Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 16. Vidovdanski sabor
  • 27.06.2018. 10:00

Vino, sir, kolači i tartufi - festival u Vrdničkoj kuli

Tokom trodnevne manifestacije, svoja vina izložile su 23 vinske kuće iz Srema, a više od 20 udruženja žena iz Vojvodine pokazalo je svoja kulinarska umeća, ali i nekadašnje ručne radove. Oni su bili veoma interesantni za brojne turiste koji su se proteklog vikenda zatekli u tom delu Fruške gore.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 303
  • 13
  • 1

Prvi festival vina sa izložbom hrane i ručnih radova održan je u okviru 16. Vidovdanskog sabora u prelepom ambijentu etno kompleksa Vrdnička kula. Organizatori su bili Turistička organizacija opštine Irig i hotel Premier Aqua. Tokom trodnevne manifestacije svoja vina izložile su 23 vinske kuće iz Srema, a više od 20 udruženja žena iz Vojvodine pokazalo je svoja kulinarska umeća, ali i nekadašnje ručne radove. Oni su su bili veoma interesantni za brojne turiste, koji su se proteklog vikenda zatekli u tom delu Fruške gore.

Kolači po starim receptima i uštirkani prekrivači "da se posečeš"

Udruženja žena iz Rivice, Šašinaca, Iriga, kao i brojnih drugih vojvođanskih mesta trudila su se da budu veoma zanimljiva, a svako ko je probao šapice, kiflice sa salom, čupavce, krofne ili bilo koji drugi slani i slatki kolač - nije ostao ravnodušan. Sve je pravljeno po receptima naših baka i to od sastojaka koje ima skoro svaka seljačka kuća. Nisu skupi, a veoma su ukusni, kažu iskusne domaćice. Dičile su se i svojim ručnim radovima. Starinski prekrivači, peškiri, kuvarice. Sveže uštirkani i ispeglani, "da se posečeš". Tako je nekada bilo u Sremu. Uštirkana pošteljina, peškiri, krpe. Sada se to može videti samo na ovakvim manifestacijama.

Udruzenje zena
Udruženja žena trudila su se da budu veoma zanimljiva

Kvalitetna vina - ponos fruškogorskih vinara

Obronci Fruške gore su idealni za gajenje vinove loze. Povoljna klima, kvalitetno zemljište i dobar raspored padavina svake godine donesu tone i tone kvalitetnog grožđa od koga iskusni sremski vinari, po samo njima znanoj tehnologiji, proizvode vrhunska vina. Upravo takva vina mogla su da se degustiraju na prvom Festivalu vina. Svaka vinarija, od 23 koliko ih je bilo u Vrdničkoj kuli, imala je svog favorita, neko belo, neko crveno vino. Penušava, sladunjava i dovoljno hladna prijala su brojnim gostima, koji su ciljano došli na festival, ali i onima koji su sasvim slučajno došli u taj deo Srema i Fruškogorja.  Vinari kažu da će i ove godine biti dobrih vina. Očekuju kvalitetan rod od koga će na naše, ali i inostrano tržište, otići vrhunska vina.

Gorski koziji sir iz Jazka i primamljivi tartufi

A da bi užitak bio potpun tu, pored vina, i Gorski koziji sir, koji je na izložbi u Londonu pobrao sve simpatije i odneo vredne nagrade. To je prvi sir takve vrste iz Srbije, koji je osvojio tamošnje tržište. Proizveden je u Jazku, fruškogorskom selu vrednih ratara, stočara i naravno - vinara. A ono što će postati vojvođanski brend su tartufi. Crni vojvođanski, u raznim prelivima i marinadama. Novosadski Truff Truff predstavio je u Vrdniku deo svog proizvodnog programa. Primamljivi tartufi sjajno su se slagali sa fruškogorskim vinima.

Vino
Svoja vina izložile su 23 vinske kuće iz Srema

Vino može uz sve!

I sve je organizovano da se slaže jedno sa drugim. Vina mogu uz sve, kažu ljubitelji rajskog pića.  To kažu i organizatori. Jelena Radivojević, direktorica hotela i Etno kompleksa Vrdnička kula nije krila svoje zadovoljstvo zbog velikog broja izlagača, ali i gostiju: "Želimo da Frušku goru približimo, pre svega ljubiteljima prirode. Ona je izuzetno lepa i pruža sjajne mogućnosti za odmor i rekreaciju, a naši vinari su onaj njen najbogatiji deo iskoristili na najbolji nači. Proizvode kvalitetno grožđe i vrhunska vina. Želimo sve njih da povežemo, da zajedno budemo deo tima koji će od Fruške gore i Srema napraviti prepoznatljivu destinaciju, koja će u budućnosti privući veliki broj turista. Mi sa naše strane činimo mnogo, imamo podršku loklane samouprave, a evo sada i vinara i udruženja žena, tako da postajemo pravi pobednički tim".


Tagovi

Vrdnička kula Vrdnik Premier Aqua Jelena Radivojević Truff Truff Tartufi Gorski koziji sir Vina sa Fruške gore Srem


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D