Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peglana kobasica
  • 15.01.2024. 12:00
  • Pirotski okrug, Pirot

Zašto je peglana kobasica ljuta? Saznajte poslednjeg vikenda januara

Pored izlagačkog i takmičarskog dela koji se odnosi na proizvod peglana kobasice, na ovoj gastronomskoj priredbi možete probati i degustirati i druge lokalne brendove i specijalitete pirotskog kraja.

Foto: TO Pirot
  • 106
  • 22
  • 0

Turistička organizacija Pirot organizuje 27. i 28. januara jednu od najvećih gastronomskih manifestacija u regionu - Sajam pirotske peglane kobasice, prenosi Turistička organizacija Srbije. Sajam okuplja brojne proizvođače pirotske peglane kobasice kao i mlekare, vinarije i destilerije iz Pirota i cele Srbije, a za cilj ima promociju i očuvanje tradicionalnog načina pripreme ovog jedinstvenog gastronomskog brenda Pirota.

Pirotska peglana kobasica je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa i upisana je u Registar oznaka geografskog porekla imena kao "Pirotska peglana kobasica" 2022. godine, stoji na sajtu Turističke organizacije Pirot.

Pirotska peglana kobasica dobila oznaku zaštićenog geografskog porekla

Predpostavlja se da potiče još iz doba Turaka. Za spravljanje peglane kobasice koriste se pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg i junećeg mesa, odnosno "posne" vrste mesa. Nikako se ne koristi svinjsko meso, lako se kvari i postoji opasnosti od razvoja mikroorganizama. Meso se odvaja iz svih žila, masnoća, loja i neželjenih primesa, zatim se melje i meša sa začinima. Pirotska peglana kobasica mora da bude ljuta ili diskretno ljuta, jer je njena magija baš u ljutini.

Poslednjeg vikenda januara od 2013. 

Prvi Sajam pirotske peglane kobasice održan je 2013. godine, u Pirotu, u sportskoj dvorani KEJ, gde se i danas održava i to svakog poslednjeg vikenda u januaru mesecu. Pre Sajma pirotske peglane kobasice održana su dva Svetska prvenstva u proizvodnji ovog delikatesa i najavila potrebu za većom i masovnijom organizacijom, samim tim i za proizvodnju, zaštitu i bezbednost samog proizvoda.

Pored izlagačkog i takmičarskog dela koji se odnosi na proizvod peglana kobasice, na ovoj gastronomskoj priredbi možete probati i degustirati i druge lokalne brendove i specijalitete pirotskog kraja i čuveni pirotski kačkavalj i beli sir, staroplaninsku trpezu, domaće organske proizvode i slično.

Njena magija je u ljutini

Sajam je zamišljen na takav način da svi ljubitelji domaćih specijaliteta i kulinarstva mogu naći proizvode za sebe, mogu uživati u degustaciji i hrane i pića domaćih destilerija uz bogat kulturno umetnički program sa osvrtom na tradiciju i kulturu naroda pirotskog kraja.

Za više informacija možete da pozovete broj telefona +381(0)10320839 ili da pišete putem mejla na top010@mts.rs.


Tagovi

Pirotska peglana kobasica Peglane kobasice Vinarije iz Pirota Destilerije iz Pirota Mlekare iz Pirota Registar oznaka geografskog porekla


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva