Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 15.05.2017. 12:00

Trgovina na pijacama manja za trećinu

Tržišna borba jedan je od načina da se poveća obim trgovine na pijacama koji je opao za trećinu, čulo se na koferenciji za novinare, koju je organizovao "Agrobiznis" magazin u saradnji sa udruženjem novinara za poljoprivredu "Agropress".

Foto: Jasna Bajšanski
  • 706
  • 33
  • 0

Podaci pokazuju da je trgovina na pijacama opala čak za trećinu, rekao je na konferenciji "Trgovina poljoprivrednim proizvodima na pijacama - izazovi i mogućnosti", u uvodnoj reči Goran Đaković, predsednik udruženja novinara za poljoprivredu "Agropress".

On je takođe i rekao da ima nagoveštaja da da se situacija promeni na bolje, uprkos činjenici da pijace imaju veliku konkurenciju. Profesionalni menadžment, modernizacija objekata i tržišna borba samo su neki od mogućnosti za unapređenje poslovanja pijaca.

Uskoro i prodaja prerađenvina na pijacama

Očekuje se da će Zakon o bezbednosti hrane uskoro biti donet i on će doneti i nove mogućnosti, rekao je Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koji je i otvorio ovu konfrenciju.

"Zakon o bezbednosti hrane omogućiće prodaju prerađenih poljoprivrednih proizvoda na pijacama, kao i sertifikacija tih proizvoda. Ministarstvo će učiniti sve da jedemo bezbednu hranu i da proizvođači mogu da izlažu svoje proizvode direktno na pijacama, bez prisustva posrednika", dodao je Stanojević.

Govoreći o perspektivama pijačne prodaje u Srbiji, Dejan Jednak, direktor analitike u JP "Beogradske pijace" istakao je sledeće:

"Našre preduzeće sprovodi velike investicione poduhvate u ovoj godini. Nastavljaju se investicije u obnovu 'Kalenić pijace' na kojoj će biti izgrađen i podzemni logistički centar. Takođe će se raditi i na rekonstrukciji ostalih pijaca u gradu a među njima su Paliluška, pijaca na Senjaku, Skadarlija i druge".

Agrar ostvario suficit u prometu sa svetom od 1,8 milijardi dolara

U 2016. godini ukupna robna razmena agrara Srbije sa svetom iznosila jr 4,6 milijardi dolara, napomenula je Milena Jerosimović, koordinatorka za poljoprivredu PKS za Južnobački upravni okrug.

"Na izvoz se odnosi 3,2 milijarde USD, a na uvoz 1,4 milijarde dolara. Na osnovu ovih podataka iz prethodne godine agrar je ostvario suficit u prometu sa svetom od 1,8 milijardi dolara. To je za 39,7 odsto više nego u 2015. godini. U odnosu na isti period 2015. godine, izvoz agrara je bio veći za 11,9 procenata, dok je uvoz smanjen za 10,7 odsto. U ovom periodu je došlo do blagog porasta udela izvoza agrara u ukupnom robnom izvozu sa 21,4 na 21,6 odsto, ali je porastao i saldo razmene za oko 175 miliona dolara", istakla je Jerosimović.

Trgovinski lanci ugasili male prodavnice

Zbog dolaska velikih trgovinskih lanaca došlo do gašenja malih prodavnica. Međutim, aktuelna ekonomska situacija dovela je do pada u prodaji u velikim trgovinskim lancima. Ovo je rekao Goran Malčić, stručnjak za trgovinu i to ilustrovao primerom da je teglica kornišona danas jeftinija u malim radnjama nego u hipermarketima.

"Najočigledniji primer problema kod velikih trgovaca je 'Agrokor'. Ova kompanija je u velikim dugovima, o čemu se dosta govori u javnosti. Srbija nema dovoljno proizvoda koje traži samo nemačko tržište, tako da treba razmišljati o povećanju proizvodnje organskih proizvoda i bio proizvodnje. Koliko je potrebno razvijati proizvodnju naveo je primer kompota od trešnje koji je nemoguće naći, a postoji veliko interesovanje kupaca", reči su Malčića.

Foto: Jasna Bajšanski


Tagovi

Poljoprivredni sajam Trgovina Pijace Goran Đaković Prodaja prerađevina Zakon o bezbednosti hrane Velimir Stanojević Bezbedna hrana Beogradske pijace Dejan Jednak Agrar Suficit Milena Jerosimović Izvoz Uvoz Trgovinski lanci Male prodavnice


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta