Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski salon vina 2018
  • 23.04.2018. 16:00

Vinoljupci prezadovoljni prvim Novosadskim salonom vina

Salon bez propusta. Zadovoljni i izlagači i posetioci. Ako izlagački deo zaslužuje pohvale, prateći zavređuje ovacije.

Foto: Vedran Stapić, Đorđe Simović
  • 1.153
  • 62
  • 0

Da li ste gledali film "Savršena oluja"? Elem, do savršene oluje dolazi kada se "pogode" svi negativni faktori. I tada nastaje potpuni haos. E sad zamislite sve obrnuto. Kada se "poklopi" sve - pozitivno. U dva dana prvog Novosadskog salona vina ni mnogobrojni posetioci, ni izlagači koji su posetili hotel Park 20. i 21. aprila i ovu odlično organiozovanu manifestaciju, nisu primetili nikakav propust. Novi Sad je godinama sa nestrpljenjem čekao na ovaj događaj. To je bilo jasno od početka do kraja.

Potpuni užitak u Bal dvorani

Izlagački deo upriličen je u Bal dvorani hotela Park. Po mnogima, jedinom adekvatnom prostoru u Novom Sadu za Salon ovog tipa. Verovatno da je predstavljeno više od 500 vina. Njih je ponudilo 90 vinarija. Bila je tu zastupljena domaća, regionalna kao i EU scena. Gosti su u vinu mogli da uživaju uz pomoć  Riedel čaša. Čaše pod ovim imenom poroizvodi 11 generacija ove čuvene porodice iz Austrije. Dakle, uz nekoliko premijera mogli smo da uživamo uz najbolje što Srbija u ovom trenutku može da ponudi. Za potpuni užitak pobrinuli su se adekvatan, dobro osvetljen prostor, dobro temperirano vino i optimalan broj gostiju. Uz vinsko, predstavljeno je i gastronomsko bogastvo. Posetioci su mogli da uživaju u domaćim i uvoznim sirevima, namazima, pršutama i ostalim suvomesnatim specijalitetima.

Prateći deo zavređuje ovacije

Ako izlagački deo zaslužuje pohvale, prateći zavređuje ovacije. Posetioci su mogli da prisustvuju izuzetno korisnim radionicama. 

Rod Smit (Smith), Master of Wine, prvi nosioc titule tog ranga koji je ikada održao radionicu u Novom Sadu, "skenirao" je sedam naših šardonea: Trijumf Chardonnay vinarije Aleksandrović, Kovačević Chardonnay, Misija Chardonnay vinarije Janko, Terasa iz vinarije Matalj, Lastar Chardonnay, Chardonnay Zvonko Bogdan, Babaroga iz vinarije Bjelica i Omnibus Lector iz Erdevika. Konstatovao je da naši vinari prave i tradicionalna i savremena vina od šardonea. Procenio je da imamo dobar odnos cene i kvaliteta i da su kao takvi naši šardonei konkurentni na ino-tržištu. 

Rod Smit
Rod Smit je "skenirao" sedam naših šardonea

Radionicu o grašcu/italijanskom rizlingu vodili su vinski kritičar Igor Luković i njegov kolega iz Hrvatske Saša Špiranec. Iz Srbije su "na stolu" bili Italijanski rizlinga iz Vinuma, Kišov Grašac beli, i iznenađenje iz vinarije Molowinery. Za sada bez imena. Iz Hrvatske su kvalitet potvrdili Graševina Mitrovac Krauthaker, Antunović Graševina i graševina iz Kutjeva. Naravno vrhunska.

Sonja Stojić je održala izvanredno predavanje o značaju pravilno odabranih čaša za vino da bi se uživalo u ovom piću.

Na radionici nazvanoj "Superfruškogorci", Igor Luković je branio tezu da teroar Fruške gore ima potencijala da da odlična vina. Degustirani su crvena kupaža iz vinarije Deurić, sastavljena od probusa, peti verdoa, marselana i merloa; Grand Trianon 2015 iz Erdevika, Fabula Lagum 2015 iz garažne vinarije Chichateau, Graffiti 2015 iz vinarije Bjelica, Alma Mons 2013 iz Fruškogorskih vinograda, organski Qvintillvs 2012 vinarije Imperator, merlo Aurelius R Edition vinarije Kovačević. Na kraju smo probali traminac iz kasne berbe "Tri sunca" vinarije Quet. 

Od radionica treba još izdvojiti onu posvećenu portu iz vinarije Pocas Junior, tamjanici koju je vodio Tomislav Ivanović i radionicu "Tokaj: raskoš jednog teroara", koju je upriličio Zoltan Đerfi.

I novinari koji pišu o vinu sebi su dali oduška na panelu "Sasvim lično: 10 vina, 10 novinara". Novinara su predstavili vina koja su obeležila važnu etapu u njihovim životima. 

Izlagači oduševljeni manifestacijom

Mnogobrojni posetioci bili su oduševljeni prvim Novosadskim salonom vina. Ipak, bolja referenca su izlagači. Zašto? Pa zato što oni za salon ovog tipa angažuju puno vremena, osoblja, priprema i na kraju novca. Njihovo mišljenje je svojevrstan "lakmus papir" manifestacije. Dakle, tri izlagača - tri mišljenja.

Superfruškogorci
Superfruškogorci

Ivana Šijački Majoroši, vinarija Šijački, Banoštor: "Učešće na prvom Novosadskom Salonu vina  opravdalo je u potpunosti sva naša očekivanja, čak i premašilo. Za organizaciju do najsitnijih detalja imamo samo reči pohvale. Ako je nešto i škripalo, rešeno je u najkraćem mogućem roku. Probranoj vinskoj publici predstavili smo standardnu ponudu naših vina, ali i nešto potpuno novo - vino pod nazivom Aldumaš. U pitanju je rizling italijanski, fermentisao u drvenoj buradi, posvećen dedi Milenku Bati Šijačkom, kome je ovo bilo omiljeno vino i omiljena reč, jer je svakodnevno nalazio razlog za Aldumaš. Sa velikim zadovoljstvom možemo da kažemo da smo u dva dana Salona dobili samo reči pohvale za vino".

Miodrag Bjelica, vinarija Bijelica, Novi Sad: "Prvi salon. Utisci fenomenalni. Leda uvek ima. Spitoni su prazni, klijentela je dobra, muzika nije preglasna, sala je fenomenalna. To je bitno. Mislim da Novi Sad zaslužuje ovakav salon". 

Milan Simić, vinarija Tikveš, Kavadarci Makedonija: "Utisci su više nego pozitivni. Bilo je puno ljudi, koje u ranijem periodu nismo sretali. Prostor i organizacija su vrlo dobri. Servis je odličan, osoblje prijateljski raspoloženo i servilno. Puno je ljudi iz sveta vina"

Već sada organizatori očekuju veći i sadržajniji festival za sledeću godinu. Ko će dočekati?!


Foto prilog


Tagovi

Novosadski salon vina Novi Sad Park Vino Rod Smit Igor Luković Saša Špiranec Sonja Stojić Tomislav Ivanović Zoltan Đerfi Ivana Šijački Majoroši Miodrag Bjelica Milan Simić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao