Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival traminca
  • 20.05.2019. 11:00

Traminci iz 70 vinarija sveta na Prvom festivalu traminca u Iloku

Rezervišite termin jer u Ilok na Prvi festival traminca stižu najznačajnija svetska imena i poznavaoci ovog vrhunskog vina.

Foto: Festival traminca/Vinoteka Vinita
  • 86
  • 3
  • 0

Traminci iz više od 70 vinarija sveta, a među njima su i neki koji su osvajali titulu Internacional Trofej na Dekanteru ili, pak, 100 bodova od velikog Roberta Parkera, oprobaće se na Prvom festivalu traminca koji će se 14. i 15. juna održati u Iloku u Starom podrumu i na Principovcu. 

"Među njima je i Domejn Paul Ginglinger iz Eguishajma, pored Kolmara, dobitnik nekoliko najvećih Dekanterovih priznanja poslednjih godina (dva Regional Trofeja i Internacional Trofej) za najbolji svetski traminac. Vlasnik vinarije, Majkl Ginglinger, 13. generacija vinara iz te vinarije, lično će doći i održati predavanje o Alzasu, kao o jednom od najboljih svetskih vinskih regija. 

Svetska imena u Iloku 

Na velikom masterklasu, koji će biti centralni događaj prvog dana događanja u Starom podrumu, Ivan Barbić, jedini Master of Wine sa hrvatskim pasošem, raščlaniće najbolje hrvatske tramince i uporediti ih sa tramincima iz četiri berbe iz alzaške vinarije Domejn Vajnbah", najavili su organizatori. 

Na Festivalu tramica, navode u saopštenju, Radovan Šuman iz Slovenije održaće predavanje o biodinamici u vinogradarstvu, Danilo Štejer, takođe iz Slovenije, pričaće o tramincima kao baznom vinu za proizvodnju penušaca dok će poznati slovenački vinski pisac kroz presek najboljih primera te sorte u Sloveniji prikazati koliko se traminac dobro odomaćio u toj zemlji.

Iz pečuškog Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo doneće nekoliko sorata koje su nastale od traminca i biće predstavljeni kao potomci te sorte koji su sve traženiji u svetskim vinogorjima. Slavko Kalazić svojom "vertikalom“, tramincima od 2007. do 2017. godine, pokazaće koliko je i Baranja izvanredna teritorija za proizvodnju te sorte. 

Gala večera Toma Gretića 

"A Iločki podrumi, bez kojih ovaj Festival teško da bi mogao i biti organizovan, pokazaće koliko je iločko vinogorje najbolje na svetu za proizvodnju traminca. Iločki podrumi proizvode, kao jedini u svetu, čak osam različitih vrsta vina od traminca. O svojim iskustvima sa proizvodnjom traminca pričaće iz Vinarije Nećak iz Petrovca na Mlavi, kao jedini u toj regiji koji su se uopšte odvažili na proizvodnju traminca. U Iloku će svoja vina lično predstaviti i Dražen Zečić, poznati pevač i zabavljač iz Splita, koji već nekoliko godina proizvodi traminac iz svog vinograda u Kutjevu", predstavili su festival koji će sigurno biti spektakl za sve ljubitelje ovoga vina. 


Tagovi

Festival traminca Traminac Ilok


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!