Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beogradski salon vina
  • 15.12.2015. 08:30

Vino, žene i klasika - N.1

U elitnom hotelu prelepe devojke vam služe vrhunska vina, uz ne manje loše zalogaje, a u pozadini gudači sviraju klasiku. Izbor je na vama - 70 vinarija i 500 vina. Za samo 1.200 dinara. Da li za taj novac u ovoj zemlji može nešto bolje da se kupi?

  • 1.071
  • 636
  • 0

I ovogodišnji, 12. Beogradski salon vina održan u hotelu Hyatt Regency 11. i 12. decembra, potvrdio je izuzetan kvalitet manifestacije. Trudim se da biram svaku reč, ali nameće mi se mišljenje da, kada je reč o vinskim manifestacijama u našoj zemlji, nakon salona vina ima nekoliko praznih mesta pa idu svi ostali.

Proverio sam da li moje razmišljanje dele i drugi posetioci ovogodišnjeg salona vina. Somelijer Ljubica Radan.

Ljubica Radan
Ljubica Radan

"Moram da priznam da su svake godine utisci lepši. Od početka dolazim na ovu manefestaciju. Zadržali su renome. Ono što vino zaslužuje, ovaj salon vina to i omogući. Pre svega ambijent, izlagači, i sva dešavanja koja prate ovu manifestaciju su na zavidnom nivou. Ima jako dobrih što domaćih, što stranih vinara. I hrana, kao propratni deo je na zavidnom nivou. Fascinirani ste od samog ulaska, mesta gde ćete ostaviti garderobu, adekvatnih čaša, do samih prezentacija i tema u okviru specijalizovanih programa", kaže Radan.

Salon vina sam posetio prvog dana, u petak, 11. decembra. Slede tri kratka izveštaja sa specijalnih programa, rezervisanim preko sajta winematch.rs, kao i svake godine, mnogo pre samog salona.

Rubin prezentovao stilove i način proizvodnje specijalnih vina

Marko Malićanin
Marko Malićanin

Na jednoj od prvih prezentacija upoznali smo Rubinove specijalitete iz kasnih berbi Riesling 2003, Sauvignon Blanc 2008 i Cabernet Sauvignon 2008. Uz odabrane slatke zalogaje posetioci su na ovoj Master Class degustaciji bili u prilici da saznaju više o stilovima i načinima proizvodnje tih specijalnih vina. Radionicu je vodio Marko Malićanin, enolog, direktor razvoja u Rubinu. To je bila prilika da ga pitam kakva vina možemo očekivati iz ovogodišnje berbe.

"S obzirom na to da je 2014. bila katastrofalna za vina, jedna od najlošijih u istoriji srpskog vinogradarstva, 2015. je svakako zalečila rane. Krenulo je jako dobro pa smo u septembru imali jedan kišni period koji je pokvario utisak. Iz ove berbe možemo očekivati dobra bela vina, od crvenih će to biti sporadično od vinarije do vinarije, od ekspozicije do ekspozicije. Baš zbog tih kiša u septembru i oktobru", kaže Malićanin.

Nova linija u Vinariji Zvonko Bogdan

vino
Icon Campana Rubimus

Vinarija Zvonko Bogdan organizovala je promotivnu degustaciju vina iz nove linije Icon: Icon Campana Albus (Sauvignon Blanc) i Icon Campana Rubimus (Merlot, Cabernet Franc). Icon Campana Albus (Sauvignon Blanc) je čist, sortni sovinjon beli, iz vinograda u Paliću, berbe 2013. sa 13% alkohola, 1 gramom šećera, i kiselinama 6,3. Fermentacija u vininifikatorima od fancuskog hrasta zapremine 2.500 litara i u novim barik buradima.

Vino je odležalo 10 meseci u drvetu i 6 meseci u boci. Pošto je napunjeno samo 3.000 boca, u ovoj vinariji su se odlučili za maloprodajnu cenu od 3.300 dinara i ne sumnjaju od to da će do sledeće godine prodati celu seriju.

Ako je Icon Campana Albus skupo vino, šta reći za Icon Campana Rubimus, koje u maloprodaji košta 6.600 dinara. Takođe iz berbe 2013, sa poteza Ludaš. Reč je o kupaži (50% merlo + 50% kaberne fran). U ličnoj karti ovog vina stoji i 13,5% alkohola, šećeri 0,5 g i kiseline 5,6. Ovo vino je odležavalo 18 meseci u novim baricima od francuskog hrasta i 6 meseci u boci. Pa ko voli - nek izvoli.

Izvanredna prezentacija Vinarije Aleksić

Sestre Aleksić
Vinarija Aleksić

Bila je prava privilegija prisustvovati prezentaciji koju je u sali "Beograd" upriličila vinarija Aleksić. Bili smo u prilici da probamo Bonacu limited, izvaredni barikirani polusivi šardone. Da ne zaboravim izvaredno vino koje je osvojilo zlatnu medalju na prestižnom AWC takmičenju u Beču 2013. uz bronzu na Dekanteru. Uz to poslužen nam je Amanet, vranac iz 2011. i Kardaš limited, kaberne sovinjon koji ostavlja bez daha.

Na salonu vina, na žalost, čovek ne može probati sve. Svake godine iskusni vinoljupci uz pomoć vinskog vodiča suze sebi izbor. Moj se uz par belih, ove godine sveo na teža crvena vina sa domaće iz regionalne scene. Izvanredno - to je ocena koju mogu dati bez preterivanja, za ono što sam probao. Od Tikveša, preko mladog merloa Vinarije Kovačević, već proverenog kaberne sovinjona podruma Radovanović do izvarednih širaza i vranca Vinarije Vukoje.

U elitnom hotelu prelepe devojke vam služe vrhunska vina, uz ne manje loše zalogaje, a u pozadini gudači sviraju klasiku. Izbor je na vama - 70 vinarija i 500 vina. Za samo 1.200 dinara. Da li za taj novac u ovoj zemlji može nešto bolje da se kupi?


Foto prilog


Tagovi

Beogradski salon vina Ljubica Radan Rubin Specijalna vina Marko Malićanin Radionica Vinarija Zvonko Bogdan Promotivna degustacija Skupa vina Vinarija Aleksić Radovanović Vinarija Vukoje


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."