Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mundus Vini
  • 09.03.2023. 18:00

Za srpska vina 14 medalja na prolećnom izdanju takmičenja Mundus Vini

Na prolećnoj degustaciji 2023. učestvovala su 242 vinska stručnjaka iz 46 zemalja koji su u šest dana ocenili više od 7.500 vina iz celog sveta te im dodelili veliko zlato, zlato i srebro.

Foto: Facebook/Mundus Vini
  • 84
  • 58
  • 0

Mundus Vini jedno je od najvažnijih takmičenja u svetu vina, a cilj mu je prepoznati i promovisati njihov kvalitet, nagraditi vinare i konačno, pružiti smernice kupcima. Održava se u nemačkom Nojštatu, dva puta godišnje, krajem februara, uoči sajma ProWein koji se ove godine održava od 19. do 21. marta, a drugo krajem avgusta sa ciljem jačanja promocije u predbožićno vreme. 

Na njemu učestvuju proizvođači i distributeri vina, penušaca, polupenušavih ili likerskih vina iz celog sveta. Stručno međunarodno ocenjivačko poverenstvo sastavljeno od enologa, vinara, trgovaca vinima, somelijera i novinara iz ove industrije daje ocene na osnovu slepog degustiranja. 

Pritom se koristi službena metoda od 100 bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV), a koja je priznata i od Međunarodne unije enologa (UIOE). 

Na prolećnoj degustaciji 2023. učestvovala su 242 vinska stručnjaka iz 46 zemalja koji su u šest dana ocenili više od 7.500 vina iz celog sveta te im dodelili veliko zlato, zlato i srebro. 

Učestvovala su 242 vinska stručnjaka

Na ovogodišnju prvu degustaciju Mundus Vini srpski vinari na ocenjivanje poslali su 14 vina od čega je srebrnu etiketu dobilo njih šest, zlatnu sedam, a veliko zlato Game vinarije Raj iz Negotinske Krajine. 

Svih 14 su suva vina, a kada je reč o sorti, pet se odnosi na merlo, dva na kaberne sovinjon, a po jedno na frankovku, gamu, sovinjon blan, šardone i sira. 

Prema rasponu cena najviše je onih od 10 do 15 € (5), njih četiri od 30 do 50 €, a jedno za više od 50 €. 

Više detalja o ocenjenim vinima potražite putem ovog linka.


Foto prilog


Tagovi

Mundus Vini OIV metoda Veliko zlato Srpska vina Prolećna degustacija Ocenjivanje vina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]