Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fieragricola
  • 04.03.2022. 10:30
  • Verona, Italija

Veronska Fieragricola: Naglasak na preciznoj poljoprivredi

Sajam vraća vrhunska takmičenja u stočarstvu sa 20. izdanjem Međunarodne izložbe mlečnih krava posvećene rasama holštaj, crveni holštajn i džerzi.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 91
  • 28
  • 0

Iako su nakon odlaganja u januaru mnogi sumnjali u italijanske organizatore, Fieragricola u Veroni otvorila je vrata svog jubilarnog, 115. izdanja.

Organizatori međunarodnog sajma poljoprivrede ističu veliki broj izlagača i posetilaca, gotovo isti kao i pre pandemijskih godina premda su zbog potrebe posedovanja covid potvrde, očekivali manje interesovanje. Subjektivno gledajući, s obzirom da smo bili i na pređašnjim sajmovima, posetilaca istinu ima, barem prvi dan njegovog održavanja.

Sudeći prema predavanjima, okruglim stolovima, ali i broju izlagača vidljivo je da je poljoprivredna politika sajma, Italije, ali i cele EU usredsređena na digitalnu i preciznu poljoprivredu, kao i agroenergiju. Dronovi, satelitska i GPS tehnologija, sve to čini novi trend - pametnu poljoprivredu. Očigledno je i da je u agraru sve više okretanja proizvodnji alternativne energije. 

Deset izložbenih dvorana i 520 izlagača stavlja ga rame uz rame sa najvećima sajmovima u Hanoveru, Bolonji i Parizu. Sajam je osnovan davne 1898. u Veroni, a Fieragricola je uvek pratila razvoj poljoprivrede promovisanjem korisne inovacije u celom sektoru i podsticanje dijaloga između eksponenta u primarnom sektoru i institucija, čime je postao jedan od najprestižnijih događaja na međunarodnoj agrarnoj sceni i proizvodnji hrane.

Pored mehanizacije, ali prvenstveno vinogradarske i voćarske, tu je velika izložba životinja i opreme te tehnologije u stočarstvu. Osim kompanija iz Italije, izlagači dolaze iz Austrije, Danske, Francuske, Nemačke, Libana, Holandije, Slovenije, Španije, Švajcarske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Internacionalnost se ogleda i posećenošću međunarodnih kupaca. Više od 100 operatera očekuje se iz 29 zemalja, a to su Alžir, Kolumbija, Hrvatska, Češka, Danska, Gvatemala, Irak, Libija, Mozambik, Peru, Rusija, Slovenija, Španija, Tunis, Turska, Azerbejdžan, Brazil, Egipat, Etiopija, Gruzija, Gana, Albanija, Norveška, Poljska, Rumunija, Srbija, Tunis, Uzbekistan. 

Veliki deo sajma posvećen je stočarskom sektoru 

Značajna pažnja posvećena je poslednjim novitetima u sferi digitalne tehnologije poljoprivrede i agroenergije, s dva posebna izložbena područja. Fieragricola 2022. predstavlja i lanac snabdevanja u Italiji odnosno 400.000 farmi od kojih su 83 odsto pojedinačni vlasnici sa više od 910.000 zaposlenih čija je vrednost ukupne proizvodnje u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovom blizu 60 milijardi evra. Ovi rezultati čine ju vodećom evropskom zemljom po dodatoj vrednosti proizvoda iz primarnog sektora.

Sajam takođe vraća vrhunska natjecanja u stočarstvu sa 20. izdanjem Međunarodne izložbe mlečnih krava posvećene rasama holštajn, crveni holštajn i džerzi, a tu je i 53. izložba švajcarske braon rase goveda kao i izložba Original Brown.

Fieragricola na lokaciji Veronafiereu biće otvorena do 5. ožujka. 


Foto prilog


Tagovi

Verona Fieragricola Sajam Italija Izložba životinja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom - dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik. Urednik EU agro info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnista Agrokluba od 2008. godine.