Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 15. Interfest u Novom Sadu
  • 31.05.2018. 10:00

Za jubilarni Interfest - 100 izlagača

Na 15. jubilarnom Interfestu, koji se na Trgu Slobode, u Novom Sadu, održava od 14-16. juna, predstaviće se 100 izlagača. Kako najavljuju organizatori, izložbeni deo će, kao i svake godine, upotpuniti kvalitetan muzički program.

Foto: Pixabay / Skitterphoto
  • 915
  • 43
  • 0

Uz karakterističan miris lipe i tradicionalni "Tamburica fest" na Petrovaradinskoj tvrđavi, ono po čemu je Novi Sad prepoznatljiv u junu svakako je Interfest. Za proteklih deceniju i po, taj festival je postao respektabilna regionalna, privredno-turistička manifestacija na koju rado dolazi zahtevna vinska publika iz Srbije i regiona. Dokaz za tu tvrdnju su brojne vinarije koje izlažu, kvalitetna vina, ali i mnoštvo i kvalitet vinske publike.

Više od 500 etikata

Prema rečima direktorke Interfesta, Nataše Budisavljević Radišić,  na ovogodišnjoj manifestaciji publici će biti predstavljeno više od 500 vinskih etiketa iz 10 zemalja, a kako naglašava "to će biti pravi praznik za sve koji Interfest prate godinama". Ona dodaje da će posetioci moći, takođe, da se upoznaju sa najkvalitetnijim vinima iz Srbije koja su na nedavnim renomiranim takmičenjima pobrala najveća odličja.

"Sa nedavno održanog Dekanterovog takmičenja, održanog u Londonu, dolazi nam Vinarija "Zvonko Bogdan", iz Subotice sa zlatom, prvim posle četiri godine za Srbiju, i to za vino  Cuvee No.1, (2016), zatim vinarije "Deurić" i "Erdevik", koje su na istom takmičenju za vina Probus (2016) i Roza Nostra (2017) osvojili srebrne medalje. Tu je i vinarija "Kovačević", čiji je već dobro poznati Aurelius S (2015) osvojio bronzu. Posebnu zanimljivost na ovogodišnjem Interfestu, predstavljaće Vinarija "Bikicki", iz Banoštora, čije je vino Cu Orange Pino Grigio, iz 2016. na, takođe nedavno održanom, balkanskom takmičenju (BIWC), u Sofiji, odnelo glavni trofej i duplo zlato u kategoriji oranž vina. Vinarija "Deurić", iz Male Remete, je i na ovom takmičenju uspela da dobije medalju, i to zlatnu, za vino Pino Noir (2016), ali i druga odličja za svoja već prepoznatljiva vina", istakla je Nataša Budisavljević Radišić.

Biće i vinarija koji će se po prvi put predstaviti na Interfestu

Ona dodaje da je na takmičenju u Bugarskoj, PIK Oplenac je poneo dva srebra i to za vina Merlo S (2015) i Villa Muscat Ottonel (2015), a svoju ponudu donose i pred vinoljupce u Novi Sad. "Posetiocima će se predstaviti i vinarija "Vinum", iz Sremskih Karlovaca, čije je vino Mustra (2017), takođe, osvojilo srebro. Od vina okićenih srebrom na BIWC, moći ćete da probate i Pesac sivi (2017) vinarije "Vrt" iz Sombora, kao i vina vinarija "Ilić-Nijemčević" i vinske kuće "Trivanović", koje su se okitile bronzom. Naša publika moći će da proba i neka tek na svetlo dana nedavno iznesena vina, poput Aldumaša vinarije "Šijački", iz Banoštora. Po prvi put će se publici predstaviti na Interfestu vinarije "Tri međe i oblak", iz Neština, "Mrđanin", iz Sremskih Karlovaca, "Balint", iz Kanjiže,  kao i vinari iz Lazarevca", kaže Budisavljević Radišić.

I gosti dolaze u jakom sastavu

Kao i predhodnih godina na Interfestu će moći da se probaju vina iz: Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Italije, Francuske, Španije, Portugala, Čilea i Austrije.

"Kao prepoznatljiva turistička manifestaija u okviru Dunavske rute, Interfest će ove godine biti festival na kojem će se predstaviti učesnici koji su deo projekta prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija Central Danube Tour. Ovaj projekat ima za cilj jačanje turizma u prekograničnom području i stvaranje destinacije Srednjeg Dunava, vodeći partner je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a partneri na projektu su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine, Dunavski centar za kompetenciju, Osječko-baranjska županija i Grad Ilok. Vina i gastro ponuda iz prekograničnog područja obe zemlje biće prezentovana na glavnom novosadskom trgu", zaključuje Nataša Budisavljević Radišić.

Kvalitetne rakije i bogata gastro ponuda

Naravno, i ove godine posetioce, osim vrhunskih vina, očekuju i kvalitetne rakije, ali i bogata gastro ponuda, najkvalitetniji suhomesnati proizvodi, sirevi i drugi delikatesi koje "prate" vino. Kao deo pratećeg programa biće upriličeno nekoliko zanimljivih stručnih radionica i panela na aktuelne vinske teme. Za muzički program će se i ove godine pobrinuti Aleksandar Dujin.

Sve navedeno je svakako dovoljno dobra pozivnica za najposećeniju vinsku manifestaciju na otvorenom u regionu.


Tagovi

Interfest 2018 Novi Sad Vino Vinarije Vojvodina Nataša Budisavljević Radišić Manifestacije Degustacija


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."