Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino Ljubljana 2015
  • 31.05.2015. 13:00

U Sloveniju stiglo 300 uzoraka vina iz 21 zemlje!

Vino Ljubljana jedno je od deset najvećih takmičenja u kvalitetu vina u svetu. 70 uzoraka vina na ocenjivanje dolazi iz inostranstva, a oko 30 čine domaći uzorci

Foto: depositpgotos.com/racorn
  • 85
  • 4
  • 0

Od petka, 29. maja do nedelje 31. maja Ljubljanski sajam i kongresni centar domaćin je 57. međunarodnom ocenjivanju vina pod nazivom Vino Ljubljana, koje se održava u dvorcu Ljubljana. Četrdeset kušača iz 11 zemalja ocenjvaće više od 300 uzoraka vina iz 21 zemlje, od kojih su neki stigli čak iz dalekog Japana, Urugvaja ili Argentine.

Tradicionalno, Vino Ljubljana dodeljuje nagrade za Svetskog prvaka, Šampiona vinogorja, Slovenskog prvaka za pojedinu sortu, VinoFed trofeje, Tsukamoto i Akos Asvany, pobednika slovenskih vinskih zanimljivosti, kao i Veliku zlatnu medalju.

Međunarodno ocenjivanje vina Vino Ljubljana, jedno je od deset najvećih takmičenja u svetu. Od samog početka uživalo je stručno sponzorstvo najvažnijih svetskih organizacija zaduženih za senzorne analize vina: OIV - Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vina iz Pariza, UIE - Međunarodno udruženje enologa Pariz i VINOFED - Svetska federacija velikih međunarodnih takmičenja vina i jakih alkoholnih pića.

Ocenjivanje vina u dvorcu Ljubljana

Garantovana anonimnost uzoraka

Vino Ljubljana organizuje se prema posebnim OIV pravilima. Zagarantovana je potpuna anonimnost pojedinačnih uzoraka, a isti su ocenjeni od strane svetski poznatih kušača te tehnički najnaprednijim postupcima. Oko 70% uzoraka vina na ocenjivanje dolazi iz inostranstva, a oko 30% su domaći uzorci.

Manifestacija Vino Ljubljana održava se od 1955. godine i smatra se najstarijim međunarodnim takmičenjem u kvalitetu vina. Kao grad loze i vina, od Srednjeg je veka Ljubljana vrlo važno trgovačko središte. Još 1811. bila je domaćin ilirskih kušača vina, a prva je vinska izložba održana 1926.

Foto: depositpgotos.com/racorn


Tagovi

Slovenija Ljubljana OIV Vino Ljubljana 2015 OIV pravila Dvorac Ljubljana 57. međunarodno ocenjivanje vina UIE Vinofed Marjana Lavrič


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃