srce puno i da je ovom manifestacijom ispunio svoju veliku želju.

"Šta bi čovek rekao, duša mi je ispunjena. Mislim da je san svakog štrapara da štraparijada izgleda ovako, da se ovako narod odazove, da se odazovu štrapari iz Srbije, Hrvatske, Krajine, Posavine, Federacije, da dovedu svoja grla. Nadam se iduće godine ponovo ovakvom druženju u Vrelima", poručio je Vidić.

Veliku pomoć da bi sve zasijalo u punom sjaju imao je od Rade Tomića i Ilije Jerkovića.

"Sa njima sam uredio stazu koja je bila na vrhunskom nivou. Bez njih ne bi ovo bilo ovoliko uspešno. Ipak, moram reći da je važnu ulogu u svemu odigrala i moja cela porodica bez čije bi podrške malo toga bilo moguće", zaključio je organizator na kraju. 


Tagovi

Štraparijada Vuča balvana Donja Vrela Duško Vidić Nenad Simić Duško Lukić Ducelja Milorad Stojanović Zis Uroš Njegović Takmičenje konja


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612