Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Velikogospojinske svečanosti
  • 23.08.2018. 16:30

Titel: Najbolja riblja čorba je ona izbalansirana

U čast slave, Titeljani su i ove godine pripremili bogat program u kome će biti za svakoga ponešto. Sve je počelo tradicionalnim takmičenjem u kuvanju riblje čorbe i to na najlepšem mestu u Titelu, na obali Tise. Takmičilo se više od 30 ekipa.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 619
  • 17
  • 0

U Titelu su proteklog vikenda počele Velikogospojinske svečanosti koje će trajati do 28. avgusta. Raznovrsnim manifestacijama obeležava se slavaovog mesta. U tu čast, Titeljani su i ove godine pripremili bogat program u kome će biti za svakoga ponešto. Sve je počelo tradicionalnim takmičenjem u kuvanju riblje čorbe i to na najlepšem mestu u Titelu, na obali Tise.

Najvažnija je izbalansiranost

Takmičilo se više od 30 ekipa. Svako je od takmičara imao isti cilj, a to je da pobedi. Svako od njih je imao i neku svoju tajnu u kuvanju, koju naravno nije hteo da otkrije. Jedino što su nam kuvari rekli je da pored kvalitetne ribe treba voditi računa o paprici. Kažu, samo domaća paprika i to od poznatog prodavca.

Iskusni kulinar, Goran Jankov predsednik žirija objašnjava: "Riblje čorbe moraju imati i boju i gustinu. Sve se ocenjuje - raskuvanost ribe, čorba mora da ima i malo masnoće, malo ljutine, malo slasti. Sve mora biti izbalansirano".  Žiri nije imao lak zadatak.

Prva nagrada ostala u Titelu

Najbolju čorbu skuvala je ekipa "Kućerak", koju je predvodila Jadranka Pešti iz Titela, drugo mesto zauzela je ekipa "Mića advokat i prijatelji" iz Šajkaša, dok je ekipa "Obilić" iz Vilova osvojila treće mesto.

Na ovogodišnjoj manifestaciji ekipa je bilo iz svih krajeva Vojvodine. U planu je da se sledeće godine broj ekipa poveća, što znači da se očekuju i takmičari iz cele naše zemlje, ali i okruženja. https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifŠto se ovogodišnjeg takmičenja tiče, organizatori su veoma zadovoljni.

Riblja corba
Takmičilo se više od 30 ekipa

"Nama je drago da se ove godine prijavilo više od 30 ekipa za takmičenje u kuvanju riblje čorbe, što potvrđuje da ova manifestacija ima tradiciju i da se za nju zna. Vidimo da su svi ciljali na prvo mesto, jer su obezbeđene i vredne nagrade, ali samo najbolji pobeđuju, kao i u svakom takmičenju", kaže Bogoljub Marković, vd direktor Ustanove za zaštitu prirode i kulturnih dobara Titelski breg.

Prilika za razvoj turizma

Takmičenje se odvijlo na samoj obali Tise, gde se nalazi nadaleko poznati vidikovac. Zbog toga je ove godine bio prisutan i veliki broj turista, kao i učesnike Međunarodnog ekološkog kampa. "Sve prirodne lepote daju nam za pravo da se sve više okrenemo ka turizmu, kako bi on postao naša razvojna šansa i da pored gostiju iz Novog Sada, Beograda i Zrenjanina privučemo i turiste iz Srbije, ali i susednih  država, jer imamo šta da ponudimo”, dodaje Marković.

Na takmičenju i starinski kolači

Nijedna manifestacija u Vojvodini ne može da prođe bez izložbe ručnih radova i starinskih kolača. Svega toga, pored riblje čorbe i ribe na hiljadu načina, bilo je i u Titelu.

Članice aktiva žena "Jovan Popović" iz Titela na obalu Tise donele su svakavih kolača. Spremljeni po starinskim receptima. Oblatna u mleku, kuglof, lenja pita sa višnjama, lenja pita sa jabukom, šapice, vanil krancle. A uz sve to nekada veženi pečkiri, košulje, krpe. Sve na jednom mestu. Anka Lozanov, predsednica aktiva kaže da su na tezgi samo kolači koji mogu da izdrže visoku temperaturu. A u Titelu beše taj dan skoro 35 stepeni.

"Ovde imamo kolače koji mogu izdražti toplo vreme. Nema onih sa kremovima i filovima. Ovo su kolači spremljeni po starinskim receptima i vidim da su ovde veoma traženi. Prodajemo ih po simboličnim cenama, jer tako finansiramo naš rad. Pored toga bavimo se i humanitarnim radom. Pomažemo mnoge ustanove i pojedince, a od kada postojimo, od 2000. godine obilazimo brojne manifestacije u celoj Vojvodini", kaže Anka Lozanov.

I sve je bilo kako treba. Najuspešnijima su dodeljene nagrade. Slavili su i pobednici, ali i svi ostali učesnici. Neki su završili u reci, tražeći spas od vrućine, a neki pod šatrom sa tamburašima. Bilo kako bilo, čorbe nije ostalo, a organizatori već razmišljaju o sledećoj godini.


Tagovi

Velikogospojinske svečanosti 2018 Titel Riblja čorba Kolači Anka Lozanov Anka Lozanov Jadranka Pešti Goran Jankov Tisa


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta