Pretraživanje tekstova
Tajna pršute sa Mačkata krije se u izuzetno pogodnim klimatskim uslovima ovog sela, kao i u veštini zlatiborskih domaćina koji su do savršenstva doveli tehniku sušenja mesa metodom dimljenja.
Sajam suvomesnatih proizvoda ili popularna "Pršutijada" održaće se ovog vikenda, od 14. do 16. februara u selu Mačkat. Po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija. Pršutijadu, koja se organizuje svake godine u zlatiborskom kraju, poseti preko 10.000 gostiju iz čitave zemlje, a svake sezone beleži se sve više izlagača, partnera i posetilaca iz inostranstva.
Ovaj sajam suvomesnatih proizvoda po svom sadržaju je privredna, ali zbog toga što se izlaže nešto karakteristično za gastronomiju ovog kraja, on je je i etnografska manifestacija. Pored izlaganja i prodaje suvomesnatih proizvoda, propratni program čine predavanja iz oblasti ruralnog razvoja i bogat kulturno-umetnički sadržaj koji se planira tokom sva tri dana sajma. Svečano otvaranje je u petak u 11h.
Tajna pršute sa Mačkata krije se u izuzetno pogodnim klimatskim uslovima ovog sela, kao i u veštini zlatiborskih domaćina koji su do savršenstva doveli tehniku sušenja mesa metodom dimljenja. Na sajmu, otvorenog tipa, mogu se videti, probati i kupiti delikatesi kao što su užička goveđa, svinjska i ovčija pršuta, slanina, kobasica, pršuta i ostalo. Specifičnost ovih proizvoda je u tehnologiji proizvodnje jer se Mačkat nalazi na nadmorskoj visini koja pogoduje sušenju mesa.
Svi posetioci sajma mogu da učestvuju u nagradnoj igri, a izvlačenje dobitnika nagradne igre održaće se u 15h poslednjeg dana sajma, 16. februara.
Tagovi
Pršutijda Mačkat Zlatibor Slanina Goveća pršuta
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!