Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program razvoja Vojvodine 2014-2020
  • 26.06.2015. 14:00

Vojvodina ima kapacitete za budući razvoj!

Potrebno je uključiti i upoznati širu javnost sa strategijama i povećati apsorpciju sredstava iz evropskih fondova!

  • 164
  • 10
  • 0

"Imamo kapacitete da upravljamo budućim razvojem, a to smo dokazali izradom Programa razvoja Vojvodine 2014.-2020. kao i finansiranjem izrade Strategije razvoja svih 45 lokalnih samouprava na teritoriji Vojvodine, što će podstići ruralni razvoj", rekao je Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu na konferenciji "LEADER inicijativa - Izazov za partnerstvo u upravljanju budućim razvojem".

Konferencija organizovana u okviru programa podrške organizacijama civilnog društva SENSE, održavala se od 24. do 25. juna 2015. godine u Kongresnom centru Ceptor na Andrevlju.

Bogarski je istakao da resorni sekretarijat od 2012. godine aktivno podržava organizacije civilnog društva, koje će da doprinesu kvalitetnijem radu lokalnih samouprava i koje će da pomognu i unaprede približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Povećati apsorpciju sredstava iz evropskih fondova

Sekretarijat je sufinancirao i osnivanje DMC Dunav, gde je uključeno devet opština sa teritorije Vojvodine. Bugarski je naglasio i da je denstinacijsko planiranje i razvoj destinacije kroz IPARD program je jedan od ključa uspeha te dodao "potrebno je uključiti i upoznati širu javnost sa strategijama, i povećati apsorpciju sredstava iz evropskih fondova".

Dragana Vidojević ispred Agencije za zaštitu životne sredine rekla je da je Agencija zadužena za konstantan monitoring životne sredine u Srbiji, a za uspostavljanje Lider koncepta u Srbiji, poslužit će se evropskim iskustvima kao primerima dobre prakse, osobito u trenutku pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Demokratizacija razvoja sela

Lider je posebna mera u IPARD 2 programu za Srbiju. "Nacionalna lider mreža osnovana u maju ove godine i primljena je u Evropsku lider mrežu, i ona treba da okupi sve lokalne akcione grupe, fizička lica, privrednike i nevladine organizacije koji žele da doprinesu demokratizaciji razvoja sela", naglasila je Ivana Stefanović Ristin ispred Nacionalnog LEADER partnerstva.

Nacionalnim programom za ruralni razvoj predviđeno je da će se lokalne akcione grupe registrovati kao udruženja građana ili društva sa ograničenom odgovornošću i za sada nema druge zakonske regulative koja bi uredila status lokalnih akcionih grupa.

Važnost organizovanja LAG-ova

Cilj projekta "Izgradnja održive budućnosti za zaštićena područja Srbije" jačanje kapaciteta lokalnih zajednica u planiranju, kreiranju i sprovođenju održivog razvoja koristeći se primerima dobre prakse funkcionisanja lokalnih akcionih grupa (LAG) i primenom LEADER pristupa u ciljanim ruralnim područjima i zaštićenim prirodnim dobrima NP Fruška gora i NP Đerdap.

Na panelu "Izazov za partnerstvo u upravljanju budućim razvojem" učestvovali su i Radovan Durutović, direktor JP Nacionalni park Fruška gora, Milan Ćulić, predsednik Upravnog odbora Centra za istraživanja i studije turizma, Majkl Bulen, predstavnik Evropske unije u Republici Srbiji, Boris Čamernik, generalni sekretar Dunavskog centra za kompetenciju i brojni stručnjaci sektora poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Konferenciju su organizovali Centar za istraživanja i studije turizma, Bios Fond i Centar za istraživačke i razvojne projekte EcoDev. SENSE program sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA).


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Program razvoja Vojvodine 2015-2020 Branislav Bugarski LEADER Međuregionalna saradnja IPARD program DMC Dunav Dragana Vidojević Agencija za zaštitu životne sredine Nacionalna lider mreža Ivana Stefanović Ristin LAG Radovan Durutović Milan Ćuli


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.